Ο καρκίνος του στήθους είναι η πιο συχνή απειλή για κάθε γυναίκα, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία αν διαγνωστεί έγκαιρα.

Στην Ελλάδα σήμερα γίνονται 4.500 νέες διαγνώσεις καρκίνου του μαστού το χρόνο.

Κάθε 2,5 ώρες γίνεται μια διάγνωση, ενώ κάθε 6 ώρες μια γυναίκα πεθαίνει από καρκίνο του στήθους. Στο σύνολο των διαγνώσεων, μόνο το 5% των γυναικών το μαθαίνει έγκαιρα και επωφελείται από το πρώιμο στάδιο της ασθένειας, αντιμετωπίζοντάς την με επιτυχία, ενώ στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 60%.

Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να πειστούν οι γυναίκες να κάνουν τακτικές εξετάσεις και μαστογραφίες και να παραμερίσουν τους φόβους και τις προκαταλήψεις τους. Η καλύτερη ενημέρωση και η εγρήγορση μπορεί να σώσει τις ζωές τους.

Στις αρχές του 1990 το ποσοστό επιβίωσης ήταν 30%. Σήμερα 8 στις 10 περιπτώσεις έχουν ευνοϊκή εξέλιξη και αυτό οφείλεται όχι μόνο στις καλύτερες θεραπείες, αλλά κυρίως στην έγκαιρη διάγνωση. Στην Αμερική μόνο, υπάρχουν 2 εκατομμύρια γυναίκες που σήμερα ζουν φυσιολογικές ζωές μαζί με τις οικογένειές τους.

Ακούγεται κοινότοπο, αλλά είναι πέρα ως πέρα αληθινό: η καλύτερη θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού είναι η έγκαιρη διάγνωση.

Κάντε την πρόληψη "ρουτίνα", σαν μια συνήθεια φροντίδας στο μηνιαίο σας πρόγραμμα.

Διαδώστε τη σημασία της σε φίλους και πρόσωπα που αγαπάτε.

Η πρόληψη σώζει ζωές.

ΑΠΛΑ ΒΗΜΑΤΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ :

  1. ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗ
    Παρατηρήστε το σώμα σας και γνωρίστε το στήθος σας! Κάθε γυναίκα, από 20 ετών και πάνω, μπορεί και πρέπει να εντάξει την αυτοεξέταση στήθους στο μηνιαίο πρόγραμμά της- ιδανικά την όγδοη ημέρα του κύκλου της ή σε κάποια τακτή ημερομηνία. Οποιαδήποτε μεταβολή παρατηρήσετε στο σχήμα, το μέγεθος ή το δέρμα του στήθους, πρέπει να επικοινωνήσετει άμεσα στο γυναικολόγο.
  2. ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ
    Συμπεριλάβετε την κλινική εξέταση του μαστού στις τακτικές γυναικολογικές σας επισκέψεις. Αν είστε μεταξύ 20 και 40 ετών, μια φορά κάθε 2-3 χρόνια είναι αρκετή, ενώ μετά τα 40 πρέπει να επαναλαμβάνετε την εξέταση σε ετήσια βάση.
  3. ΤΑΚΤΙΚΗ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ
    Ο έλεγχος με μαστογραφία πρέπει να μπαίνει στο ετήσιο πρόγραμμα κάθε γυναίκας πάνω από 45 ετών. Αυτό άλλωστε συμβαίνει και με εκατομμύρια γυναικες στον κόσμο, που προλαμβάνουν έγκαιρα την όποια πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του στήθους. Γίνετε κι εσείς μία από αυτές! Η μαστογραφία μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα μέχρι και 30%.

Παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση του καρκίνου του στήθους

Αν και η ακριβής αιτία της ασθένειας παραμένει άγνωστη, μελέτες απέδειξαν ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης αυξάνει με τους ακόλουθους προδιαθεσικούς παράγοντες:

  1. Ηλικία (70% αφορά γυναίκες άνω των 50 ετών)
  2. Πρώιμη εμμηνορρυσία (πριν από τα 12 έτη)
  3. Όψιμη εμμηνόπαυση (μετά τα 55 έτη)
  4. Οικογενειακό ιστορικό πρώτης γενιάς
  5. Πρώτη κύηση μετά τα 30
  6. Προηγούμενο ιστορικό καρκίνου του ενδομητρίου
  7. Έκθεση σε ακτινοβολία
  8. Ύπαρξη καρκίνου του μαστού στον ένα μαστό αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης στον άλλον
  9. Κατανάλωση αλκοόλ. Σύμφωνα με τους περισσότερους μεγάλους οργανισμούς υγείας, το επίπεδο ασφαλούς κατανάλωσης είναι ένα ποτήρι την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άντρες (λόγω διαφορά στο μεταβολισμό)
  10. Υπερβολικό σωματικό βάρος. Η τακτική άσκηση για 3-4 ώρες την εβδομάδα (π.χ. έντονο περπάτημα) μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του στήθους μέχρι και 30 %.
  11. Διατροφικοί παράγοντες. Διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φρούτα και λαχανικά έχει σημαντική προστατευτική δράση. Τρώτε ψωμί ολικής αλέσεως, φασόλια, μπανάνες, λιγότερο κόκκινο κρέας. Περιορίστε γλυκά, κέικ και ό,τι περιέχει συντηρητικά και προτιμήστε γαλακτομικά με χαμηλά λιπαρά.

Πηγές:
Η Μόδα Πολεμά τον Καρκίνο του Στήθους» (FTBC) http://www.ftbc.gr/

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα