Αν πονάει το στήθος σας, είναι εύκολο για το μυαλό να κάνει τις χειρότερες πιθανές υποθέσεις. Αλλά, στην πραγματικότητα, οι πιθανότητες ο πόνος στο στήθος να είναι σημάδι καρκίνου δεν είναι και τόσο μεγάλες. Υπάρχουν δύο είδη πόνου στο στήθος που θα αντιμετωπίσετε: πόνος που σχετίζεται με την περίοδο, ακολουθεί τον κύκλο της και επηρεάζει και τα δύο στήθη, και πόνος που μπορεί να εμφανιστεί για οποιονδήποτε άλλο λόγο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πόνος εξαφανίζεται μόνος του. Αν, όμως, δεν έχει φύγει μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες, ή αν είναι τόσο έντονος που σας δημιουργεί πρόβλημα στην καθημερινή σας ζωή, θα ήταν καλό να μιλήσετε με τον γιατρό σας, όπως και αν εμφανιστούν και άλλα συμπτώματα, όπως εξογκώματα, εκκρίσεις από τις θηλές, ή σημάδια μόλυνσης, όπως κοκκινίλες, πρήξιμο και αυξημένη θερμοκρασία.

Για ποιους άλλους λόγους, όμως, μπορεί να πονάει το στήθος σας;

Σας έρχεται περίοδος

Είναι ορμονικό ζήτημα, και μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε γυναίκα κατά την περίοδό της, σε οποιαδήποτε ηλικία. Είναι απολύτως φυσιολογικό, και μπορείτε να τον αντιμετωπίσετε με παυσίπονα.

Είστε έγκυος

Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν απότομα κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσουν τα γνωστά συμπτώματα της ναυτίας και της έντονης όρεξης για φαγητό, αλλά μπορεί να προκαλέσουν και πόνο στο στήθος.

Θηλάζετε

Μπορεί να υπάρξουν προβλήματα κατά τον θηλασμό αν το μωρό δεν μπορεί να τοποθετηθεί σωστά στην θηλή, ή και με την πρώτη επαφή με την θηλή. Επιπλέον, η υγρασία του στόματος του μωρού μπορεί να προκαλέσει πόνο στις θηλές, αλλά και να αυξήσει τον κίνδυνο μολύνσεων προκαλώντας πληγές.

Παίρνετε ορισμένα φάρμακα

Οποιοδήποτε φάρμακο περιέχει ορμόνες μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στήθος, όπως και η ξαφνική αύξηση των ορμονών πριν την περίοδο. Πόνο όμως μπορεί να προκαλέσουν τα αντικαταθλιπτικά SSRIs. Αν πιστεύετε ότι κάποιο φάρμακο σας προκαλεί πόνο στο στήθος, μιλήστε με τον γιατρό σας για εναλλακτικές.

Έχετε κύστη

Οι κύστες δεν είναι σπάνιο φαινόμενο σε γυναίκες άνω των 35. Πρόκειται για μπλοκαρισμένους αδένες της περιοχής, που γεμίζουν με νερό. Συνήθως είναι ακίνδυνες, αλλά μπορεί να προκαλέσουν πόνο. Μιλήστε με τον γιατρό σας για πιθανές λύσεις.

Είχατε έναν τραυματισμό

Οποιοδήποτε τραύμα στο στήθος μπορεί να προκαλέσει πόνο. Από μια εγχείριση, μέχρι ένα χτύπημα ή ένα τράνταγμα στο αυτοκίνητο όσο φορούσατε την ζώνη, μπορεί να σας προκαλέσει πόνο. Μην ξεχνάτε ότι τραυματισμός μπορεί να συμβεί και στους μυς της περιοχής, για παράδειγμα αν γυμναστήκατε πολύ έντονα.

Έχετε μεγάλο στήθος

Μερικές φορές, αν το στήθος σας είναι μεγάλο, μπορεί να ασκεί υπερβολική πίεση και να προκληθεί πόνος στην περιοχή, αλλά και στην πλάτη, τον λαιμό και τους ώμους. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο πρέπει να είστε σίγουρες ότι φοράτε το σωστό νούμερο σουτιέν, που θα στηρίζει κατάλληλα το στήθος σας.

Υπάρχουν πολλές πιθανότητες για τον πόνο. Κάποιες αναγνωρίζονται εύκολα, άλλες όχι. Το σημαντικό είναι πως, αν ο πόνος δεν υποχωρεί, πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο