Δεν είναι λίγες οι φορές που ένα κορίτσι θα αναρωτηθεί αν αυτά που του συμβαίνουν είναι φυσιολογικά καθώς μπαίνει στην εφηβεία. Και η απάντηση είναι πως ναι, όλα αυτά είναι απολύτως φυσιολογικά, αλλά όταν όλες οι αλλαγές έρχονται μαζεμένες, είναι λογικό να υπάρχει φόβος. Γνωρίζοντας, λοιπόν, τι να περιμένουμε από την εφηβεία, είναι σημαντικό. Ας δούμε τις σημαντικότερες αλλαγές που θα παρατηρήσει μια νεαρή κοπέλα στο σώμα της.

Αρχικά, τι είναι εφηβεία;

Στην εφηβεία μπαίνουμε ανάμεσα στις ηλικίες των 8 με 13, και διαρκεί για μερικά χρόνια. Υπάρχει περίπτωση να ξεκινήσει νωρίτερα σε κορίτσια που είναι υπέρβαρα, και να καθυστερήσει σε κορίτσια που αθλούνται έντονα ή είναι πολύ αδύνατα. Αν, πάντως, στην ηλικία των 12 δεν έχει αρχίσει να αναπτύσσεται το στήθος, και μέχρι τα 15 δεν έχει έρθει ακόμα περίοδος, θα ήταν σοφή επιλογή μια βόλτα στον γιατρό. Μέσα στην εφηβεία, το σώμα εκκρίνει ορμόνες που κάνουν τις ωοθήκες να παράγουν οιστρογόνα – συνεπώς, το σώμα μετατρέπεται από παιδικό σε γυναικείο. Αυτές, όμως, οι ορμόνες, προκαλούν σκαμπανεβάσματα στη διάθεση, και πολλές φορές υπάρχει η αίσθηση ότι το σώμα βρίσκεται εκτός ελέγχου.

Ανάπτυξη και βάρος

Τα περισσότερα κορίτσια αναπτύσσονται νωρίς στην εφηβεία, ενώ τα αγόρια αρκετά αργότερα. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλές φορές τα κορίτσια είναι ψηλότερα από τα αγόρια στο γυμνάσιο. Ακόμα ένα σημάδι φυσιολογικής ανάπτυξης είναι το αυξημένο λίπος, συγκεκριμένα, από το 8% σωματικού λίπους, οι κοπέλες φτάνουν στο 21%. Δεν χρειάζεται να ξεκινήσετε δίαιτα για να χάσετε αυτό το λίπος – είναι καλό για τον οργανισμό σας και την αναπαραγωγική σας ικανότητα.

Ανάπτυξη του στήθους

Εκτός από τις καμπύλες στους γοφούς, το στήθος μεγαλώνει στην εφηβεία. Εσωτερικά, αρχίζει να δημιουργείται ένα δίκτυο από αγωγούς γάλακτος, ώστε να προετοιμαστεί το σώμα για να θηλάσει ένα μωρό στο μέλλον. Η αλλαγή αυτή είναι από τις πιο αγχωτικές για τα κορίτσια. Πέρα του ότι είναι από τις πιο εμφανείς, πολλά κορίτσια φοβούνται ότι τα στήθη τους δεν μεγαλώνουν αρκετά. Όμως, η ανάπτυξη αυτή δεν σταματά μέχρι τα 17-18, και αρκετές φορές συνεχίζεται ακόμα και μετά τα 20. Κάποιες φορές, το ένα στήθος αναπτύσσεται ταχύτερα από το άλλο. Οι θηλές, επίσης, υφίστανται κάποιες αλλαγές. Το χρώμα τους μπορεί να ανοίξει ή να σκουρύνει, μπορεί να επεκταθούν προς τα έξω, ή ακόμα και να φυτρώσουν μερικές τρίχες γύρω τους. Όλα αυτά είναι φυσιολογικά. Αν, πάλι, θέλετε να έχετε μια εικόνα – στο περίπου, πάντα – για το πώς θα εξελιχθεί το στήθος σας, κοιτάξτε την μητέρα σας. Το μέγεθος του στήθους είναι εν μέρει κληρονομικό.

Έμμηνος ρύση

Περίπου δύο χρόνια αφού ξεκινήσει η ανάπτυξη του στήθους, στα κορίτσια έρχεται η πρώτη τους περίοδος. Η περίοδος συνήθως διαρκεί από τρεις έως οκτώ μέρες, και έρχεται κάθε 21 έως 35 μέρες. Πολύ συνηθισμένος είναι ο κύκλος των 28 ημερών, αλλά μπορεί να καθυστερήσει λίγο μέχρι να σταθεροποιηθεί απόλυτα. Κάθε μήνα, τα εσωτερικά τοιχώματα της μήτρας γεμίζουν με αίμα, για να βοηθήσουν να γονιμοποιηθεί ένα ωάριο. Αν τελικά δεν γονιμοποιηθεί, αποβάλλεται, και το αίμα εξέρχεται από τον κόλπο. Από άποψη ποσότητας, το αίμα που εκκρίνεται είναι περίπου δύο κουταλιές της σούπας, αλλά μπορεί να σας φαίνεται σαν πολύ περισσότερο.

Κολπικές εκκρίσεις

Μπορεί να εντοπίσετε λευκά, κολλώδη υγρά στο εσώρουχό σας. Είναι τα υγρά που διατηρούν τον κόλπο σας υγρό και καθαρό. Οι κολπικές εκκρίσεις μπορεί να γίνουν πιο πηχτές και κολλώδεις κατά τον κύκλο. Η μυρωδιά τους είναι σχεδόν ανεπαίσθητη, αλλά αν σας ενοχλεί, ένα μπάνιο μπορεί να την ελαττώσει σημαντικά. Αν οι εκκρίσεις σας αρχίσουν να σας φαγουρίζουν, αν η μυρωδιά τους γίνει έντονη ή αν το χρώμα τους γίνει σκούρο κίτρινο ή πρασινωπό, υπάρχει η πιθανότητα να έχετε κολπική μόλυνση.

Τριχοφυΐα

Η εφηβεία φέρνει… τρίχες σε πολλά καινούρια μέρη του σώματος: στις μασχάλες, στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, ακόμα και πάνω από τα χείλη. Οι τρίχες στα χέρια και τα πόδια μπορεί επίσης να σκουρύνουν και να γίνουν πιο πυκνές. Οι τρίχες του εφηβαίου ξεκινούν να βγαίνουν αραιές και ίσιες, αλλά γίνονται σκούρες και πιο κατσαρές με το πέρασμα του χρόνου, εν τέλει φτιάχνοντας ένα τριγωνικό σχήμα. Αν, όμως, φυτρώνουν τρίχες στο στήθος ή το πηγούνι, επισκεφθείτε τον γιατρό σας, μιας και μπορεί να έχετε κάποιο ορμονικό πρόβλημα.

Εφίδρωση

Το σώμα αρχίζει να ιδρώνει περισσότερο κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Όταν ο ιδρώτας συνδυάζεται με βατήρια – για παράδειγμα, στις μασχάλες – τότε προκαλεί δυσάρεστες μυρωδιές. Για να ελέγξετε αυτές τις οσμές, κάντε μπάνιο κάθε μέρα και χρησιμοποιείτε αποσμητικό. Επίσης, τα ρούχα που απορροφούν την υγρασία θα στεγνώνουν γρηγορότερα, και δεν κάνουν εμφανείς τους λεκέδες από τον ιδρώτα. Παράλληλα, μπορεί να ιδρώνουν τα πόδια σας. Φορέστε βαμβακερές κάλτσες για να απορροφούν την υγρασία, και προσπαθείτε να εναλλάσσετε τα παπούτσια σας, για να τους δίνετε αρκετό χρόνο μέχρι να στεγνώνουν εντελώς. Αν ιδρώνουν οι παλάμες σας, χρησιμοποιείτε απολυμαντικό χεριών για να τα κρατάτε πιο στεγνά.

Ακμή

Η ακμή, σε όλες τις ενοχλητικές μορφές της, προκαλείται από τις ορμόνες. Δοκιμάστε να καθαρίζετε το πρόσωπό σας με ένα ειδικό καθαριστικό και με προϊόντα που περιέχουν υπεροξείδιο του βενζολίου και σαλικυλικό οξύ. Αν και αυτά δεν κάνουν δουλειά, μια επίσκεψη στον δερματολόγο θα σας ενημερώσει για περισσότερες μεθόδους.

Αγαπήστε το σώμα σας

Πολλές φορές στη διάρκεια της εφηβείας, θα κοιτάξετε τον εαυτό σας στον καθρέφτη και δεν θα σας αρέσει αυτό που θα δείτε. Δεν πρέπει, όμως να απελπίζεστε. Μάθετε να εκτιμάτε όλα τα ταλέντα και την προσωπικότητά σας και θυμηθείτε αυτό: η εφηβεία πάντα περνάει!

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
3.120 επισκέπτες και 128 εταιρείες χορηγοί στο Hellas PHARM 2024
Στα Χανιά θα πραγματοποιηθεί το 22ο Πανελλήνιο Ηπατολογικό Συνέδριο και η 31η διημερίδα ‘’Στέφανος Χατζηγιάννης’’
Δύο αδέλφια κακοποιημένα και εγκαταλειμμένα επί 15 μέρες στο νοσοκομείο Ζακύνθου