Στις περισσότερες γυναίκες, το στήθος δεν είναι ποτέ απόλυτα συμμετρικό. Μπορεί να υπάρχουν μικρές αλλαγές στο μέγεθος, στο σχήμα, ακόμα και στη θέση. Η ασυμμετρία στο στήθος δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας, συνήθως. Όταν όμως  εμφανίζεται σε μεγάλο βαθμό, τότε υπάρχει η πιθανότητα να βρίσκεστε σε αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το μη συμμετρικό στήθος είναι εντελώς φυσιολογικό. Στην πραγματικότητα, αυτή η έλλειψη συμμετρίας ισχύει για ολόκληρο το σώμα μας, απλά στο στήθος είναι πιο εύκολο να παρατηρηθεί. Αν, όμως, παρατηρήσετε αλλαγή στο μέγεθος ή στο σχήμα του στήθους σας χωρίς κάποιο λόγο, μιλήστε με τον γιατρό σας για να βρείτε την αιτία.

Είναι σημαντικό να κάνετε τακτικά μαστογραφία, ακολουθώντας τις συμβουλές του γιατρού σας, για να ανακαλύψετε πιθανά προβλήματα. Παράξενες αλλαγές στο στήθος που θα έπρεπε να προσέξετε είναι οι εξής:

*εξόγκωμα πάνω στο στήθος

*εξόγκωμα πάνω από τα πλευρά

*ιστοί που τους νιώθετε σκληρούς ή πιο χοντρούς κοντά στο στήθος

*απότομη αλλαγή στο μέγεθος ή στο σχήμα του στήθους

*αλλαγές στη θηλή, ειδικά αν αρχίσει να μαζεύεται προς τα μέσα

*εκκρίσεις από τη θηλή

*κόκκινο δέρμα που φαγουρίζει γύρω από το στήθος.

Τι μπορεί όμως να προκαλέσει αυτή την ασυμμετρία στο στήθος;

Κατά την εφηβεία, το αριστερό και το δεξί σας στήθος αναπτύσσονται με σχετικά διαφορετικούς ρυθμούς, που σημαίνει ότι μπορεί να σας φαίνονται ασύμμετρα μέχρι να αναπτυχθούν πλήρως, αλλά υπάρχει και η πιθανότητα να παραμείνουν ασύμμετρα. Επιπλέον, ορμονικές αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στο μέγεθος, όπως σε συγκεκριμένες στιγμές της περιόδου, κατά την διάρκεια της εμμηνόπαυσης, κατά την εγκυμοσύνη ή τον θηλασμό, και όταν χρησιμοποιείτε κάποιο ορμονικό αντισυλληπτικό.

Οι αλλαγές που προκαλούνται λόγω ορμονικών ανισορροπιών, θα επιστρέψουν στα φυσιολογικά. Αν, όμως, επιμένουν, είναι καλή ιδέα να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Νεανικά ρευματικά νοσήματα: Αιτιολογία, νέες θεραπείες, ο ρόλος του παιδιάτρου