Ήδη γνωρίζετε ότι μια κάκωση νωτιαίου μυελού προκαλεί ατονία των μυών που είναι υπεύθυνοι για την αναπνευστική λειτουργία. Όσο υψηλότερα βρίσκεται η κάκωση, τόσο πιο σημαντική είναι η εξασθένηση των αναπνευστικών μυών.
Το γεγονός ότι το κάπνισμα κάνει πολύ κακό στους πνεύμονες είναι τόσο γνωστό που δεν θα μπορούσε να είναι νέο.
Πως όμως το κάπνισμα επηρεάζει τους πνεύμονές σας -ακριβώς την στιγμή που καπνίζετε- και τι μπορεί να σημαίνει αυτό όταν έχετε επιπλέον μια κάκωση νωτιαίου μυελού;
Το έχετε ξανακούσει...

Πιθανότατα έχετε ακούσει πολλούς λόγους για να διακόψετε το κάπνισμα -καρκίνος του πνεύμονα, ασθένειες της καρδιάς, εμφύσημα, μικρότερο προσδόκιμο ζωής- παρ' όλα αυτά, για εσάς, είναι μια ευχαρίστηση, ανακουφίζει από το στρες, ή είναι ένας παλιός φίλος που διστάζετε να τον αφήσετε. Ή απλά μπορεί είστε πρόθυμοι να αναλάβετε το κόστος γνωρίζοντας τις συνέπειες.
Εξ άλλου το να κόψει κανείς το κάπνισμα δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Για τους ανθρώπους με κάκωση νωτιαίου μυελού που καπνίζουν, όμως, υπάρχουν περισσότερα προβλήματα υγείας απ' ότι στους υπόλοιπους ανθρώπους που δεν επιβαρύνονται από μια κάκωση νωτιαίου μυελού.
Συγκεκριμένα, υπάρχει ένα αυξημένο ενδεχόμενο δημιουργίας κατακλίσεων, μειωμένη ικανότητα επούλωσης των εγχειρήσεων του δέρματος, και μια μεγάλη πιθανότητα δημιουργίας ατελεκτασίας. Επιπρόσθετα, το κάπνισμα μειώνει την ικανότητα των πνευμόνων, που ήδη περιορίζεται από μια κάκωση νωτιαίου μυελού, με αποτέλεσμα το ποσό του οξυγόνου στην κυκλοφορία του αίματος που χρησιμοποιείται για τη θρέψη των ιστών και των κινητήριων μυών να είναι σημαντικά μικρό. Και τέλος, το κάπνισμα αυξάνει επιπλέον τον κίνδυνο δημιουργίας καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

Όταν σκεφτόμαστε την αναπνοή σαν λειτουργία, συνήθως σκεφτόμαστε την εισαγωγή αέρα (εισπνοή). Πολλές φορές στους ανθρώπους που έχουν κάκωση νωτιαίου μυελού και ιδιαίτερα στους ανθρώπους που επιπλέον είναι και καπνιστές, η εκπνοή μπορεί να εξελιχθεί σε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Γιατί; Επειδή η συσσώρευση από βλέννες και διάφορες εκκρίσεις στους πνεύμονες μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλοκές. Το κάπνισμα αυξάνει την παραγωγή βλέννας και έχει σαν επακόλουθο την συσσώρευση τους στους πνεύμονες. Σε κανονικές συνθήκες αυτή η μάζα από βλέννες και εκκρίσεις αποβάλλονται με το βήχα. Ωστόσο, οι μύες εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για τον βήχα έχουν επηρεασθεί από μια κάκωση που βρίσκεται στο επίπεδο του αυχένα και σε πολλές κακώσεις που βρίσκονται στο επίπεδο του θώρακα.
Η δυσκολία ή η απουσία ικανότητας για βήχα συχνά οδηγεί σε ατελεκτασία, το οποίο σημαίνει κορεσμό των πνευμόνων από εκκρίσεις που επειδή δεν αποβάλλονται εμποδίζουν την εκτέλεση των αναπνευστικών κινήσεων. Οι εκκρίσεις που συσσωρεύονται στους πνεύμονες μπορεί να οδηγήσουν σε πνευμονία, που είναι μία από τις συχνότερες αιτίες ασθένειας και θανάτου για τους ανθρώπους με κακώσεις νωτιαίου μυελού. Το κάπνισμα αυξάνει την παραγωγή αυτών των εκκρίσεων και έχει σαν αποτέλεσμα όλες τις παραπάνω επιπλοκές.

Επιπλέον, το κάπνισμα μειώνει την ικανότητα για βήχα ή την αποβολή αυτών των εκκρίσεων. Σε μια μελέτη που έγινε σε 165 ανθρώπους με κάκωση νωτιαίου μυελού, βρέθηκε ότι από τους καπνιστές το ποσό του αέρα που ήταν ικανοί να βήξουν ήταν πολύ χαμηλότερο από τους μη καπνιστές, καθώς επίσης μειωμένη ήταν και η ένταση με την οποία μπορούσαν να αποβάλλουν τον αέρα. Οι άνθρωποι με κάκωση νωτιαίου μυελού βρίσκονται ήδη στον κίνδυνο να συσσωρευτούν οι εκκρίσεις ή να πάθουν λοιμώξεις κατά τη διάρκεια της κάκωσής τους. Το κάπνισμα αυξάνει το "στοίχημα", τοποθετώντας τους σε ακόμα υψηλότερο κίνδυνο.

ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΝΩΤΙΑΙΟΥ ΜΥΕΛΟΥ: επιπλέον προβλήματα
Καθώς οι άνθρωποι γηράσκουν, τόσο η ικανότητα της αναπνοής όσο και η ισχύς των πνευμόνων μειώνονται. Αυτό συμβαίνει εξ αιτίας της μείωσης της ελαστικότητας των πνευμόνων και των θωρακικών μυών. Αυτή η αλλαγή στην φυσική κατάσταση μειώνει την ικανότητα αντίστασης του οργανισμού στις λοιμώξεις. Με μια κάκωση νωτιαίου μυελού υπάρχουν επιπλέον επιβαρυντικοί παράγοντες, όπως είναι:
· Αύξηση σωματικού βάρους, που μπορεί να κάνει ακόμη πιο δύσκολη την διαδικασία της αναπνοής.
· Γενική μείωση των ασκήσεων, που οδηγεί σταδιακά σε μείωση της ικανότητας της αναπνοής.
· Προβλήματα που προκύπτουν από λανθασμένη στάση του σώματος πάνω στο αναπηρικό κάθισμα- κυρτοί ώμοι ή καμπουριασμένη στάση- που οδηγεί σε μείωση της ικανότητας των πνευμόνων.
· Μια αλλαγή στον τύπο ή την σοβαρότητα της σπαστικότητας, επηρεάζει τον θώρακα και τους αναπνευστικούς μύες.
· Εξ αιτίας της μειωμένης ικανότητας για βήχα εμφανίζονται συχνότερες και σοβαρότερες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.
Όλες αυτές οι αλλαγές τοποθετούν τους ανθρώπους με κακώσεις νωτιαίου μυελού στους ανθρώπους υψηλού κινδύνου για αναπνευστικά προβλήματα καθώς γηράσκουν. Το κάπνισμα όχι μόνο αναπαράγει το πρόβλημα, αλλά αυξάνει επιπλέον τον κίνδυνο.

Μπορεί να επηρεαστεί και το δέρμα;
Η συσσώρευση βλέννας και οι αναπνευστικές λοιμώξεις δεν είναι τα μόνα προβλήματα που έχουν άμεση σχέση με το κάπνισμα. Μελέτες έχουν δείξει ότι το κάπνισμα συνδέεται με τη συχνότερη δημιουργία κατακλίσεων, καθώς επίσης ότι επιβραδύνει την επούλωση των κατακλίσεων και των πλαστικών εγχειρήσεων που μερικές φορές γίνονται για τη θεραπεία των κατακλίσεων.
Συγκεκριμένα, μια μελέτη σε 38 καπνιστές με κάκωση νωτιαίου μυελού βρέθηκε ότι και είχαν εκτεταμένες και συχνότερες κατακλίσεις και η επούλωση ήταν πιο αργή απ' ότι στους μη καπνιστές. Έχοντας ήδη αποκλείσει άλλους παράγοντες που ενδεχομένως έχουν άμεση σχέση στη δημιουργία προβλημάτων του δέρματος -όπως ο διαβήτης, ο τύπος του μαξιλαριού για την προστασία από τις κατακλίσεις, η σοβαρότητα της παράλυσης, η σπαστικότητα, το σωματικό βάρος και η διαθεσιμότητα βοήθειας για την φροντίδα του δέρματος- τα αποτελέσματα ήταν ότι το κάπνισμα συνεισφέρει στην ανάπτυξη κατακλίσεων περισσότερο από ότι οι προαναφερθέντες παράγοντες. Γιατί; Συνεχίστε να διαβάζετε...

Η φτωχή κυκλοφορία του αίματος μπορεί να οδηγήσει σε κατακλίσεις...
Το υγιές δέρμα εξαρτάται από την καλή κυκλοφορία ενός πολύ καλά οξυγονωμένου αίματος που μεταφέρει τα θρεπτικά συστατικά στο δέρμα και απομακρύνει τα άχρηστα από αυτό. Το κάπνισμα γενικά και ιδιαίτερα η νικοτίνη, προκαλεί μείωση της κυκλοφορίας του αίματος στα άκρα. Επιπρόσθετα, το κάπνισμα παράγει μονοξείδιο του άνθρακα, που μειώνει την ποσότητα οξυγόνου από όλη την κυκλοφορία. Με άλλα λόγια, το κάπνισμα όχι μόνο μειώνει σημαντικά την κυκλοφορία του αίματος στο δέρμα, αλλά το αίμα που τελικά κατορθώνει να φτάσει στους ιστούς περιέχει πολύ λιγότερο οξυγόνο από αυτό που θα είχε σε κανονικές συνθήκες. Μια μείωση των θρεπτικών συστατικών και του οξυγόνου στο αίμα και μια περιορισμένη ικανότητα απομάκρυνσης των άχρηστων συστατικών από αυτό, ενισχύουν τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία κατακλίσεων. Στην πραγματικότητα αυτό ακριβώς συμβαίνει όταν δεν ανασηκώνεστε από το κάθισμα, όταν χρησιμοποιείτε κακής ποιότητας μαξιλάρι για την προστασία από τις κατακλίσεις ή όταν φοράτε παπούτσια που είναι πολύ στενά.
...και επιβράδυνση της επούλωσης...

Όταν αναπτυχθεί μια κατάκλιση, τότε επιβραδύνεται η κυκλοφορία του αίματος -το οποίο αίμα έχει λιγότερο οξυγόνο- γι' αυτό και επιβραδύνεται η θεραπεία των κατακλίσεων. Γεγονός είναι ότι αυτή η μείωση του οξυγόνου στο αίμα είναι η μεγαλύτερη απειλή για την επούλωση των τραυμάτων (ή κατακλίσεων). Ο συσχετισμός μεταξύ καπνίσματος και περιορισμένης ικανότητας επούλωσης έχει παρατηρηθεί από πολλούς χειρουργούς και πολλές ερευνητικές μελέτες έχουν δείξει τον μεγάλο κίνδυνο της νέκρωσης των ιστών ή την νέκρωση των ιστών του δέρματος που δημιουργείται μετά από μια πλαστική χειρουργική επέμβαση και οφείλεται στο κάπνισμα. Φαίνεται ότι το κάπνισμα όχι μόνο σας βοηθάει να αποκτήσετε κατακλίσεις, αλλά μοιάζει να σας βοηθάει να τις διατηρείτε !!!

Οι αλλαγές που συμβαίνουν στην επιφάνεια του δέρματος με την πάροδο της ηλικίας
Ο κίνδυνος δημιουργίας κατακλίσεων επιτείνεται τόσο από την αύξηση της ηλικίας, όσο και από τα χρόνια που ένας άνθρωπος ζει κάτω από συνθήκες αναπηρίας. Το δέρμα γίνεται πιο λεπτό, λιγότερο ελαστικό και πολύ ευαίσθητο με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες δημιουργίας κατακλίσεων, κυρίως στις μεταφορές. Η ανθεκτικότητα του δέρματος μειώνεται τις ώρες που βρίσκεστε στο κάθισμα, αλλά και στο κρεβάτι. Καθώς η κυκλοφορία είναι κακή και το σώμα γηράσκει, το δέρμα είναι λιγότερο ικανό να αποβάλλει τα άχρηστα συστατικά. Αυτοί παράγοντες έχουν σαν αποτέλεσμα να γίνεται περισσότερο ευαίσθητο το δέρμα στις λοιμώξεις και η επούλωση να γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς. Το κάπνισμα όπως ακριβώς δημιουργεί επιπλοκές στο αναπνευστικό σύστημα, έτσι αυξάνει και την αναλογία να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στο δέρμα.

Κάποιες σκέψεις
Η συσχέτιση του καπνίσματος με πολλά και ποικίλα προβλήματα υγείας φαίνεται να ενισχύονται μέρα με τη μέρα. Αν έχετε διαβάσει μέχρι εδώ, δεν αρκεί.
Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης είναι πολύ υψηλός στους ανθρώπους με κάκωση νωτιαίου μυελού, περίπου 3% αν συγκριθεί με το ποσοστό στους υπόλοιπους ανθρώπους που αντιστοιχεί σε 1/10%.

Έχει βρεθεί ότι στους ανθρώπους που χρησιμοποιούν εσωτερικό καθετήρα ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου στην κύστη είναι 3,8 εάν συγκριθεί με τους ανθρώπους που έχουν κάκωση νωτιαίου μυελού και δεν χρησιμοποιούν εσωτερικό καθετήρα. Φυσικά, ο κίνδυνος αυτού του προβλήματος μεγαλώνει όταν υπάρχει ένας επιπλέον παράγοντας, το κάπνισμα, καθώς καρκινογόνα προϊόντα μπορεί να μεταφέρονται με τα ούρα. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε τα φυλλάδια που έχουνε εκδώσει πολλές οργανώσεις στον κόσμο και έχουν θέμα τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης σε συνδυασμό με την παθολογία των κακώσεων του νωτιαίου μυελού.
Να ζει κάποιος κάτω από συνθήκες αναπηρίας είναι ρίσκο. Οι αλλαγές στο δέρμα καθώς και τα αναπνευστικά προβλήματα είναι αρκετά -πολύ περισσότερα από ότι ήταν πριν την απόκτηση της αναπηρίας. Ο συνδυασμός κάκωσης νωτιαίου μυελού και καπνίσματος είναι σαν περπατάς σε τεντωμένο σχοινί - οι πιθανότητες να χάσεις είναι πάρα πολλές.

Πηγές:
Από πληροφοριακό έντυπο της Paraplegics Veterans of America. Απόδοση στα Ελληνικά Δέσποινα Φωτιάδου (νοσηλεύτρια).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα