Έχει πια γίνει δεκτό από όλη την επιστημονική κοινότητα ότι η μικρή αθηρωματική πλάκα που βρίσκεται στο τοίχωμα μιας αρτηρίας είναι 'βόμβα' που μπορεί να αφαιρέσει ακόμα και τη ζωή του ανθρώπου.

Η μικρή αθηρωματική πλάκα όταν δεν προστατεύεται από παχιά και ισχυρή κάψα είναι δυνατόν σιγά-σιγά να αδυνατίσει, να λεπτύνει και να σπάσει και έτσι να δημιουργήσει έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο ή αιφνίδιο θάνατο.

Ο συνηθέστερος μηχανισμός που αδυνατίζει η κάψα η οποία περιβάλλει την πλάκα είναι η φλεγμονή.

Πέραν των απεικονιστικών τεχνικών που μπορούν να απεικονίσουν την πλάκα και την κάψα (ενδοστεφανιαίο υπερηχογράφημα, μαγνητική και αξονική τομογραφία) υπάρχουν ορισμένες ουσίες (βιοδείκτες) που κυκλοφορούν στο αίμα και μας δείχνουν εάν αναπτύσσονται αθηρωματικές πλάκες και σε ποια κατάσταση βρίσκονται από πλευράς φλεγμονής.

Οι ουσίες αυτές προσδιορίζονται με ειδικά tests:
Το CVD test: Πρόκειται για αντισώματα φωσφορυλχολίνης που συνδέεται με την οξειδωμένη 'κακή' χοληστερίνη (LDL) και προσδιορίζει εάν υπάρχει σε εξέλιξη η δημιουργία αθηροσκληρωτικών πλακών και εάν αυτές φλεγμαίνουν.

Οι χαμηλές τιμές του αντισώματος συσχετίζονται με ισχυρή πιθανότητα αυξημένου κινδύνου για καρδιακό έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
hs CRP: Οι αυξημένες τιμές της C αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP) συσχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης στεφανιαίου επεισοδίου, δηλαδή εμφράγματος ή ασταθούς στηθάγχης.


Plac test: Επειδή η C αντιδρώσα πρωτεΐνη αυξάνεται σε κάθε φλεγμονή του οργανισμού σε οποιοδήποτε όργανο είναι δύσκολο κάθε φορά που την μετρούμε και είναι αυξημένη να αναμένουμε κάτι κακό από τις αρτηρίες της καρδιάς ή τις υπόλοιπες αρτηρίες του οργανισμού.

Για το λόγο αυτό ο συνδυασμός τιμής τη hs CRP και του Plac test βοηθά στο να αντιληφθούμε στο τι συμβαίνει με τις αθηρωματικές πλάκες των στεφανιαίων αρτηριών ή γενικότερα των αρτηριών του οργανισμού.

Το Plac test μετρά τη σύμπλοκη πρωτείνη του οργανισμού Α2 φωσφολιπάση, οποία αυξάνεται όταν υπάρχει φλεγμονή και σηματοδοτεί το σχηματισμό εύθραυστων πλακών.

Το Plac test δεν επηρεάζεται από τις γενικότερες φλεγμονές του οργανισμού (λοιμώξεις, κάπνισμα κ.λ.π.) και θεωρείται ειδικότερο test για την ανίχνευση της φλεγμονής στο τοίχωμα των αρτηριών.
Τα άτομα με αυξημένες τιμές 'κακής' χοληστερίνης άνω των 100mg και αυξημένες τιμές plac test έχουν διπλάσιο κίνδυνο για στεφανιαία συμβάματα.

Άτομα με αυξημένες τιμές Plac test και φυσιολογική αρτηριακή πίεση διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο. Άτομα με αυξημένες τιμές Plac test και υψηλή αρτηριακή πίεση έχουν επταπλάσιο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι αυξημένες τιμές του Plac test πρέπει να αφυπνίζουν γιατρούς και ασθενείς ούτως ώστε οι ασθενείς να αλλάζουν επειγόντως τρόπο ζωής προκειμένου να αποτρέψουν το επερχόμενο κακό συμβάν. Υπό την έννοια αυτή όταν διαπιστώνονται αυξημένες τιμές των βιοδεικτών πρέπει να επιδιώκεται εντατικοποίηση της φαρμακευτικής θεραπείας, μεσογειακή διατροφή, αύξηση της άσκησης, αδυνάτισμα για τους παχύσαρκους, διακοπή του καπνίσματος για τους καπνιστές, φυσιολογικοποίηση των τιμών του σακχάρου και της χοληστερίνης.

Συμπερασματικά, οι βιοδείκτες φαίνεται να εξελίσσονται σε σπουδαίο προγνωστικό παράγοντα για την εξέλιξη της στεφανιαίας νόσου. Όμως ο χρόνος θα δείξει την πραγματική συμβολή τους στην πρόγνωση ενός επερχόμενου οξέως στεφανιαίου επεισοδίου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]