Είσοδος Μελών
Προβολή

ΑρχικήΥγεία

Καρδιολογία

Προβολή

Απινιδωτής

Ο απινιδωτής στη ζωή μαςΟ απινιδωτής στη ζωή μας

‘Οταν η καρδιά σταματήσει, ο απινιδωτής την επαναφέρει σε λειτουργία, σε ένα ποσοστό που κυμαίνεται περί το 90% των περιπτώσεων.

 • Ο νέος απινιδωτής
  Ομάδα επιστημόνων από την Αμερική ανακοίνωσε τα πρώτα αποτελέσματά της, που αναφέρονται σε ένα νέο είδος απινιδωτή.

Αρρυθμίες

Βηματοδοτικό σύστημα χωρίς καλώδιαΒηματοδοτικό σύστημα χωρίς καλώδια

Μετά τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε μελέτες με πειραματόζωα, τα αρχικά δεδομένα των μελετών σε ανθρώπους κατέδειξαν ότι οι βηματοδότες άνευ καλωδίων αποτελούν μια αποτελεσματική και υποσχόμενη θεραπευτική επιλογή

 • Αρρυθμία της καρδιάς: Πόσο επικίνδυνη είναι;
  Σε ποιες αιτίες μπορούν να οφείλονται οι αρρυθμίες και πότε πρέπει να συμβουλευτούμε καρδιολόγο;
 • Νέες μέθοδοι για την αντιμετώπιση των καρδιακών αρρυθμιών
  Tο τελευταίο διάστημα, υπάρχει σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση των καρδιακών αρρυθμιών, όσον αφορά στη διάγνωση και στην αντιμετώπισή τους. Ποιες είναι αυτές οι νέες δυνατότητες και τι προσφέρουν;
 • Αντιαρρυθμικά φάρμακα και…άλλα
  Τα αντιαρρυθμικά φάρμακα έχουν στόχο να σταματούν τις αρρυθμίες της καρδιάς καθησυχάζοντας τον άρρωστο από την ανασφάλειά του.
 • Αρρυθμίες: Πόσο αθώες είναι
  Αρρυθμία χαρακτηρίζεται η κατάσταση εκείνη κατά την οποία ο ρυθμός λειτουργίας της καρδιάς δεν είναι ρυθμικός. Πολλές φορές ο άρρωστος όταν καταφέρνει να ψηλαφά το σφυγμό του παρατηρεί ότι παρουσιάζει διακοπές. Άλλοτε το αισθάνεται σαν σκίρτημα της καρδιάς. Άλλοτε πάλι μπορεί να έχει αρρυθμίες και να μην αισθάνεται τίποτα.

Άσκηση και καρδιά

Καρδιά και άσκηση: Οφέλη και συμβουλέςΚαρδιά και άσκηση: Οφέλη και συμβουλές

Οι ευνοϊκές επιδράσεις της άσκησης, συμβάλλουν στη μείωση των καρδιαγγειακών επεισοδίων και τη μειωμένη εκδήλωση νόσων όπως στηθάγχη και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Τι δείχνουν οι έρευνες.

 • Αθλητισμός και καρδιά: Τι πρέπει να προσέχουμε
  Σε οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα η καρδιά έχει έναν από τους σημαντικότερους ρόλους. Τι πρέπει να προσέχουμε πριν ξεκινήσουμε τη συστηματική άθληση;
 • Φυσική κατάσταση και καρδιά
  Το επίπεδο φυσικής κατάστασης αποτελεί ανεξάρτητο προγνωστικό δείκτη επιβίωσης και θνητότητας σε υπερτασικούς υψηλού κινδύνου, προϋπερτασικούς, διαβητικούς, παχύσαρκους, μεσήλικες και ηλικιωμένους.
 • Η άσκηση ωφελεί την καρδιά
  Ανέκαθεν οι Καρδιολόγοι γινόμαστε δέκτες αγωνιωδών ερωτημάτων των ασθενών μας, ιδίως αυτών πού πάσχουν από στεφανιαία νόσο, για το πότε πρέπει να ξεκινούν σωματική άσκηση (μετά από ένα στεφανιαίο επεισόδιο), μέχρι ποιο σημείο καταπόνησης να προχωρούν, πάντα με εύλογη αγωνία.

Αυξημένα κρούσματα εγκεφαλικών επεισοδίων στους νέουςΑυξημένα κρούσματα εγκεφαλικών επεισοδίων στους νέους

Ανησυχητικά αυξημένα τα κρούσματα εγκεφαλικών επεισοδίων στα άτομα νεαρής ηλικίας - σε τι ευθύνεται, όμως, αυτό;

Απειλή σε κάθε ηλικία τα καρδιαγγειακά νοσήματα Απειλή σε κάθε ηλικία τα καρδιαγγειακά νοσήματα

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών επεισοδίων, επηρεάζουν όλες τις ηλικίες, άνδρες και γυναίκες και όλες τις κοινωνικές ομάδες. Επιτακτική ανάγκη για συστηματική εξάλειψη των παραγόντων κινδύνου

Επεμβατική Καρδιολογία

Αορτοστεφανιαία παράκαμψη ή μπαϊ πας (bypass)

Το bypass είναι μια επέμβαση, η οποία βοηθάει στη βελτίωση της ροής του αίματος στις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς στα άτομα με σοβαρή στεφανιαία νόσο.

 • Επεμβατική Καρδιολογία: Εξελίξεις που εκπλήσσουν
  Η Επεμβατική Καρδιολογία αποτελεί έναν ταχύτατα αναπτυσσόμενο τομέα της σύγχρονης Καρδιολογίας, που δεν σταματά να μας εκπλήσσει. Ποιες είναι οι νέες εξελίξεις.
 • Ποιο είναι το ιδανικό μόσχευμα για το μπαϊ πας;
  Ποιο είναι το ιδανικό μόσχευμα για το μπαϊ πας σήμερα; Νεότερα δεδομένα από το 45ο Ετήσιο Συνέδριο των Αμερικανών Χειρουργών Θώρακος (STS).
 • Επεμβατική αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής
  Η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί τη συχνότερη καρδιακή αρρυθμία και η κλασική αντιμετώπισή της αποσκοπεί στην πρόληψη των υποτροπών στην παροξυσμική μορφή και στον έλεγχο της κοιλιακής ανταπόκρισης στη χρόνια μορφή της.
 • Η Επεμβατική Καρδιολογία σήμερα
  Με τον όρο επεμβατική καρδιολογία εννοούμε την αγγειοπλαστική, το γνωστό σε όλους μας μπαλονάκι και τις παραλλαγές του, καθώς και αρκετές άλλες επεμβάσεις, λιγότερο γνωστές. Στην τελευταία κατηγορία συγκαταλέγονται, εκτός των άλλων, οι επεμβάσεις που γίνονται με σκοπό την καταστροφή μίας εστίας που προκαλεί αρρυθμίες και παλαιότερα απαιτούσαν πολύπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις.
 • Επεμβατική αντιμετώπιση της Στεφανιαίας Νόσου
  Μέχρι το 1976 η αντιμετώπιση της στηθάγχης πραγματοποιείτο με φαρμακευτική αγωγή ή με εγχείρηση by pass. Μετέπειτα προσετέθη η θεραπεία με αγγειοπλαστική και τελευταία με σύγχρονη τοποθέτηση της ενδαυλικής προσθέσεων (sten). Περίπου 30-35% των ασθενών που υποβάλλονται σε στεφανιογραφία είναι υπόφυοι για αγγειοπλαστική. Η επιλογή και τα κριτήρια γίνονται αυστηρά από την ομάδα των ιατρών που ασχολούνται με την τεχνική αυτή.

Κολπική μαρμαρυγή

Κολπική μαρμαρυγή και άνοια

Ανάλυση 15 μεγάλων μελετών σε ασθενείς με εγκεφαλικό αγγειακό επεισόδιο αποκάλυψε ότι οι ασθενείς που επέζησαν και είχαν κολπική μαρμαρυγή παρουσίασαν άνοια 2,4 φορές περισσότερο από τους ασθενείς που πέρασαν αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο χωρίς να έχουν κολπική μαρμαρυγή.

Μεταμόσχευση καρδιάς

Μεταμόσχευση καρδιάς Domino

Όταν δεν αφαιρείται η πάσχουσα καρδιά και παραμένει μέσα στο θώρακα μαζί με τη μεταμοσχευμένη, η μεταμόσχευση αυτή ονομάζεται Domino.

Όταν το στήθος πονά

Πόσο πρέπει να μας ανησυχεί ένας πόνος στο στήθος;Πόσο πρέπει να μας ανησυχεί ένας πόνος στο στήθος;

Όταν εμφανίζουμε πόνο στο στήθος, πάντα ανησυχούμε. Μπορεί να πρόκειται για κάτι σοβαρό αλλά σε πολλές περιπτώσεις σχετίζεται με άλλες καταστάσεις που δεν απειλούν τη ζωή. Ποιες είναι αυτές.

 • Στηθάγχη
  Συχνό κλινικό σύνδρομο, μία από τις κύριες εκδηλώσεις της στεφανιαίας νόσου. Εκτός από την στηθάγχη, η Σ.Ν. μπορεί ακόμα να εκδηλωθεί σαν οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, αιφνίδιο καρδιακό θάνατο, χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, ή να είναι παρούσα χωρίς κλινικές εκδηλώσεις (σιωπηρή ισχαιμία).

Στενώσεις καρωτίδων

Οι καρωτίδες και οι στενώσεις τους

Οι καρωτίδες είναι δύο βασικές αρτηρίες που φέρνουν το αίμα στον εγκέφαλο. Μπορεί κάποιος εάν θέλει να τις ψηλαφίσει στα πλάγια του λαιμού. Ποια μυστικά όμως κρύβουν αυτές οι δύο βασικές αρτηρίες;

 • Οι στενώσεις στις καρωτίδες
  Οι καρωτίδες είναι οι δύο κύριες αρτηρίες στο λαιμό του ανθρώπου που μεταφέρουν το αίμα προς τον εγκέφαλο και τον αιματώνουν. Οι αρτηρίες αυτές συμπεριφέρονται όπως όλες οι αρτηρίες του σώματος και ιδιαίτερα της καρδιάς, όσον αφορά την προσβολή τους από αθηροσκλήρωση.

Στένωση αορτικής βαλβίδας

Πότε χειρουργείται η στένωση της αορτής;

Με τον όρο βαλβιδοπάθεια, εννοούμε συνήθως τη στένωση ή την ανεπάρκεια μιας βαλβίδας. Όταν μία βαλβίδα είναι στενωμένη δεν μπορεί να ανοίξει φυσιολογικά, ενώ όταν ανεπαρκεί δεν μπορεί να κλείσει υδατοστεγώς.

 • Στένωση αορτικής βαλβίδας
  Η κυριότερη αιτία στένωσης της αορτικής βαλβίδας είναι η ασβεστοποιός της εκφύλιση, η εναπόθεση δηλαδή με την πάροδο του χρόνου αλάτων ασβεστίου στις πτυχές της, με αποτέλεσμα αυτές να παχύνονται και να χάνουν την ευκαμψία τους.

Έμφραγμα: Συμβουλές για γρήγορη ανάρρωση Έμφραγμα: Συμβουλές για γρήγορη ανάρρωση

Ποιες είναι οι αλλαγές που πρέπει απαραιτήτως να κάνει ο εμφαγματίας ώστε να αυξήσει τις πιθανότητές του να αποφύγει ένα δεύτερο έμφραγμα.

Συγγενείς καρδιοπάθειες

Οξειδωτικό stress - πόσο μας βλάπτει και πώς μπορούμε να το καταπολεμήσουμεΟξειδωτικό stress - πόσο μας βλάπτει και πώς μπορούμε να το καταπολεμήσουμε

Χωρίς καρδιαγγειακά νοσήματα οι αρκούδες! Τι έδειξε πρωτοποριακή μελέτη για τις συνήθειές της και γιατί έχουμε ανάγκη από υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών.

 • Οι συγγενείς ανωμαλίες της καρδιάς
  Με τον όρο συγγενείς ανωμαλίες της καρδιάς εννοούμε όλες τις βλάβες που μπορεί να παρουσιάζει η καρδιά μόλις το παιδί γεννηθεί. Περίπου 1στα 100 παιδιά γεννιέται με κάποια βλάβη.
 • Συγγενείς καρδιοπάθειες στους ενήλικες
  Περίπου το 10-15% των ασθενών με συγγενή καρδιοπάθεια είναι δυνατόν να επιβιώσουν στην ενήλικο ζωή χωρίς χειρουργική θεραπεία, ενώ για την πλειονότητα των ασθενών απαιτείται κάποιας μορφής χειρουργική διόρθωση.

Τα φάρμακα το καλοκαίρι

Ήλιος και φάρμακα

Το δέρμα του ανθρώπου αντιδρά φυσιολογικά στο ηλιακό φως με ποικίλο τρόπο που εξαρτάται από την περιεκτικότητα του δέρματος σε μελανίνη, την γεωγραφική θέση, την ώρα της ημέρας και τον χρόνο της έκθεσης. Η αντίδραση του δέρματος μπορεί να ποικίλει από ένα απλό ερύθημα μέχρι φυσαλιδώδες εξάνθημα ή ακόμη και κακοήθη εξεργασία.

 • Προσοχή στα φάρμακα τώρα το καλοκαίρι
  Το καλοκαίρι, ήδη έφτασε, μια εποχή που είναι ιδιαίτερα παρατεταμένη στη χώρα μας, αφού οι υψηλές θερμοκρασίες αρχίζουν από το Μάιο και τελειώνουν τον Οκτώβριο. Υπάρχουν όμως ιδιαίτερα προβλήματα για τους καρδιοπαθείς αφού η μεγάλη ζέστη είναι το ίδιο βλαβερή όπως και το πολύ κρύο και χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη συμπεριφορά των ασθενών που από το ιστορικό τους έχουν στηθάγχη, έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια οποιασδήποτε αιτιολογίας ή άλλες σπανιότερες καρδιακές παθήσεις.

Τεχνητή καρδιά

Τεχνητή καρδιά: Είμαστε άραγε κοντά στο όνειρο;Τεχνητή καρδιά: Είμαστε άραγε κοντά στο όνειρο;

Οι εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής καρδιάς δείχνουν ότι κινούμεθα στον σωστό δρόμο προς το όνειρο.

 • O άνθρωπος με την πλαστική καρδιά
  Η φαντασία φαίνεται ότι σήμερα αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα. Σήμερα μπορεί ένας άνθρωπος να ζει με 100% τεχνητή πλαστική καρδιά και η ζωή του να εξαρτάται αποκλειστικά από αυτή.

Καλοκαίρι και καρδιά: Τι πρέπει να προσέχουμεΚαλοκαίρι και καρδιά: Τι πρέπει να προσέχουμε

Τι μέτρα πρέπει να λαμβάνουμε το καλοκαίρι με τη ζέστη ώστε να μην επιβαρύνουμε την καρδιά μας.

Υπέρταση: Όσο χαμηλότερη, τόσο καλύτερη;Υπέρταση: Όσο χαμηλότερη, τόσο καλύτερη;

Ο αντίκτυπος της μελέτης SPRINT, που ξεκίνησε το 2009, θα είναι καθοριστικός για μελλοντικές κατευθυντήριες οδηγίες στο χώρο της Υπέρτασης. Μάθετε περισσότερα.

 • Μια μορφή πίεσης που θεραπεύεται
  Μια μορφή πίεσης είναι αυτό που ονομάζεται υπεραλδοστερονισμός. Όταν δηλαδή παράγεται μια ουσία που λέγεται αλδοστερόνη, σε υπερβολικές τιμές.
 • Αποτελεσματική προστασία από την υπέρταση
  Η σύγχρονη στρατηγική αντιμετώπισης της υπέρτασης βασίζεται στο σχεδιασμό της καταλληλότερης φαρμακοθεραπείας, συχνά συνδυασμένης και πάντοτε προσαρμοσμένης στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε υπερτασικού ατόμου.
 • Ναι στο αλάτι, αλλά με προσοχή
  Η αυξημένη κατανάλωση αλατιού οδηγεί σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Η υπέρταση με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό, έμφραγμα και νεφρική ανεπάρκεια.
 • Ευχάριστα νέα για τους υπερτασικούς
  Η πίεση πρέπει να είναι σταθερά κάτω από 120-130 mg Hg καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας με την ελάχιστη πίεση, που ο κόσμος αποκαλεί μικρή πίεση, να μην ξεπερνά τα 80 mg Hg.

Περισσότερα άρθρα για Καρδιολογία

Ποιες είναι οι χειρότερες συνήθειες για την καρδιά μαςΠοιες είναι οι χειρότερες συνήθειες για την καρδιά μας

Με ποιο τρόπο μπορεί η καθημερινότητά μας να βλάψουν την καρδιά μας; Τι να αποφεύγουμε.

 • Σοβαρή ανεπάρκεια μιτροειδούς: Αντικατάσταση, βαλβιδοπλαστική ή κλιπ;
  Ποιες είναι οι επεμβατικές θεραπευτικές επιλογές που έχουμε για την ανεπάρκεια μιτροεοδούς και ποια είναι η πιο σωστή;
 • Πρόληψη: Ασπίδα για την καρδιά
  Στις καρδιοπάθειες, σημαντικό κεφάλαιο είναι η πρόληψη, καθώς η λανθασμένη διατροφή και η ακινησία παραμένουν οι μεγαλύτεροι παράγοντες κινδύνου.
 • Συστηματικά αυτόνομα νοσήματα : Αντιμετώπιση των παθήσεων της καρδιάς
  Τα Συστηματικά Αυτοάνοσα Νοσήματα προσβάλλουν πολλά και διαφορετικά σημεία του οργανισμού. Στις περιπτώσεις όπου προσβάλλεται η καρδιά, είναι σημαντική η έγκαιρη διάγνωση.
 • Καρδιοπάθεια: Η πρόληψη σώζει ζωές
  Η υγιεινή διατροφή αλλά και η άσκηση συμβάλλουν στην πρόληψη των καρδιαγγειακών επεισοδίων. Τα 7 βήματα για υγιή καρδιά.
 • 5 σύμμαχοι της καρδιάς μας
  Με ποιους τρόπους μπορούμε να προστατεύσουμε την υγεία της καρδιάς μας και να μειώσουμε τον κίνδυνο διαφόρων παθήσεων; Δείτε πέντε που ίσως δεν σας περνούν από το μυαλό!
 • Καρδιαγγειακή νόσος: Η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως
  Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, δείτε τι πρέπει να προσέξουμε για την προστασία της καρδιάς και τις νεότερες εξελίξεις.
 • Μυοκαρδίτιδα: Μία ωρολογιακή βόμβα στην καρδιά
  Ποιοι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν μυοκαρδίτιδα; Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς μπορεί κάποιος να αποφύγει την πάθηση;
 • Καρδιαγγειακά νοσήματα: Απλοί κανόνες για την πρόληψη
  O σύγχρονος τρόπος ζωής, με την κακή διατροφή, την ελάχιστη άσκηση, και το κάπνισμα βλάπτουν την καρδιά. Κλειδί είναι η πρόληψη. Τι πρέπει να προσέχουμε.
 • Δοκιμασία κόπωσης: Πώς γίνεται και τι προσφέρει
  Σε ποιες περιπτώσεις συνιστάται η δοκιμασία κόπωσης; Πώς γίνεται η εξέταση και τι μπορεί να δείξει;
 • Δουλειά: Πώς επηρεάζει την καρδιά μας;
  Αρκεί το εργασιακό άγχος για να παρουσιαστούν καρδιολογικά προβλήματα; Πώς επηρεάζει το εργασιακό στρες τον οργανισμό; Τι λένε οι έρευνες.
 • Πώς θα προστατεύσουμε την καρδιά μας στις γιορτές
  Η μεγάλη κατανάλωση τροφίμων, καφέ, αλατιού και αλκοόλ την περίοδο των γιορτών μπορεί να απειλήσει την καρδιά μας. Τι πρέπει να προσέχουμε.
 • Ποια είναι η σωστή πίεση σε κάθε ηλικία;
  Υψηλότερες τιμές αρτηριακής πιέσεως επιδρούν αρνητικά στην υγεία μας. Ποια είναι η ‘σωστή πίεση για κάθε ηλικιακή ομάδα.
 • Καρδιακή Ανεπάρκεια: Πρόληψη και διαχείριση
  Αποτελεί το τελικό καταληκτικό σημείο όλων των καρδιακών παθήσεων (κυρίως της αρτηριακής υπέρτασης και της στεφανιαίας νόσου) και συνδέεται με έκπτωση της καρδιακής λειτουργίας και πολύ υψηλά ποσοστά θνησιμότητας, ειδικά όταν δε γίνεται έγκαιρα η διάγνωσή της.
 • Η υγεία της καρδιάς
  Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά προκαλούν περισσότερους από 1 θάνατο κάθε 2 δευτερόλεπτα παγκοσμίως. Είναι όσοι θάνατοι προκαλούν μαζί το AIDS, η φυματίωση, ο διαβήτης και όλες οι μορφές καρκίνου και οι χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις.
 • Η καρδιά ως διαχρονικό νόημα και σύμβολο
  Στις μέρες μας υπάρχει ανάγκη αναθέρμανσης της απολιθωμένης καρδιάς...
 • Σοκολάτα και καρδιά
  Τελικά πρέπει κάποιος να τρώει σοκολάτες για να προστατεύει την καρδιά του και, εάν ναι, πόσες πρέπει να τρώει;
 • Οι πολλές ώρες δουλειάς αυξάνουν τις καρδιοπάθειες
  Οι υπερωρίες αναμφισβήτητα δεν προάγουν την ποιότητα υγείας. Όμως το καταστροφικό τους αποτέλεσμα είναι διαφορετικό από άνθρωπο σε άνθρωπο.
 • Oι περικαρδίτιδες και η φυματίωση
  Στις χρόνιες μορφές περικαρδίτιδας στην οποία συγκαταλέγεται και η φυματίωση, ο άρρωστος πολλές φορές δεν έχει ενοχλήματα, έτσι που η διάγνωση μπορεί να γίνει και τυχαία με μια απλή ακτινογραφία που απεικονίζει μια μεγάλη καρδιά.
 • Τα υπολιπιδαιμικά φάρμακα είναι και αντιθρομβωτικά;
  Μια πειραματική εργασία φέρνει ένα νέο μήνυμα. Τα φάρμακα που ελαττώνουν τη χοληστερίνη φαίνεται ότι παράλληλα καταπολεμούν τους θρόμβους που δημιουργούνται μέσα στα αγγεία.
 • Βρεφική καρδιά: Απαραίτητος ο έγκαιρος έλεγχος
  Πέντε έως οκτώ νεογνά στα 1.000 εμφανίζουν κάποιο πρόβλημα συγγενούς καρδιοπάθειας, που είναι από τα πλέον δύσκολα να αντιμετωπιστούν.
 • Θεραπευτική υποθερμία
  Βάσει ερευνών, οι ευεργετικές εγκεφαλικές συνέπειες της ήπιας υποθερμίας μπορούν να βελτιώσουν την έκβαση των ασθενών με σοβαρή κρανιοεγκεφαλική κάκωση.
 • Πένθος: πόσο επηρεάζει την καρδιά
  Βρίσκεται πέραν από κάθε αμφισβήτηση η άποψη ότι το stress και ειδικότερα το έντονο επηρεάζει σοβαρά την καρδιακή λειτουργία, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις προκαλεί μέχρι και καρδιακή ανακοπή. Όμως τι συμβαίνει με το πένθος;
 • Η υγιής καρδιά επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου
  Η περίεργη σχέση μεταξύ εγκεφάλου – καρδιάς ίσως να υποκρύπτει ένα από τα πιο σημαντικά μυστικά της ζωής.
 • Oι εικονικές παθήσεις της καρδιάς
  Υπάρχουν δύο ειδών παθήσεις της καρδιάς. Οι οργανικές και οι εικονικές. Οι οργανικές συνήθως δίνουν συμπτώματα, δηλαδή ο άρρωστος παραπονείται για συγκεκριμένα ενοχλήματα, ενώ οι εικονικές δεν παρουσιάζουν ποτέ ενοχλήματα.
 • H κοινωνική συμπεριφορά αποτελεί παράγοντα κινδύνου;
  Η σχέση καρδιάς και εγκεφάλου, πολλές φορές, είναι καθοριστική για την εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς που φαίνεται ότι σχετίζεται με συγκεκριμένες παθήσεις.
 • Πώς αντιμετωπίζονται τα ανευρύσματα της αορτής
  Είναι αναμφισβήτητο ότι το ανεύρυσμα της αορτής είναι επικίνδυνο όταν έχει μεγάλο μέγεθος. Τα τοιχώματα της αορτής χάνουν την ελαστικότητά τους όταν η διάμετρος της αορτής υπερβεί τα 5-5,5 εκατοστά.
 • Η υπευθυνότητα του καπνιστή
  Πρόσφατα τρεις αξιόλογες επιστημονικές μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό 'Nature Genetics' αναφέρονται στην ιδιαίτερη σημασία των γονιδίων για τη συμπεριφορά του καπνιστή.
 • H ευτυχία διώχνει τις καρδιοπάθειες
  Είναι δύσκολο η σύγχρονη ιατρική να αντικειμενοποιήσει τα συναισθήματα και την ψυχική κατάσταση του κάθε ατόμου για να μπορέσει τελικά να προσμετρήσει τις επιπτώσεις τους.
 • Συνηθέστερα αίτια της πνευμονικής υπέρτασης
  Η πνευμονική υπέρταση δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την αρτηριακή υπέρταση. Η πνευμονική υπέρταση αφορά μόνο τις αρτηρίες των πνευμόνων.
 • Ουΐσκι ή Βότκα;
  Σύμφωνα με νέα μελέτη η οποία τονίζει ότι η βότκα είναι καλύτερο ποτό από το ουΐσκι όσον αφορά τις άμεσες επιπτώσεις τους όπως πονοκέφαλος, ναυτία, δίψα, εύκολη κόπωση ακόμα και την επόμενη ημέρα.
 • Αρτηριοσκλήρυνση και αθηροσκλήρωση: Ποια είναι η διαφορά
  Πολλοί συγχέουν την αρτηριοσκλήρυνση με την αθηροσκλήρωση. Η αρτηριοσκλήρυνση δεν είναι τίποτα άλλο από απώλεια της ελαστικότητας των αρτηριών.
 • H Υoga και ο Υπνωτισμός επηρεάζουν τις καρδιοπάθειες;
  Πώς φαινόμενα μεταφυσικά μπορούν να επηρεάσουν τη βιολογία του ανθρώπου; Είναι ένα ερώτημα που απασχολεί την ανθρωπότητα επί χιλιετηρίδες.
 • Η πλήρης συνταξιοδότηση δεν ωφελεί
  Δύο μεγάλες επιστημονικές μελέτες, μία από το Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ και μία από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ αποδεικνύουν ότι όσο λιγότερο ενεργοποιείται ο εγκέφαλος του ανθρώπου τόσο αυξάνει η πιθανότητα των εγκεφαλικών διαταραχών και της εκδήλωσης άνοιας.
 • Ο ρόλος του ηλεκτρικού ρεύματος της καρδιάς
  Ο καρδιακός μυς, δηλαδή το μυοκάρδιο, για να λειτουργήσει χρειάζεται συνεχή ηλεκτρική διέγερση. Όταν η διέγερση αυτή σταματήσει, σταματά και η καρδιά να λειτουργεί.
 • Πόσο ωφελεί η μουσική τον καρδιοπαθή
  Έχει αποδειχθεί ότι στο άκουσμα ενός κομματιού μουσικής μπορεί να επιταχυνθεί ή να επιβραδυνθεί ο ρυθμός της καρδιάς ή να ελαττωθεί ή να αυξηθεί η αρτηριακή πίεση.
 • Νέα μέθοδος εντοπισμού παθήσεων του μυοκαρδίου χωρίς κυλιόμενο τάπητα
  Μία νέα μέθοδος εντοπισμού παθήσεων του μυοκαρδίου χωρίς κυλιόμενο τάπητα επινοήθηκε και στη συνέχεια αναπτύχθηκε στο ΔΘΚΑ ΥΓΕΙΑ, το Διαστολικό Τεστ Κόπωσης.
 • Αλκοόλ: πώς επηρεάζει την καρδιά
  Κατά καιρούς έχουμε υποστηρίξει τις ευεργετικές επιδράσεις των οινοπνευματωδών και ιδίως του κρασιού στην καρδιά και ιδιαίτερα στην στεφανιαία νόσο. Χιλιάδες σελίδες έχουν παγκόσμια σχολιάσει το θέμα αυτό.
 • Πόσο ωφελεί ο καφές μαζί με ένα τσιγάρο
  Από τις καθημερινές απλές απολαύσεις ενός ανθρώπου είναι ο πρωϊνός καφές, που συνοδεύεται από ένα τσιγάρο. Είναι μία συνήθεια που εμπεριέχει στοιχεία εθισμού.
 • Χοληστερίνη: Πόσο αθώα είναι τα αυγά;
  Μέχρι σήμερα έχουν ακουσθεί και γραφεί όλες σχεδόν οι απόψεις σχετικά με το πόσο επικίνδυνο είναι το αυγό, αφού ο κρόκος του περιέχει περί τα 300mg χοληστερίνης.
 • Η καρδιά και τα Νατριουρητικά Πεπτίδια
  Αποτελεί αξίωμα στην καρδιολογία ότι όλες οι καρδιοπάθειες στο τελικό τους στάδιο καταλήγουν κατά κανόνα σε καρδιακή ανεπάρκεια. Όταν η καρδιά ανεπαρκεί, αδυνατεί να στείλει το απαραίτητο αίμα για τη θρέψη των οργάνων και των ιστών του σώματος.
 • Ποιες είναι οι επιπτώσεις του στρες στην υγεία
  Oι στρεσογόνοι παράγοντες στο περιβάλλον ταξινομούνται σε φυσικούς-χημικούς και κοινωνικούς-ψυχολογικούς. Στη δεύτερη κατηγορία, σημαντικό ρόλο παίζουν ορισμένα κρίσιμα γεγονότα, όπως ο θάνατος συγγενούς, το διαζύγιο, η φυλάκιση, η σοβαρή ασθένεια, η απώλεια της δουλειάς, η μετακίνηση, κ.ά.
 • Ενδοθήλιο και καρδιά
  Τις δύο τελευταίες δεκαετίες, έχει δοθεί ιδιαίτερη σημασία στη συμμετοχή του ενδοθηλίου στην λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων. Το ενδοθήλιο αποτελεί τον εσωτερικό από τους τρεις χιτώνες του τοιχώματος των αγγείων: είναι σαν μια φόδρα, μια διαχωριστική επιφάνεια μεταξύ του αγγείου και του αίματος.
 • H 'λιποθυμία' σαν προειδοποιητικό σύμπτωμα υποκείμενης καρδιοπάθειας. Ιδιαίτερη αναφορά στους νέους και τους αθλητές
  Οι περισσότεροι έχουμε δει κάποιον να σωριάζεται στην Εκκλησία, στην στάση του λεωφορείου, στην ουρά μιας Τράπεζας και να συνέρχεται αμέσως μετά. Και ακριβώς επειδή η εικόνα μιας λιποθυμίας όπως συνηθίζουμε να τη λέμε είναι κοινή και αρκετά προσιτή στον καθένα μας, συνήθως δεν μας θορυβεί ιδιαίτερα.
Προβολή

Ακολουθήστε μας

Προβολή
Προβολή

Υπηρεσίες Μελών

Δημοσκόπηση

pets_for_good_human_health
Θεωρείτε πως τα κατοικίδια συμβάλλουν στην καλή υγεία των ανθρώπων;
Δείτε τα αποτελέσματα
Προβολή
© iatronet.gr 1999-2017  |  Website by Theratron | Ermis Silver Award 2006
europa.eu   digitalplan.gov.gr   ktpae.gr   espa.gr
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης