ΑρχικήΥγεία

Φυσική Ιατρική & Αποκατάσταση

Προβολή

Αντιμετώπιση κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων

Ο ρόλος της φυσικοθεραπείας στις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις

Καθημερινώς πρέπει να εκτελούνται με προσοχή παθητικές κινήσεις για την διατήρηση της τροχιάς των αρθρώσεων. Η παθητική κινητοποίηση των αρθρώσεων βοηθά και στην χαλάρωση του ασθενούς μειώνοντας την σπαστικότητα προάγοντας έτσι την φυσιολογική νευρομυϊκή λειτουργία των αρθρώσεων.

Αποκατάσταση Οστεοπόρωσης

1. Εισαγωγή

Οστεοπόρωση: έγκαιρη διάγνωση, πρόληψη και θεραπεία

 • 2. Πως γίνεται η διάγνωση της οστεοπόρωσης
  Πάντα η διάγνωση γίνεται από το γιατρό, που παίρνει το ιστορικό και εξετάζει την/τον ασθενή. Η διάγνωση γίνεται και με ακτινογραφίες αλλά όταν φανεί στην ακτινογραφία οστεοπόρωση η απώλεια του οστού είναι μεγάλη και έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος.
 • 3. Πρόληψη και καλή διατροφή
  Πώς μπορεί να προλάβουμε την οστεοπόρωση από την πολύ νέα ηλικία; Ποια η σημασία της καλής διατροφής στην πρόληψη της οστεοπόρωσης
 • 4. Ο Ρόλος της Άσκησης στην Οστεοπόρωση
  Πριν ξεκινήσει οποιοδήποτε πρόγραμμα ασκήσεων, πρέπει να προηγηθεί ιατρικός έλεγχος, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια της υγείας του αθλούμενου. Η άσκηση αρχίζει με χαμηλούς ρυθμούς που αυξάνονται σταδιακά.
 • 5. Ποια φάρμακα χρησιμοποιούνται για την θεραπεία της οστεοπόρωσης;
  Τα οιστρογόνα ανακουφίζουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στην διατήρηση της οστικής μάζας.
 • 6. Συμπεράσματα
  Ο οστεοπορωτικός ασθενής συνειδητοποιεί το γεγονός ότι πάσχει από ένα χρόνιο νόσημα και ζητά να βρει ένα γιατρό εμπιστοσύνης που θα αναλάβει την περίπτωσή του.

Παραπληγία-Τετραπληγία

Τετραπληγία: Πώς να απαλλαγείτε από τις πέτρες στους νεφρούςΤετραπληγία: Πώς να απαλλαγείτε από τις πέτρες στους νεφρούς

Τί γίνεται όταν κάποιος έχει τετραπληγία από πλήρη κάκωση του νωτιαίου μυελού (πχ. Α5 ή Α6), που δεν έχει τη δυνατότητα να αισθανθεί αντίστοιχο πόνο στην πλάτη στην περίπτωση που έχει πέτρα στους νεφρούς;

Φυσική Αγωγή και Οστεοπόρωση

1. Ο ρόλος της άσκησης στην οστεοπόρωση γενικά

Η άσκηση αποτελεί πρόληψη γιατί αυξάνει την οστική μάζα μέχρι και κατά τη διάρκεια της εφηβείας, στοχεύοντας στην απόκτηση μέγιστης οστικής πυκνότητας έως και την ηλικία των 30 ετών, τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερα επίπεδα οστικής πυκνότητας κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής.

Περισσότερα άρθρα για Φυσική Ιατρική & Αποκατάσταση

Άσκηση αναπνευστικών μυών και χρόνιος πόνος στον αυχέναΆσκηση αναπνευστικών μυών και χρόνιος πόνος στον αυχένα

Οι αναπνευστικές ασκήσεις εκτελούνται παράλληλα με την φυσικοθεραπεία χρησιμοποιώντας ειδικό εξασκητή αναπνοής που επιτρέπει βαθιές και πιο γρήγορες αναπνοές.

 • Ο ρόλος της φυσικοθεραπείας στη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
  Η φυσικοθεραπεία αποτελεί σημαντικό μέρος της θεραπείας χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας. Πώς ωφελεί τον ασθενή.
 • Τι είναι το λεμφοίδημα και πώς αντιμετωπίζεται;
  Η λέμφος είναι ένα υγρό που παράγεται ανάμεσα στους ιστούς του σώματος και κυκλοφορεί σε ειδικά αγγεία, που ονομάζονται λεμφαγγεία. Συμβαίνει κάποιες φορές να συσσωρευθεί σε ένα μέλος του σώματος, προκαλώντας λειτουργικά προβλήματα. Ποιες είναι οι αιτίες για αυτό και πώς θεραπεύεται;
 • Φυσικοθεραπεία: Ο εξοπλισμός και η σημασία του
  Μπάλες, λάστιχα, συσκευές εκπαίδευσης ισορροπίας, όργανα για ενδυνάμωση είναι μερικά μέσα που χρησιμοποιεί ο Φυσικοθεραπευτής. Πόσο χρήσιμα είναι;
 • Manual therapy: Η επανάσταση στη Φυσικοθεραπεία
  Τι είναι το manual therapy, η νέα τεχνική Φυσικοθεραπείας που υπόσχεται εκπληκτικά αποτελέσματα;
 • Μήπως κάθεστε στο κρεβάτι περισσότερο από όσο χρειάζεται;
  Η έρευνα έδειξε ότι τα αίτια πολλών από τις επώδυνες καταστάσεις όπως ο πόνος στη μέση, τον αυχένα ή κάποιες αρθρώσεις δεν μπορούν να αναζητηθούν ούτε στην κακή στάση, ούτε στις αλλαγές στις φορτίσεις του σώματος μόνο, ούτε στη δομή. Δείτε γιατί.
 • Γιατί πονάνε τα πέλματα μου όταν τρέχω;
  Τι μπορεί να φταίει για τον πόνο στο πέλμα κατά το τρέξιμο; Ποιες παθολογίες παρουσιάζει το πέλμα; Μπορεί να διορθωθεί το πρόβλημα;
 • Μυοσκελετικά προβλήματα και διαφορική διάγνωση: Λάθος συναγερμοί
  Ποια είδη μυoσκελετικού πόνου υπάρχουν και πώς γίνεται η διάγνωση; Ποιος είναι ο ρόλος του ειδικού αποκατάστασης;
 • Φυσικοθεραπεία: Τι είναι και ποια είναι τα οφέλη της
  Η φυσικοθεραπεία είναι γνωστή για τα οφέλη της στα μυοσκελετικά προβλήματα. Μπορεί όμως να βοηθήσει και σε άλλα προβλήματα υγείας; Ποιος ο ρόλος της τεχνολογίας;
 • Οι φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης των μυοσκελετικών παθήσεων
  Οι μυοσκελετικές είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία παθήσεων, που, πλην όλων των άλλων, υποβαθμίζουν σημαντικά και την ποιότητα ζωής των πασχόντων. Για τη θεραπεία τους υπάρχουν διάφορα μέσα, κάποια εκ των οποίων χαρακτηρίζονται 'φυσικά'. Ποια είναι αυτά και σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυνται;
 • Θεραπευτική άσκηση: Πώς ωφελεί την ποιότητα της ζωής μας
  Η καθιστική ζωή επηρεάζει αρνητικά την υγεία. Το αντίδοτο είναι η άσκηση. Όμως με ποια προϋπόθεση;
 • Φυσιοθεραπεία: Πώς αντιμετωπίζει τις χρόνιες παθήσεις
  Ο ρόλος της φυσιοθεραπείας στη διατήρηση της ποιότητας ζωής είναι σημαντικός. Πώς μπορεί να ανακουφίσει τον χρόνιο ασθενή;
 • Πόνοι στα πόδια: Με ποιο τρόπο να τους αντιμετωπίσετε
  Η φυσικοθεραπεία και η κατασκευή ορθωτικού πέλματος αποτελούν τη λύση σε τρία από τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι και αφορούν σε πόνους στα πόδια.
 • Aποκατάσταση μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο
  Η Αποκατάσταση είναι µια επανορθωτική µαθησιακή διαδικασία η οποία επιταχύνει και µεγιστοποιεί την ανάρρωση. Πώς γίνεται;
 • Κάκωση νωτιαίου μυελού: Τι αλλάζει στη σεξουαλική λειτουργία;
  Δεν είναι πολλές οι αλλαγές στη φυσιολογία του σώματος μιας γυναίκας μετά από ΚΝΜ που μπορούν να την εμποδίσουν να είναι σεξουαλικώς δραστήρια.
 • Η πιο ελπιδοφόρα θεραπεία για τα προβλήματα δισκοκήλης
  Η αποσυμπίεση είναι η πιο ελπιδοφόρα θεραπεία για τα προβλήματα δισκοκήλης σήμερα και μέσα από την επιστημονική έρευνα θα προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες και στο μέλλον.
 • Ουρολοιμώξεις και κάκωση νωτιαίου μυελού
  Στα άτομα με κάκωση νωτιαίου μυελού και νευρογενή κύστη, μένει πάντα ένα υπόλειμμα ούρων στην κύστη τους, με αποτέλεσμα να είναι συχνή η ανάπτυξη μικροβίων.
 • Η χρήση του extracorporeal shockwave στην ασβεστοποιό τενοντίτιδα
  Το extracorporeal shockwave είναι μια σύγχρονη συντηρητική ανώδυνη μορφή θεραπείας που μεταφέρει ακουστικά κύματα ή ακουστική ενέργεια σε παθολογικές περιοχές του σώματος, διεγείροντας τον μηχανισμό επούλωσής του.
 • Επικονδυλίτιδα: Όταν ο αγκώνας πονά...
  Ο όρος επικονδυλίτιδα χρησιμοποιείται ευρέως για να περιγράψει τον πόνο στην περιοχή του αγκώνα. Επισημαίνει την ύπαρξη φλεγμονής στον επικόνδυλο.
 • Kακώσεις μαλακών μορίων της ποδοκνημικής
  Οι κακώσεις των μαλακών μορίων της ποδοκνημικής είναι πολύ συχνές στους αθλητές όπως και η απογοήτευση επίσης, όταν οι αθλητικές δραστηριότητες εξαιτίας του τραυματισμού θα πρέπει να μειωθούν ή να σταματήσουν για ένα διάστημα έως ότου ο τραυματισμός αποθεραπευτεί.
 • Παγωμένος ώμος: επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες
  Ο Παγωμένος ώμος, αφορά το 2% έως 3% του πληθυσμού, με την πλειοψηφία να είναι γυναίκες ηλικίας 40 έως 60 ετών. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια κατάσταση αγνώστου αιτιολογίας, η οποία χαρακτηρίζεται από βαθμιαίο, προοδευτικό και επώδυνο περιορισμό των κινήσεων του ώμου σε όλους τους άξονες κίνησης.
 • Πώς θα ‘δουλέψει’ μια άρθρωση
  Ύστερα από ακινησία μιας άρθρωσης στα άνω άκρα (π.χ. ώμος, αγκώνας, καρπός) ή στα κάτω άκρα (ισχίο, γόνατο, ποδοκνημική), υπάρχουν δυσκαμψία, δυσκινησία, πόνος και φόβος στην επαναφορά της φυσιολογικής κίνησης.
 • Φυσικοθεραπευτική παρέμβαση
  Η σύγχρονη φυσικοθεραπευτική πράξη συμβάλλει στη βελτίωση της τόσο απαιτητικής και πιεστικής καθημερινότητας με ποικίλους τρόπους και για το λόγο αυτό καθίσταται απαραίτητη τόσο ως πρόσληψη όσο και ως θεραπεία σε οποιαδήποτε μυοσκελετική δυσλειτουργία.
 • Διατηρώντας το δέρμα υγιές και ανθεκτικό
  Το δέρμα είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια εξωτερική επιφάνεια που καλύπτει το σώμα. Είναι αυτό που προστατεύει τον άνθρωπο και τον ανθρώπινο οργανισμό από τα βακτηρίδια, τη βρωμιά και από άλλα βλαβερά αντικείμενα που βρίσκονται στο περιβάλλον. Επίσης μας προστατεύει από τις υπεριώδης ακτίνες του ήλιου και είναι αυτό που περιέχει τις νευρικές εκείνες απολήξεις που μας επιτρέπουν να αντιλαμβανόμαστε το κρύο ή τη ζέστη, αν κάτι είναι μαλακό ή σκληρό, κοφτερό ή αμβλύ. Το δέρμα επίσης παίζει σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση των υγρών του σώματος και τις θερμοκρασίας.
 • Τα άτομα με ειδικές ικανότητες έχουν δικαίωμα στην οδοντιατρική πρόληψη και φροντίδα
  Όλα τα άτομα με ειδικές ανάγκες έχουν δικαίωμα στην οδοντιατρική φροντίδα. Και οδοντιατρική φροντίδα δεν είναι μόνο η θεραπεία, αλλά και η πρόληψη.
 • Μορφές ψυχοθεραπείας σε ανθρώπους με αναπηρίες
  Οι θεραπευτικοί παράγοντες που εμπλέκονται στην ατομική ψυχοθεραπεία, είναι η συνειδητοποίηση του εαυτού, η κάθαρση, η ενδοσκόπηση, η ανάλυση των μηχανισμών άμυνας και πάνω από όλα η επεξεργασία γεγονότων, συναισθημάτων και σχέσεων.
 • Οικουμενικός Σχεδιασμός, Ανθρωποκεντρικός Σχεδιασμός για τον 21ο Αιώνα
  Ο άνθρωπος σήμερα επιβιώνει από ασθένειες και τραύματα σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό και ζει περισσότερο από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη ιστορική περίοδο.
 • Κάπνισμα, πνεύμονες, δέρμα και ουροδόχος κύστη
  Ήδη γνωρίζετε ότι μια κάκωση νωτιαίου μυελού προκαλεί ατονία των μυών που είναι υπεύθυνοι για την αναπνευστική λειτουργία. Όσο υψηλότερα βρίσκεται η κάκωση, τόσο πιο σημαντική είναι η εξασθένηση των αναπνευστικών μυών.
 • Κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης ημερήσιας νοσηλείας
  Κάθε εβδομάδα τα μαζικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν διψήφιο αριθμό θανάτων και τριψήφιο αριθμό τραυματιών από τα τροχαία ατυχήματα. Αναρωτήθηκε ποτέ κανείς για την τύχη αυτών των τραυματιών;
 • Ιπποθεραπεία σε παιδιά με εγκεφαλική παράλυση
  Ο όρος ιπποθεραπεία σημαίνει θεραπεία με τη βοήθεια αλόγου. Ο ιπποθεραπευτής είναι εργοθεραπευτής ή φυσιοθεραπευτής με επιπρόσθετη εκπαίδευση στη χρήση της ιππικής κίνησης. Στην ιπποθεραπεία το άλογο χρησιμοποιείται σαν μοντέλο θεραπείας, μια κινούμενη μηχανή, και το παιδί πάνω στο άλογο σαν ασθενής και όχι σαν ιππέας. Όταν εξασκείται η ιπποθεραπεία δε διδάσκεται ιππασία, είναι ένα στάδιο θεραπείας και όχι μάθημα.
 • Υδροθεραπεία
  Η υδροθεραπεία αναφέρεται στην εφαρμογή του νερού ως θεραπευτικό μέσο. Η ευεργετική επίδραση του νερού στην αποκατάσταση είναι γνωστή από τον πατέρα της ιατρικής Ιπποκράτη.
Menu

Σήμερα στο iatronet.gr

Τέλειες συνταγές για υγιεινά σάντουιτςΤέλειες συνταγές για υγιεινά σάντουιτς

Ποιος είπε ότι τα σάντουιτς πρέπει να είναι το κλασικό ζαμπόν-τυρί; Εμείς έχουμε καλύτερες προτάσεις, για γεύση και υγεία.... Περισσότερα »

Νόσος του Crohn: Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες επιπλοκές;Νόσος του Crohn: Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες επιπλοκές;

Ποιες είναι οι πιο συχνές συνέπειες που θα εμφανιστούν αν αφήσουμε τη συγκεκριμένη νόσο ανεξέλεγκτη;... Περισσότερα »

Αποτελεσματικοί τρόποι να κάψουμε το λίπος της κοιλιάςΑποτελεσματικοί τρόποι να κάψουμε το λίπος της κοιλιάς

Αν θέλετε να κάψετε λίπος από την περιοχή της κοιλιάς, έχουμε μερικές καλές και εύκολες συμβουλές…... Περισσότερα »

Πώς να προσέχουμε τις αρθρώσεις μαςΠώς να προσέχουμε τις αρθρώσεις μας

Mικρές συμβουλές για να προφυλάξετε τις αρθρώσεις σας και να τις έχετε πιο υγιείς από ποτέ…... Περισσότερα »

Video - Σημαντική εξέλιξη στην αντιμετώπιση της χρόνιας μυελογενούς λευχαιμίας

Η χρόνια μυελογενής λευχαιμία (ΧΜΛ) ευθύνεται για 15 τοις εκατό των περιστατικών λευχαιμίας στον ενήλικο πληθυσμό. Η πρόοδος στη θεραπευτική αγωγή της ΧΜΛ έχει ως αποτέλεσμα παρατεταμένες ανταποκρίσεις ... Δείτε το video

Προβολή
Προβολή

Ακολουθήστε μας

Προβολή
Προβολή

Υπηρεσίες Μελών

Δημοσκόπηση

forget_often
Συλλαμβάνετε τον εαυτό σας να ξεχνάει συχνά;
Δείτε τα αποτελέσματα
Προβολή
Δείτε πώς θα κάνετε γαλλική στο κοριτσάκι σας με οδηγίες βήμα-βήμα, χωρίς να το ταλαιπωρήσετε ή να το πονέσετε.
Είναι εύηχα και κρύβουν μία (μυθική) ιστορία πίσω τους. Αυτά τα ονόματα προέρχονται από την αρχαία ελληνική μυθολογία, γεγονός που τα κάνει ξεχωριστά.
Αν έχετε ήδη παρατηρήσει κάποιο απ’ αυτά σημάδια που αφορούν την ανάπτυξη του παιδιού, το ραντεβού στον παιδοενδοκρινολόγο κρίνεται απαραίτητο.
© iatronet.gr 1999-2017  |  Website by Theratron | Ermis Silver Award 2006
europa.eu   digitalplan.gov.gr   ktpae.gr   espa.gr
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης