Το θέμα της γρίπης πάντα στην επικαιρότητα. Στις 16 Νοεμβρίου άρχισαν επίσημα οι εμβολιασμοί. Δυστυχώς, εμφανίζονται διχογνωμίες ακόμα και σ’ αυτό το θέμα. Γράφω τη λέξη εμφανίζονται γιατί στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει τόσο ξεκάθαρα τοποθετήσει το θέμα, που δεν θα έπρεπε να γίνεται καμία συζήτηση.

Αναμφισβήτητα πρέπει να εμβολιασθούν οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπου πρωτεύουσα θέση κατέχουν οι καρδιοπαθείς.

Αλλά ακόμα και στο θέμα αυτό, δηλαδή του ποιος είναι καρδιοπαθής υπάρχουν προτεραιότητες. Ξεκάθαρα πρέπει να λεχθεί ότι οι ασθενείς που πάσχουν από οποιαδήποτε πάθηση της καρδιάς ανήκουν στην ομάδα προτεραιότητας όταν εκδηλώνουν εικόνα καρδιακής ανεπάρκειας ή παρουσιάζουν σημαντική μυοκαρδιακή βλάβη ή υποφέρουν από χρόνιες πνευμονικές παθήσεις (π.χ.

χρόνια αποφρακτική ή περιοριστική πνευμονοπάθεια). Όλοι οι άλλοι καρδιοπαθείς δεν ανήκουν στην κατηγορία του ύψιστου κινδύνου, και αναμφισβήτητα διαφοροποιούνται από τους υπόλοιπους γιατί ανήκουν στις σχετικά ευπαθείς ομάδες.

Γιατί όμως κινδυνεύει ο καρδιοπαθής περισσότερο από τον φυσιολογικό άνθρωπο από τη γρίπη;

H γρίπη και ειδικότερα η τελευταία μορφή της που οφείλεται στον ιό Η1Ν1 έχει ως συχνή επιπλοκή την πνευμονία. Γι’ αυτό το λόγο οι λοιμοξιολόγοι συνιστούν να γίνεται παράλληλα και το εμβόλιο κατά του πνευμονιοκόκκου. Η πνευμονία πέραν του καθ’ αυτό προβλήματος που δημιουργεί στους πνεύμονες επιβαρύνει την καρδιακή λειτουργία σε τέτοιο βαθμό που και εάν ακόμα ένας καρδιοπαθής δεν βρίσκεται σε στάδιο καρδιακής ανεπάρκειας η κατάστασΉ του επιδεινώνεται κατά δραματικό τρόπο.

Το να προσβάλει ο ιός της γρίπης την ίδια την καρδιά και να δημιουργήσει μυοκαρδίτιδα είναι πιθανόν αλλά σπάνιο και για την τελευταία μορφή της γρίπης Η1Ν1 ακόμα σπανιότερον.

Ένα τεράστιο ερώτημα που εγείρεται κυρίως από τα μέσα ενημέρωσης είναι το γιατί το εμβόλιο της γρίπης είναι προαιρετικό για τα φυσιολογικά άτομα. Η απάντηση είναι αυτονόητη. Η επιθετικότητα του ιού Η1Ν1 είναι μικρότερη από την επιθετικότητα των ιών που προκαλούν κοινή γρίπη τόσον από πλευράς επιπλοκών όσον και από πλευράς ποσοστών νόσησης του πληθυσμού.

Σε καμία χώρα μέχρι σήμερα δεν αρρώστησε από γρίπη ποσοστό μεγαλύτερο του ενός τρίτου του πληθυσμού. Δηλαδή, όταν το 70-80% του πληθυσμού ακόμα και στις χώρες του νοτίου ημισφαιρίου που πέρασαν χειμώνα δεν αρρώστησε, αυτό δίδει το δικαίωμα στα φυσιολογικά άτομα να διαφοροποιηθούν και στον Παγκόσμιο Οργανισμό υγείας να μην προτείνει γενικό εμβολιασμό του πληθυσμού.

Το επιχείρημα της επικινδυνότητας του εμβολίου ως λόγος μη εμβολιασμού του πληθυσμού είναι το ολιγότερο επιχείρημα αφελές. Από καμία μελέτη μέχρι σήμερα δεν προκύπτει ότι οι παρενέργειες του εμβολίου κατά του ιού Η1Ν1 δεν είναι ανάλογες με του εμβολίου της κοινής γρίπης.

Βέβαια όλα αυτά ισχύουν με βάση τα σημερινά δεδομένα τα οποία δεν έχουμε κανένα σοβαρό λόγο να πιστεύουμε ότι θα αλλάξουν. Από εκεί και πέρα υπάρχουν τα πάσης φύσεως συμφέροντα και οι τηλεθεάσεις με ότι αυτό συνεπάγεται που κάθε μέρα με την υπερβολική προβολή ορισμένων ειδήσεων δημιουργούν σύγχυση και πανικό στον κόσμο.

Μήπως το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο θα μπορούσε να βοηθήσει για τη σωστή ενημέρωση του κοινού;

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο