Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσιολογική διαδικασία που αφορά κάθε γυναίκα. Κατά μέσο όρο έρχεται στην ηλικία των 51 ετών. Συνήθως, της εμμηνόπαυσης προηγείται η κλιμακτήριος, η οποία είναι η χρονική περίοδος κατά την οποία ξεκινούν τα πρώτα συμπτώματα.

Η ένταση, η διάρκεια και η ποικιλία των συμπτωμάτων διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα.
Τα κυριότερα κλιμακτηριακά και περιεμμηνοπαυσιακά συμπτώματα είναι: κυκλικές αλλαγές στη διάθεση, εξάψεις και εφιδρώσεις, πτώση της libido, αϋπνίες, άγχος, αλλαγές στην περίοδο, αίσθημα κόπωσης, κοιλιακή διάταση, ευερέθιστο έντερο.

Οι θεραπείες που μπορεί να ακολουθήσει μια γυναίκα για να ανακουφιστεί από τα συμπτώματα είναι πολλές.

1. Είναι ευρύτερα γνωστό ότι η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT) πλέον χορηγείται με μεγάλη φειδώ, κυρίως σε γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση ή με άλλα προβλήματα υγείας που απαιτούν χορήγηση οιστρογόνων.
2. Από τα αμιγώς φαρμακευτικά προϊόντα που δεν περιέχουν οιστρογόνα, αλλά χορηγούνται πάντοτε με γυναικολογική συμβουλή, το πιο αποτελεσματικό φαίνεται πως είναι η Τιμπολόνη.


3. Επιπλέον, με συνταγή γυναικολόγου χορηγούνται τοπικά οιστρογόνα σε μορφή κρέμας, τα οποία δεν επηρεάζουν τη μήτρα και δεν αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνου του μαστού.
4. Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως τα φυτικά οιστρογόνα που κυκλοφορούν χωρίς ιατρική συνταγή ενέχονται πρακτικά για τους ίδιους κινδύνους για την υγεία των γυναικών όπως και τα φαρμακευτικά οιστρογόνα.

Οι εναλλακτικές λύσεις που μπορεί να ακολουθήσει μια γυναίκα για να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι: συχνή γυμναστική, γιόγκα, εκχύλισμα νυχτολούλουδου (evening primrose oil), διακοπή του καπνίσματος, βελτίωση της διατροφής, λήψη βιταμινών K, D, Μαγνήσιο, αρωματοθεραπεία.

Σε κάθε περίπτωση μια γυναίκα που βιώνει εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα πρέπει να συμβουλεύεται το γυναικολόγο της τόσο για να διαπιστωθεί ότι πρόκειται όντως περί τέτοιων, όσο και για να χορηγηθεί η καλύτερη δυνατή θεραπεία με τις λιγότερες πιθανές επιπλοκές για την υγεία της.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο