Παραδοσιακά, οι έρευνες εστιάζουν σε άντρες. Για παράδειγμα, οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται σε σημαντικές κλινικές δοκιμές για καρκίνους που επηρεάζουν και τα δυο φύλα, όπως αποκάλυψε νέα έρευνα.

Σύμφωνα με ερευνητές, για το φαινόμενο αυτό μπορεί να ευθύνονται αρκετοί παράγοντες, από θέματα φροντίδας παιδιών έως τη διστακτικότητα των ερευνητών να εκθέσουν γυναίκες που μεγαλώνουν παιδιά σε δοκιμές φαρμάκων και θεραπείες.

Σε άλλους τομείς όπου υπάρχει έλλειψη ερευνών σε γυναικεία ιατρικά προβλήματα το θέμα δεν είναι μόνο σεξιστικό. Οι διακυμάνσεις των γυναικείων ορμονών είναι επίσης πολύπλοκες και μπορούν να μπερδέψουν βασικά ευρήματα. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η προσοχή στις γυναίκες αυξάνεται.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλές λανθασμένες πληροφορίες σχετικά με το γυναικείο σώμα. Ας δούμε 5 μύθους.

Μύθος: Μια γυναίκα δεν μπορεί να συλλάβει κατά τη διάρκεια της έμμηνης ρύσης

Ενώ μια γυναίκα δεν είναι πολύ πιθανόν να συλλάβει κατά τη διάρκεια της έμμηνης ρύσης, τίποτα όσον αφορά την εγκυμοσύνη δεν είναι αδύνατο, δηλώνει ο Aaron Carroll, από το πανεπιστήμιο της Indiana.
Μόλις βρεθεί μέσα στο σώμα της γυναίκας το σπέρμα μπορεί να περιμένει μέχρι μια εβδομάδα για ένα ωάριο.

Η ωορρηξία μπορεί να συμβεί αμέσως μετά ή ακόμα και κατά τη διάρκεια της αιμορραγίας του κύκλου δίνοντας τη δυνατότητα στο υπομονετικό σπέρμα να….σταθεί τυχερό.

Η μέθοδος ρυθμού, ως τρόπος αντισύλληψης δεν έχει καλά αποτελέσματα, δηλώνει ο Carroll, συμφωνώντας ότι ζευγάρια που την επιλέγουν συχνά αποκαλούνται…γονείς.

Μύθος: Η εμμηνόπαυση προκαλεί πτώση της ερωτικής επιθυμίας

Δεν είναι απαραίτητο να συμβεί τέτοια αλλαγή. Έρευνα για τις σεξουαλικές συνήθειες στις ΗΠΑ, που ολοκληρώθηκε από τον Edward Laumann το 1994, ανακάλυψε ότι περίπου οι μισές από τις γυναίκες στα πενήντα έρχονταν σε επαφή αρκετές φορές το μήνα.

Αν και εξάψεις και άλλα προβλήματα μπορεί να οδηγήσουν τη γυναίκα σε μείωση της επιθυμίας προσωρινά, δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της εμμηνόπαυσης και της επιθυμίας, δήλωσε ο Vreeman.

Μύθος: Τα αντιβιοτικά καθιστούν αναξιόπιστα τα αντισυλληπτικά

Ο Carroll δήλωσε ότι υπάρχουν γιατροί που το πιστεύουν. Τα αντισυλληπτικά-μόνα-αποτυγχάνουν μια φορά στις εκατό και το ποσοστό παραμένει αναλλοίωτο όταν λαμβάνονται ταυτόχρονα με την πλειοψηφία των αντιβιοτικών.

Πιθανή εξαίρεση είναι η ριφαμπίνη, το αντιβιοτικό που συνταγογραφείται για τη φυματίωση. Η ριφαμπίνη μειώνει τα επίπεδα ορμονών που προστατεύουν από εγκυμοσύνη, που προκαλούνται από τα αντισυλληπτικά, αλλά αν η επίδραση είναι αρκετά μεγάλη ώστε να αυξάνεται ο κίνδυνος εγκυμοσύνης δεν είναι σαφές.

Ο Carroll πιστεύει ότι η έρευνα για τη ριφαμπίνη εξάπλωσε τη φήμη για τα αντιβιοτικά και τα αντισυλληπτικά.

Μύθος: Άντρες και γυναίκες χρειάζονται ίδια ποσότητα ύπνου

Η αϋπνία όχι μόνο προκαλεί περισσότερη ψυχική δυσφορία στη γυναίκα αλλά αυξάνει και την ινσουλίνη, όπως και τα επίπεδα φλεγμονής-παράγοντες κινδύνου για φτωχή υγεία, αποκάλυψε έρευνα του 2008 που πραγματοποιήθηκε σε 210 ανθρώπους.

Επικεφαλής της ήταν ο Edward Suarez του Πανεπιστημίου Duke.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 6.000 συμμετέχοντες, με επικεφαλής ερευνητές του πανεπιστημίου του Warwick το 2007, ανακάλυψε ότι γυναίκες που κοιμούνται 5 ή λιγότερες ώρες τη νύχτα έχουν διπλάσιες πιθανότητες να υποφέρουν από υπέρταση σε σύγκριση με γυναίκες που κοιμούνται 7 ή περισσότερες ώρες.

Μεταξύ των αντρών, δεν υπήρχε τέτοια σχέση. Η γυναίκα καλό θα είναι να ακολουθεί το δικό της πρόγραμμα όσον αφορά τις ώρες ύπνου που χρειάζεται.

Μύθος: Ο γιατρός μπορεί να καταλάβει αν μια γυναίκα είναι παρθένα

Ακόμα και με χρήση δεκαπλάσιας μεγέθυνσης, οι γιατροί δεν μπορούν με ακρίβεια να ξεχωρίσουν τις παρθένες από τις σεξουαλικά ενεργές γυναίκες, αναφέρουν αρκετές έρευνες. Δεν είναι τόσο απλό σαν να ψάχνει κάποιος για οπή στον υμένα, καθώς πάντα υπάρχει.

Η Dr. Rachel Vreeman, από το πανεπιστήμιο της Indiana, δηλώνει ότι ορισμένοι πιστεύουν πως ο υμένας σφραγίζει τον κόλπο αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Στις σπάνιες περιπτώσεις που συμβαίνει, το αίμα της έμμηνης ρύσης συσσωρεύεται στη μήτρα και προκαλεί σοβαρά ιατρικά προβλήματα.


Επιμέλεια: Εύη Ψωμιάδου

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη