Ξεκινάω αυτό το άρθρο αναφέροντας κάτι θλιβερό, το οποίο είναι στο χέρι μας να μετατραπεί σε θετικό!

Κάθε χρόνο στην Ευρώπη, περίπου 60.000 γυναίκες εμφανίζουν καρκίνο στον τράχηλο και από αυτές σχεδόν οι μισές πεθαίνουν. Στην Αμερική από τις 10.000 γυναίκες που αποκτούν καρκίνο στον τράχηλο, οι 3.700 περίπου πεθαίνουν.

Αν σκεφτούμε ότι η έγκυρη ενημέρωση και πληροφόρηση, η πρόληψη, η προσοχή στο σώμα μας και ο εμβολιασμός, μπορούν έως και να μηδενίσουν αυτό το νούμερο, μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη να εφαρμόσουμε σε προσωπικό, ιατρικό αλλά και σε τεχνοκρατικό επίπεδο ό,τι είναι δυνατόν, ώστε τουλάχιστον οι θάνατοι από αυτό το είδος καρκίνου να μην μας απασχολήσουν ποτέ ξανά στο μέλλον.

Τα στατιστικά στοιχεία (όπου υπάρχουν και σε όποια χώρα δηλώνονται επαρκώς και αληθώς) δείχνουν ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελεί τη δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου από καρκίνο στις ηλικίες 15 έως 45 περίπου χρόνων.

Στην Ελλάδα κάθε χρόνο περίπου 600 γυναίκες προσβάλλονται από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, και οι 240 πεθαίνουν.

Σε ποσοστό 99,7 % περίπου η αιτία εμφάνισης του καρκίνου του τραχήλου, είναι η μόλυνση από τον ιό H.P.V. Ο ιός HPV (Human PapillomaVirus) είναι ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων.

Η μόλυνση από τον ιό HPV είναι η πολύ συχνή σεξουαλικά μεταδιδόμενη μόλυνση ανά τον κόσμο και περίπου το 70% των γυναικών έχει προσβληθεί μία φορά στη ζωή της από έναν από τους τύπους του ιού μέχρι και την ηλικία των 50.

Υπάρχει όμως μία ιδιαιτερότητα στην πορεία της μόλυνσης από τον ιό αυτό...

Συνήθως ένα πολύ μικρό ποσοστό, περίπου 12%, προχωράει στην εμφάνιση ενδοεπιθηλιακών αλλοιώσεων στον τράχηλο, που σταδιοποιούνται σε CIN I, II και III και από αυτό το ποσοστό, ένα αρκετά μικρότερο προχωρά στην εμφάνιση κακοήθειας στον τράχηλο.

Αυτό συμβαίνει γιατί σε μεγάλο βαθμό το ανοσοποιητικό σύστημα έχει την ικανότητα να αντιμετωπίζει την αρχική μόλυνση από τον ιό, οπότε και αυτή να 'σταματά' και να μην προχωράει –να μην εξελίσεται- στα επόμενα στάδια για πολλά χρόνια, έως και για όλη τη ζωή της γυναίκας.

Οπότε αν συλλογιστούμε αυτά που μόλις ανέφερα, θα συνειδητοποιήσουμε ότι για να αποτελεί δεύτερη αιτία θανάτου ο καρκίνος του τραχήλου,- που όπως προανέφερα από το 70% του αρχικού ποσοστού μόλυνσης ένα ποσοστό μικρότερο του 10% προχωράει σε εμφάνιση κακοήθειας,-πολλές γυναίκες δεν πηγαίνουν στον γυναικολόγο για την απαραίτητη πρόληψη, δεν είναι ενημερωμένες (για διάφορους λόγους συμβαίνει αυτό), δεν εμβολιάζονται....

Οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να καταπολεμήσουν την μόλυνση από τον ιό πριν προχωρήσει στα επόμενα στάδια αλλοίωσης του επιθηλίου του τραχήλου τους.

Δεν είναι κρίμα να πεθαίνουμε λόγω άγνοιας και παράληψης πρόληψης;

Λίγα λόγια για τον ιο H . P . V .

  • Υπάρχουν 3 γένη: άλφα, βήτα και γάμμα PVs
  • Υπάρχουν περίπου 100 τύποι (ICTV)- διαχωρίζονται κυρίως ανάλογα την περιοχή που προσβάλλουν στο σώμα μας
  • Από τους 200, οι 40 προσβάλλουν την περιοχή των γεννητικών οργάνων
  • Αυτοί οι 40 τύποι διακρίνονται σε high risk (υψηλού κινδύνου) και low risk (χαμηλού κινδύνου) -οι χαμηλού ρίσκου δεν έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση καρκίνου-δρουν αθροιστικά
  • Οι υψηλού κινδύνου είναι οι τύποι: 16,18,26,31,33 κ.α και από αυτούς οι πιο επικίνδυνοι είναι οι 16, 18,33,59. (συμβάλλουν στην εξέλιξη της μόλυνσης, σε αλλοίωση και κακοήθεια)
  • Η μόλυνση από τον ιο σε μεγάλο βαθμό είναι συχνή και ασυμπτωματική και δεν προκαλεί ασθένεια. Αν εμφανιστούν συμπτώματα σε μεγάλο βαθμό απομακρύνονται χωρίς θεραπεία
  • Όμως σημαντικό να εξεταζόμαστε κάθε χρόνο ώστε να επιβεβαιώνουμε την μη μόλυνση
  • Η εξέλιξη της μόλυνσης εμφανίζει σαν πρώτα στάδια τα κονδυλώματα (εμφανίζονται και στους άνδρες αλλά σε πάρα πολύ μικρό ποσοστό)
  • Ο HPV μεταδίδεται κυρίως μέσω σεξουαλικής αλλά και δερματικής επαφής με τη γεννητική περιοχή.

Πρόληψη

Καταρχήν η ενημέρωσή μας (από τον γιατρό μας, από σχετικές ομιλίες από επιστήμονες και όχι από τους φίλους μας) σε θέματα πρόληψης, προστασίας και εμβολιασμού.

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε (οι επιστήμονες, οι κατέχοντας εξουσία και χρήματα) ότι αποτελεσματικά προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου και εμβολιασμού θα μπορούσαν να μειώσουν τραγικά έως και να μηδενίσουν τα ποσοστά θνησιμότητας του καρκίνου του τραχήλου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2007 με σκοπό την εκστρατεία πληροφόρησης και πρόληψης κατά του Καρκίνου του τραχήλου (ECCA) ξεκίνησε την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Πρόληψης του Καρκίνου του Τραχήλου, και αφορά τις γυναίκες της Ευρώπης, ώστε να μάθουν τι χρειάζεται να κάνουν για να προλάβουν την ασθένεια και να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες, όπου αυτές είναι απαραίτητες, και τους έχοντες εξουσία, αλλά και εργαζόμενους σε κάθε βαθμίδα στη δημόσια υγεία στην Ευρώπη, για να καταλάβουν τα οφέλη των προγραμμάτων πρόληψης και να δώσουν προτεραιότητα στην εφαρμογή τους ή στην εντατικοποίηση αυτής.

Ο εμβολιασμός

Και τα δύο εμβόλια που κυκλοφορούν, προστατεύουν από τους δύο πιο θανατηφόρους τύπους του ιού, τον 16 και τον 18, οι οποίοι μπορούν μελλοντικά να προκαλέσουν καρκίνο στον τράχηλο, ενώ παράλληλα προστατεύουν από την μόλυνση από τους υπόλοιπους τύπους του ιού.

Ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος από τη στιγμή που ξεκινάει και η σεξουαλική ζωή του κοριτσιού. Η ηλικία έναρξης διαφοροποιείται ανάλογα τα ήθη και τις 'συνήθειες' της κάθε χώρας. Στη χώρα μας συνήθως η έναρξη είναι στα 16 έτη της ηλικίας, ενώ καλύπτεται η χρήση του εμβολίου από τα 12 έως και τα 26 από τα δημόσια ταμεία, οπότε και έχει μηδενικό κόστος.

Υπάρχει προοπτική και δημιουργία νέου εμβολίου που θα αφορά και μεγαλύτερες ηλικίες γυναικών, αλλά και τους άνδρες.

Το HPV-DNA τεστ

Αποτελεί μία ευαίσθητη εξέταση, που εντοπίζει περίπου το 95% των HPV μολύνσεων, πριν αυτές προκαλέσουν ορατές κυτταρικές αλλοιώσεις. Είναι το μοναδικό τεστ που μπορεί να ανιχνεύσει άμεσα και ταυτόχρονα να ταυτοποιήσει (δηλαδή να μας πληροφορήσει για τον τύπο του ιού που μας έχει μολύνει) και κατ’ επέκταση να προσδιορίσει τον πιθανό χρόνο εξέλιξης της νόσου.

Η καλύτερη προσέγγιση του αποτελέσματος γίνεται όταν συνδιαστεί το τεστ αυτό με μία άλλη τεχνική, αυτή της αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR).

Το τεστ Pap

Εξετάζει τη μορφολογία των τραχηλικών κυττάρων κάτω από μικροσκόπιο με σκοπό τον εντοπισμό κυτταρικών αλλοιώσεων. Το Pap τεστ συμβάλει ουσιαστικά στη μείωση των κρουσμάτων του τραχηλικού καρκίνου. Με το Pap τεστ ανιχνεύονται οι κυτταρικές αλλοιώσεις όταν έχουν ήδη αυτές επέλθει.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αφορά κάθε γυναίκα η οποία είναι σεξουαλικά ενεργή. Είναι σημαντικό στο πλαίσιο της πρόληψης να γίνεται συνδιασμός των 3 προαναφερθέτων επιλογών ώστε να υπάρχει 100% εικόνα της κατάστασης της υγείας της γυναίκας (και ίσως έμμεσα έτσι και του συντρόφου της).

Το τεστ Pap γίνεται τρία χρόνια μετά την πρώτη τους σεξουαλική επαφή ή μετά τα 21 έτη και στη συνέχεια επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Τα δύο τεστ που αναφέρονται συνδυαστικά μπορούν με μεγάλη ακρίβεια να ανιχνεύσουν τον ιό και να συνεισφέρουν στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπισή του.

Αν υπάρξουν ασαφή αποτελέσματα από το Pap τεστ ή έχουν παρουσιαστεί κυτταρικές αλλοιώσεις, είναι αναγκαίο να κάνουν την εξέταση HPV-DNA, ώστε να διευκρινισθεί η παρουσία ή όχι του ιού στον τράχηλο.

Σημαντικότερο όμως και πρώτος στη λίστα είναι ο εμβολιασμός μας!

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η τεχνητή νοημοσύνη αξιολογεί τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά τη διάρκεια αξονικής τομογραφίας [μελέτη]
Να αναπτύξουν εμβόλιο για λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά προσπαθούν οι ερευνητές
Lavipharm: Αναζητά νέες ευκαιρίες, μεγάλη αγορά η φαρμακευτική κάνναβη