Τι είναι υπερβάλλον βάρος για τον ειδικό ιατρό;

Η επιστήμη της ιατρικής χρησιμοποιεί σήμερα ένα ειδικό δείκτη, τον δείκτη ΒΜΙ, ο οποίος ισούται με το βάρος δια του τετραγώνου του ύψους. Κάτω του 18,5 είναι πολύ χαμηλός, χαρακτηρίζει τα πολύ αδύνατα άτομα και συνοδεύεται από αυξημένη νοσηρότητα.

Όταν έχετε ΒΜΙ=18,5-24,9,είστε φυσιολογικοί, ΒΜΙ=25-29,9 υπέρβαροι και πάνω από τριάντα παχύσαρκοι. Ανάλογα με τα ευρήματα της ιατρικής εξέτασης το ΒΜΙ εξατομικεύεται.

Πότε το αυξημένο βάρος μπορεί να προκαλέσει παθολογικά προβλήματα;

Ανάλογα με το ιατρικό ιστορικό σας και την κλινική εξέταση που πραγματοποιούμε εμείς οι κλινικοί ιατροί, οι στόχοι διαφέρουν. Οι στόχοι, για παράδειγμα, είναι πιο αυστηροί σε άτομα με παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, υπερχοληστερολαιμία ή διαβήτη.

Ορισμένες φορές, ο οργανισμός μπορεί να ανεχθεί χωρίς προβλήματα, υπερβάλλον βάρος που αντιστοιχεί σε ΒΜΙ 25-29,9, εφόσον η κατανομή του λίπους δεν είναι ανδρικού τύπου, δηλαδή το βάρος δεν έχει τάσεις συσσώρευσης στην κοιλιά, θώρακα και άκρα.

ΒΜΙ ίσος ή άνω του 30, σημαίνει παχυσαρκία, η οποία μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην υγεία.

Nα μας ρωτάτε πάντα εάν το βάρος σας είναι σε φυσιολογικά πλαίσια, ποιο είναι το μέγιστο βάρος που μπορείτε να έχετε χωρίς σημαντικά ιατρικά προβλήματα και να συνειδητοποιήσετε ότι αυτό που προβάλλεται από τον τύπο και τα μέσα ενημέρωσης ως αισθητικά ιδανικό, πολλές φορές δεν είναι και το ιατρικά ιδανικό.

Πώς κρίνει η ιατρική επιστήμη εάν πρόκειται για την βλαπτικού τύπου, ανδρική κατανομή λίπους ή για την γυναικείου τύπου κατανομή λίπους που είναι πιο αθώα;

Εκτός της κλινικής εξετάσεως που πραγματοποιεί ο ιατρός, εξαιρετικός δείκτης είναι και η περίμετρος μέσης. Περιφέρεια μέσης πάνω από 102cm στους άντρες και 88cm στις γυναίκες αναδεικνύει βλαπτική κατανομή λίπους.

Ποιες βλάβες προκαλεί στην υγεία η παχυσαρκία;

Συνδέεται με διαβήτη, υπέρταση, υπερχοληστερολαιμία, εμφράγματα, παθήσεις σπονδυλικής στήλης, καρκίνους ενδομητρίου, στήθους, προστάτη, εντέρου. Ο κίνδυνος αυξάνεται με την αύξηση της ηλικίας μας και το θετικό οικογενειακό ιστορικό για τις παθήσεις αυτές.

Πώς μπορούμε να χάσουμε κιλά;

Με κατάλληλη άσκηση και διατροφή. Σήμερα υπάρχει και αποτελεσματική για την παχυσαρκία φαρμακευτική αγωγή και συμπληρώματα, ενώ άνθρωποι με υψηλό ΒΜΙ, άνω του 40, μπορεί να χρειαστούν χειρουργική αντιμετώπιση. Ο ιδανικός ρυθμός απώλειας, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα τέσσερα κιλά τον μήνα.

Υγιεινοί κανόνες για διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους:

  • Τρία κύρια γεύματα καθημερινώς και λαχανικά στις περιπτώσεις που πεινάμε ενδιαμέσως.
  • Πρωινό γεύμα κάθε μέρα.
  • Περιορισμός στην κατανάλωση αλατιού και κρέατος.
  • Κατανάλωση άπαχων κρεάτων ψητών και όχι τηγανητών.
  • Κατανάλωση νωπών φρούτων και λαχανικών.
  • Όχι αλκοόλ.
  • Όχι ζαχαρούχα αναψυκτικά.
  • Όχι βούτυρο και αποφυγή τηγανητών.
  • Μαλακό, όχι σκληρό τυρί.
  • Μικρότερη ποσότητα φαγητού με χρήση μικρότερων πιάτων.
  • Όχι φαγητό όρθιοι ή κάνοντας συγχρόνως άλλες δραστηριότητες (π.χ. διάβασμα ή τηλεθέαση).
  • Όχι αργά φαγητό μετά τις 20.00 μ.μ.
  • Το τελευταίο γεύμα της ημέρας μακράν του ύπνου.
  • Τα πράσινα λαχανικά, πρέπει να τοποθετούνται σε χαμηλά ράφια. Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες καλό είναι να βρίσκονται σε υψηλά ράφια, έξω από το οπτικό σας πεδίο ή σε κλειδωμένα συρτάρια.

Ποια είναι η σημασία της άσκησης;

Η άσκηση είναι πολύ σημαντική για την υγιεινή απώλεια και διατήρηση του σωματικού βάρους. Θα πρέπει να ασκείστε τουλάχιστον επί τριάντα λεπτά ημερησίως, με μέτρια ένταση. Η δραστηριότητα αυτή μπορεί να μην είναι οργανωμένη άσκηση, αλλά γρήγορο περπάτημα ημερησίως.

Χρησιμοποιείτε τις σκάλες αντί του ανελκυστήρα και χρησιμοποιείτε το αυτοκίνητο όσο λιγότερο γίνεται.

Από ποια νοσήματα προστατεύει η άσκηση;

Προστατεύει από νοσήματα καρδιάς, εγκεφαλικά επεισόδια, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, οστεοπόρωση, υπερχοληστερολαιμία, ορισμένα είδη καρκίνου, ψυχικές παθήσεις.
Για τους λόγους αυτούς, όλα τα άτομα πρέπει να ακολουθούν προγράμματα άσκησης.

Υπάρχουν κίνδυνοι από την άσκηση;

Πριν ενταχθείτε σε πρόγραμμα άσκησης πρέπει να εξεταστείτε από εμάς στο ιατρείο. Κατά την διάρκεια της άσκησης ενδέχεται να υπάρξουν σε ευαίσθητα άτομα επιπλοκές, όπως στηθάγχη, αρρυθμίες, μυοσκελετικά προβλήματα, διαταραχές αναπνοής.

Αυτές αποφεύγονται με την ιατρική εξέταση στο ιατρείο, την αποφυγή έντονης άσκησης και την εφαρμογή σταδίου προθέρμανσης και αποθεραπείας, καθώς και ασκήσεων stretching κατά την οργανωμένη άσκηση στα γυμναστήρια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν