Οι ανώμαλες περίοδοι αποτελούν κοινό πρόβλημα στις γυναίκες. Οι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν το πρόβλημα είναι πολλοί, όπως η απώλεια και αύξηση βάρους, κάποια διατροφική διαταραχή, η εμμηνόπαυση, ο θυρεοειδής, ορμονικές διαταραχές, ακόμα και η αλλαγή διάθεσης. Ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής, όπως το κάπνισμα, η κατάχρηση αλκοόλ και καφεΐνης και ορισμένα φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν τον κύκλο μιας γυναίκας.

Η καθυστερημένη περίοδος προκαλεί άγχος στις γυναίκες. Συνήθως μία καθυστέρηση μπορεί να οφείλεται σε ορμονική ανισορροπία, η οποία, με τη σειρά της μπορεί να οφείλεται σε άλλα προβλήματα, όπως άγχος, τρόπο ζωής, διατροφικές συνήθειες ή σε κάποιες περιπτώσεις, ασθένεια. Επιπλέον, η καθυστέρηση προκαλεί πόνο και ευαισθησία στο στήθος, κράμπες στην κοιλιά και μεταβολές στη διάθεση. Συνιστούμε να κάνετε ορμονικές εξετάσεις και για ελλείψεις βιταμινών (Υπάρχει πιθανότητα να σας λείπει βιταμίνη Β6 και Β1). Μέχρι τότε μπορείτε να δοκιμάσετε τα παρακάτω σπιτικά γιατροσόφια.

Σύκα

Νοστιμότατα, πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες Α, Κ, Ε ίσως σας βοηθήσουν να ρυθμίσετε τον κύκλο σας. Ξεκινήστε με 2-3 την ημέρα και μπορεί να δείτε αποτελέσματα.

Παπάγια

Το φρούτο παπάγια ίσως βοηθά στη ρύθμιση του άστατου κύκλου, καθώς περιέχει φυτοοιστρογόνα. Για αυτό το λόγο, καλό είναι να αποφεύγεται από εγκύους. Προτιμήστε να μην την μαγειρέψετε, καθώς θα χάσει τις θρεπτικές της ιδιότητες.  Τα φυτοοιστρογόνα θα σας βοηθήσουν και με τους πόνους και τις κράμπες της περιόδου.

Αφέψημα Τζίντζερ

Το τζίντζερ βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και είναι επίσης γνωστό για την κάποια ρύθμιση που μπορεί να κάνει στην περίοδο και να βοηθήσει με τις κράμπες. Σπάστε ένα κομμάτι τζίντζερ και βράστε για μερικά λεπτά. Μπορείτε να προσθέσετε λίγο μέλι για καλύτερη γεύση. Η κατανάλωση αυτού του αφεψήματος κάποιες φορές τη μέρα μπορεί να βοηθήσει στον εμμηνορροϊκό κύκλο σας.

Κόλιανδρος και μαϊντανός

Ο κόλιανδρος βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους- βασικός παράγοντας που επηρεάζει την περίοδο. Στη μεσογειακή διατροφή υπάρχουν πολλές συνταγές με κολίανδρο. Μήπως σήμερα να φτιάξετε σουτζουκάκια; Ωστόσο, όπως προτείνουμε συχνά, ό,τι μπορείτε να τρώτε ωμό, να το προτιμάτε.

Αποβάλλετε το άγχος

Το άγχος είναι από τους πιο κλασικούς παράγοντες που προκαλούν αστάθεια στην περίοδο. Μία επικείμενη συνέντευξη για δουλειά, μία δύσκολη ημέρα στο γραφείο ή μία απλή γρίπη μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεσή σας και κατ’ επέκταση την περίοδό σας. Κάντε δραστηριότητες που σας βοηθούν να χαλαρώσετε και σιγουρευτείτε ότι κοιμάστε σωστά.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κίρρωση του ήπατος: Πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται
Eνόχληση, πόνος, κάψιμο, ερεθισμός λαιμού και άνοιξη
Η AstraZeneca εξαγοράζει την εξειδικευμένη στον καρκίνο Fusion Pharmaceuticals