Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια συνηθισμένη ορμονική πάθηση, που υπολογίζεται ότι επηρεάζει το 10% των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία. Οι γυναίκες με αυτό το σύνδρομο έχουν αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων, όπως και ινσουλίνης. Το σύνδρομο αυτό, δυστυχώς, δεν έχει απασχολήσει όσο θα έπρεπε, συνεπώς κυκλοφορούν ορισμένοι μύθοι για αυτό, που ήρθε η ώρα να ανατρέψουμε μια και καλή.

Μύθος #1: Το ίδιο το όνομα της πάθησης

Ναι, λέγεται σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, αλλά δεν είναι απαραίτητο να υπάρχουν κύστες. Και το να έχετε κύστες δεν σημαίνει πως έχετε το σύνδρομο. Η διάγνωση γίνεται όταν μια γυναίκα πληροί οποιεσδήποτε δύο από τις τρεις προϋποθέσεις: αυξημένα ανδρογόνα, ασταθής περίοδος, κύστες στις ωοθήκες.

Μύθος #2: Όλες οι ασθενείς έχουν υπερβολική τριχοφυΐα

Υπάρχει η πιθανότητα να φυτρώσουν τρίχες σε περιοχές όπως το μουστάκι ή το στήθος, λόγω των ανδρογόνων, αλλά δεν είναι απόλυτο πως θα συμβεί κάτι τέτοιο, και παίζει σημαντικό ρόλο και η εθνικότητα.

Μύθος #3: Το σύνδρομο προκαλεί στειρότητα

Ναι, είναι συχνά αιτία στειρότητας, αλλά όχι πάντα, και η πιθανότητα να μείνετε έγκυος δεν χάνεται απόλυτα. Μπορείτε να μείνετε έγκυος είτε φυσικά, είτε μετά από θεραπείες γονιμότητας. Μην απογοητεύεστε, καθώς υπάρχουν λύσεις σε περίπτωση που θελήσετε να κάνετε παιδιά.

Μύθος #4: Ασταθής περίοδος = σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Υπάρχουν τόσες πολλές αιτίες για να απορρυθμιστεί η περίοδός σας. Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μία από αυτές, αλλά υπάρχουν και ορισμένες αιτίες που είναι ακόμα πιο κοινές στην καθημερινότητα: το αυξημένο στρες, για παράδειγμα.

Mύθος #5: Αν δεν θες να κάνεις παιδιά, δεν σε αφορά το σύνδρομο

Όχι, επειδή δεν επηρεάζει μόνο την γονιμότητα, αλλά μπορεί να επηρεάσει γενικότερα την υγεία. Έχει συσχετιστεί με τον διαβήτη τύπου 2, την υπέρταση, τις κακές τιμές χοληστερόλης, την κατάθλιψη, την άπνοια ύπνου, όπως και τον καρκίνο του ενδομητρίου. Είναι μια σοβαρή πάθηση που απαιτεί παρακολούθηση και θεραπεία.

Μύθος #6: Η διάγνωση απαιτεί υπέρηχο

Όχι, δεν είναι αναγκαίο, επειδή η παρουσία κυστών δεν είναι υποχρεωτική για να υπάρξει διάγνωση. Συνεπώς, ο υπέρηχος θα είναι αναγκαίος μόνο αν δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να βγει διάγνωση.

Μύθος #7: Η ανοχή στην ινσουλίνη προκαλεί την αύξηση βάρους

Δεν γνωρίζουμε με σιγουριά γιατί οι γυναίκες με το σύνδρομο τείνουν να είναι υπέρβαρες, αλλά η ανοχή στην ινσουλίνη δεν προκαλεί αύξηση βάρους—συμβαίνει το αντίστροφο, για την ακρίβεια.

Μύθος #8: Είναι εύκολο να καταλάβεις αν το έχεις

Τα πιο κοινά του συμπτώματα είναι ακμή, αλλαγές στη διάθεση και ασταθής περίοδος. Μάλλον όχι και τα πιο σπάνια ή εξαιρετικά συγκεκριμένα συμπτώματα του κόσμου. Αν υποπτεύεστε ότι το έχετε, μιλήστε και με τον γυναικολόγο σας, και με έναν ενδοκρινολόγο, για να είστε σίγουρες.

Μύθος #9: Κάθε ασθενής πρέπει να παίρνει αντισυλληπτικά

Τα αντισυλληπτικά χρησιμοποιούνται για να καταπολεμήσουν την ασταθή περίοδο, αλλά δεν είναι πανάκεια. Για παράδειγμα, μια ασθενής που θέλει να μείνει έγκυος δεν μπορεί να τα λάβει. Επιπλέον, οι γιατροί ενημερώνουν ότι τα αντισυλληπτικά πρακτικά καλύπτουν τα συμπτώματα, αλλά δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Αυτό που μπορεί να φέρει πολλές θετικές αλλαγές, είναι το λιγότερο στρες και μια διατροφή με πολλές αντιφλεγμονώδεις τροφές.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις