Της Σοφίας Νέτα

Είναι φορές που ένας απλός δείκτης σε μια εξέταση αίματος ή ούρων μπορεί να μας γλιτώσει από πολλά δεινά και συχνά αρρώστιες που δεν πάει ο νους μας. Γι αυτό, καλό είναι να μην παραμελείτε τις περιοδικές ετήσιες εξετάσεις που πρέπει να κάνετε. Κάθε εποχή είναι κατάλληλη και κάθε ηλικία, ακόμα και τα μικρά παιδιά έχουν ανάγκη από τον έλεγχο αυτόν. Δεν είναι σωστό να φτάνετε κοντά ή επάνω στη σύνταξη για να κάνετε για πρώτη φορά εξετάσεις ή να ξεχνάτε ημερομηνίες που οφείλετε να τις επαναλαμβάνετε με αποτέλεσμα να περνάνε τα χρόνια χωρίς να έχετε εικόνα του οργανισμού σας.

Από την άλλη, δεν ωφελεί να ξεκινάτε το πρωί με το βιβλιάριο κάτω από τη μασχάλη και να ζητάτε τη γνώμη του κάθε γιατρού για πιθανούς πόνους ούτε και να κάνετε κάθε μήνα περιοδικές εξετάσεις, εκτός αν αυτό απαιτεί ο γιατρός σας για να έχει μια εμπεριστατωμένη εικόνα για την υγεία του σώματός σας.

Ένας πλήρης έλεγχος προσυμπτωματικός μπορεί να συμπεριλαμβάνει μια γενική αίματος και ούρων έναν καρδιολογικό έλεγχο συχνά και τεστ κοπώσεως.

Ο οικογενειακός σας γιατρός, εκείνος που ξέρει το ιστορικό σας και ίσως όχι μόνο το δικό σας αλλά και της οικογένειάς σας, είναι ο πλέον κατάλληλος για να σας συστήσει κάποιες εξετάσεις.

Μια σειρά από διαγνωστικά κέντρα και νοσοκομεία καθ όλα έγκριτα με τις χαρακτηριστικές τους τιμές θα σας είναι χρήσιμα. Όμως, αν θέλετε κάτι περισσότερο εξειδικευμένο σίγουρα θα πρέπει να βάλετε βαθειά το χέρι στην τσέπη.

Ιασώ General

Γενικά CHECK UP
Στο πλαίσιο της προληπτικής Ιατρικής, το ΙΑΣΩ General παρέχει τα κάτωθι ετήσια Γενικά Check up:

  • Check up σε Γυναίκες και σε Άντρες κάτω των 45 ετών, τιμή 120€. Περιλαμβάνει ηλεκτροκαρδιογράφημα, ακτινογραφία θώρακος, γενική αίματος και ούρων, ουρία αίματος, ΤΚΕ (καθίζηση), σάκχαρο, ουρικό οξύ, χοληστερόλη (LDL και HDL), Αλκαλική Φωσφατάση, Κρεατινίνη, Τριγλυκερίδια, SGOT-AST. Για τις γυναίκες περιλαμβάνεται και εξέταση Παπανικολάου.
  • Το Check up σε Γυναίκες & σε Άντρες άνω των 45 ετών , κοστίζει 170€ και περιλαμβάνει όλες τις παραπάνω εξετάσεις και επιπλέον Ψηφιακή Μαστογραφία (για τις γυναίκες) και PSA ( για τους άντρες).

Εξειδικευμένα CHECK UP 

Καρδιολογικό Check up
Μπορείτε να το επιλέξετε ανάλογα με:

  • τα συμπτώματα που εμφανίζετε (πχ δύσπνοια, αρρυθμίες, εύκολη κόπωση, υπόταση, λιποθυμικά επεισόδια ή επεισόδια ζάλης, θωρακικό πόνο, κυάνωση-μελάνιασμα χειλέων-δακτύλων χεριών, οίδημα-πρήξιμο στα πόδια)
  • το Ιστορικό σας
  • την Κληρονομικότητα (κληρονομικό ιστορικό καρδιοπάθειας, υπέρτασης, σακχαρώδη διαβήτη ή αιφνιδίου θανάτου στην οικογένεια)
    την κλινική σας κατάσταση (π.χ φύσημα στη καρδιά, αρτηριακή υπέρταση, υπερχοληστερολαιμία, σακχαρώδη διαβήτη, παθήσεις θυρεοειδούς)
  • την ηλικία σας
  • τις συνήθειές σας (κάπνισμα, παχυσαρκία, καθιστική ζωή)
  • την επιθυμία σας για έλεγχο και πρόληψη καρδιολογικών προβλημάτων.

Το Καρδιολογικό Check up Ανδρών & Γυναικών κάτω των 45 ετών κοστίζει 190 ευρώ και περιλαμβάνει ηλεκτροκαριογράφημα, Triplex καρδιάς, Χοληστερόλη, Τριγλυκερίδια, Γεν. αίματος, δείκτη CRP, TKE (καθίζηση), Ουρία αίματος, Κρεατινίνη αίματος, σάκχαρο, SGOT-A, SGPT-A και Γενική ούρων.

Το Καρδιολογικό Check up Ανδρών & Γυναικών άνω των 45 ετών κοστίζει 240 ευρώ και περιλαμβάνει όλες τις παραπάνω εξετάσεις εκτός από το ηλεκτροκαρδιογράφημα που αντικαθιστάται από Τεστ κόπωσης.

Το Ειδικό Check up Γυναικών άνω των 35 ετών κοστίζει 220 € και περιλαμβάνει Pap test, Διακολπικό υπερηχογράφημα γεννητικών οργάνων, Υπερηχογράφημα μαστών, Ψηφιακή μαστογραφία και Ακτινογραφία θώρακος F.

Το Ειδικό Check up Αντρών άνω των 40 ετών κοστίζει 170 € και περιλαμβάνει ολικό PSA, Free PSA, Διακοιλιακό υπερηχογράφημα του προστάτη, Ακτινογραφία θώρακος F.

Το Ρευματολογικό Check up κοστίζει 180 ε. Μπορείτε να το επιλέξετε ανάλογα με τα εξής συμπτώματα: αρθραλγίες επιμένουσες (πόνος στις αρθρώσεις), διόγκωση αρθρώσεων, δυσκαμψία σώματος ή αρθρώσεων (κυρίως πρωινή). Περιλαμβάνει ΤΚΕ, CRP (ποσοτική), Γενική αίματος, Γενική ούρων, Ηλεκτροφόρηση πρωτεϊνών, ΑΝΑ
RΑ TEST, C3, C4, Anti-dsDNA.

Όπως τονίζει ο γενικός γιατρός του ΕΔΟΕΑΠ κ. Ευάγγελος Φραγκούλης τo κόστος του συνιστώμενου προσυμπτωματικού ελέγχου (Check-up) εξαρτάται από την ηλικία, το φύλο του ασθενούς και από τον αν ο έλεγχος διενεργείται υπό την ασφαλιστική κάλυψη του ΕΟΠΥΥ ή γίνεται ιδιωτικά.

Πιο συγκεκριμένα, σε ενήλικες άνω των 50 ένας αιματολογικός έλεγχος κοστίζει περίπου 85 ευρώ (με τιμές ΦΕΚ) και η κολονοσκόπηση (απαραίτητη ανά 10ετία μετά τα 50 έτη) περίπου 90 ευρώ. Στις γυναίκες προστίθεται η μαστογραφία ανά έτος (απλή με τιμή ΦΕΚ) 16 ευρώ ή ψηφιακή που δεν καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ γύρω στα 70-80 ευρώ και το τέστ παπ (ανά 3 έτη) με τιμή ΦΕΚ 14 ευρώ.

Σε ενήλικες άνω των  65-70 ετών προστίθεται στο ετήσιο check-up και η μέτρηση οστικής μάζας με κόστος τιμή ΦΕΚ 53 ευρώ.

Οι τιμές αυτές ανεβαίνουν αρκετά αν οι εξετάσεις γίνουν εκτός ΕΟΠΥΥ, όποτε τα διαγνωστικά κέντρα δυνατόν να τις κοστολογούν αρκετά υψηλότερα.

Το κόστος των εξετάσεων που προτείνει η Ορθοβιοτική ανέρχεται στα 114,38 € και περιλαμβάνει τις εξής εξετάσεις (μικρός βιοχημικός και αιματολογικός έλεγχος): Γενική Αίματος, ΤΚΕ (Ταχύτητα Καθίζησης Ερυθρών), Γενική Ούρων, Σάκχαρο, Ουρία, Κρεατινίνη, Ουρικό Οξύ, Χοληστερόλη, Τριγλυκερίδια, Χοληστερόλη (HDL, LDL), SGOT, SGPT, γ-GT, Αλκαλική Φωσφατάση ALP, CRP Ποσοτικό, Βιταμίνη D3, HBA1C.
Για τους ασθενείς (άντρες) που έχουν περάσει την ηλικία των 50 ετών, προτείνεται και PSA.

Στη Βιοδιαγνωστική Αθηνών, μια γενική εξέταση για παιδιά, ένα μίνι τσεκ απ που περιλαμβάνει γενική αίματος, γενική ούρων, σάκχαρο και χοληστερίνη αγγίζει τα 10€.

‘Ενας καρδιολογικός έλεγχος που περιλαμβάνει τρίπλεξ καρδιάς και τεστ κοπώσεως κοστίζει 70€.

Ένα μικρό τσεκ απ που περιλαμβάνει γενική αίματος, ούρων, σάκχαρο, ουρία, κρεατινίνη, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, ανέρχεται στα 40€, ενώ ένα γενικότερο τσεκ απ -το μεγάλο όπως το αποκαλούν γιατί έχει επιπλέον έλεγχο ουρικού οξέος, κάλιο, νάτριο, λευκώματα, αλκαλική φωσφατάση και σίδηρο- αγγίζει τα 60€. Μέσα σε αυτό το πακέτο δίνεται δωρεάν υπέρηχος μήτρας για τις γυναίκες ή θυρεοειδούς ή μαστών ή προστάτη για τους άντρες. Ένα απλό τσεκ απ με χοληστερίνη, τριγλυκερίδια και ολικά λιπίδια ανέρχεται στα 15€. Το λεγόμενο τσεκ απ αναιμίας, που έχει γενική αίματος, σιδήρου, φερριτίνης, Β12 και φυλλικό οξύ, είναι στα 30€. Το τσεκ απ διαβήτη κοστίζει 10€. Ένα πλήρες γυναικολογικό τσεκ απ είναι στα 50€.

Στα διαγνωστικά κέντρα EUROMEDICA, ένας πλήρης έλεγχος μαζί με εξέταση οστικής μάζας και σπιρομέτρηση, θυρεοειδικές εξετάσεις και εξετάσεις σιδήρου και αιματοκρίτη, αγγίζει για τις γυναίκες τα 660€ περίπου και για τους άντρες τα 557€.

Για έναν τυπικό έλεγχο στην Ευρωκλινική, μια γυναίκα θα πληρώσει 180€ και ένας άντρας 220€.

Το πακέτο της ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ για άντρες και γυναίκες φτάνει μαζί με έλεγχο οστικής μάζας και καρδιακό έλεγχο τα 160€.

Στο Ιατρικό Αθηνών, ένας πλήρης έλεγχος στις γυναίκες αγγίζει τα 235€ και στους άντρες τα 240€, που όμως μειώνονται στα 195 και 140 αντίστοιχα όταν υπάρχει πιστωτική κάρτα κάποιας τράπεζας.

Στην Βιοιατρική ο έλεγχος στις γυναίκες είναι στα 46€ και στους άντρες στα 35€, ενώ ένας έξτρα έλεγχος PSA για τον προστάτη κοστίζει 14€.

Στην Ευρωκλινική οι εξετάσεις σας αν είστε γυναίκα, μαζί με παπ τεστ και μαστογραφία κοστίζουν 180€ και οι άντρες πληρώνουν μαζί με τεστ κοπώσεως 220€.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στο επίκεντρο η ψυχική υγεία και η ψηφιακή ζωή των εφήβων
ΕΛΙΚΑΡ: Δωρεάν καρδιολογικοί έλεγχοι σε Καρδάμυλα και Βολισσό Χίου
Δραματικές οι ελλείψεις φυσικοθεραπευτών στα δημόσια νοσοκομεία.