Ο σύγχρονος τρόπος ζωής επιβάλλει πολλές φορές να τρωμε έξω ενώ για μερικούς είναι σχεδόν καθημερινή - αναγκαστική πραγματικότητα. Πολλοί από τους ασθενείς που έχουν υποστεί ένα καρδιακό επεισόδιο έχουν την εντύπωση ότι δεν πρέπει πια να τρωνε έξω φοβούμενοι τον μη υγιεινό τρόπο μαγειρέματος πράγμα που δημιουργεί πολλές φορές ακόμη και ψυχολογικά προβλήματα. Φαίνεται όμως ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι.

Δεν θέλετε να φάτε στο σπίτι; Δεν έχετε κέφι για μαγείρεμα; Θέλετε να βγείτε έξω για κοινωνικούς λόγους σε κάποια δεξίωση ή εκδήλωση με φιλική συντροφιά; Κανένα πρόβλημα.

Πείτε ΝΑΙ σε όλες αυτές τις περιπτώσεις αφού μπορείτε να φάτε καλά αλλά και υγιεινά. Μπορείτε να φάτε υγιεινά σε εστιατόρια, σε "πάρτυ" αλλά και σε φιλικά σπίτια. Εκεί πράγματι μπορεί να βρεθείτε αντιμέτωποι με εδέσματα προκλητικά που παρασκευάζονται από άλλους, που δεν συμπεριλαμβάνονται στο διαιτολόγιο σας ενώ πολλές φορές οι οικοδεσπότες μπορεί να σας πιέσουν φορτικά να δοκιμάσετε τις λιχουδιές που ετοίμασαν για σας. Κι όμως μπορείτε να πείτε ΝΑΙ και να φάτε υγιεινά με σωστό προγραμματισμό και κάνοντας σωστές επιλογές.

Και να πως:

  1. Καλό είναι να προγραμματίζετε τις εξόδους σας, Αν αυτό είναι δυνατό αποφύγετε διάφορα έξτρα όλη την προηγούμενη εβδομάδα ούτως 'ώστε να έχετε περιθώριο επιλογών τη συγκεκριμένη βραδιά. Παράλληλα την ημέρα που πρόκειται να βγείτε, αποφύγετε λίπη και πρωτείνες που συνήθως καταναλώνετε και προτιμείστε φρούτα, λαχανικά δημητριακά.
  2. Προσοχή. Μην πέσετε στην παγίδα να μην φάτε τίποτα όλη την ημέρα επειδή το βράδυ είστε καλεσμένοι κάπου και να φθάνετε στο δείπνο πολύ πεινασμένοι. Καλύτερα να φάτε λίγο όλη την ημέρα από το συνηθισμένο διαιτολόγιο ή περιοριστείτε την όρεξη σας με ένα ελαφρό κολατσιό.
  3. Μη θεωρείτε Τηλ εκδήλωση σαν μια ευκαιρία να ξεδώσετε ειδικά αν βγαίνετε συχνά έξω. Μη θεωρείτε την ημέρα αυτή σαν μια ξεχωριστή ευκαιρία αλλά σαν μια συνηθισμένη μέρα και επομένως δεν χρειάζεται να γεμίζετε και να ξαναγεμίζετε τα πιάτα από το μπουφέ αλλά περιορισθείτε στα επιτρεπόμενα και τις συνηθισμένες ποσότητες.
  4. Δεν είναι απαραίτητο να λετε στους άλλους ότι κάνετε δίαιτα (άλλωστε μεταξύ μας, δεν κάνετε δίαιτα....) Αυτό καμιά φορά κάνει άλλους να προκαλούν τη θέληση σας και τη δύναμη του χαρακτήρα σας. 
  5. Ίσως μπορείτε να ρωτήσετε με τρόπο την οικοδέσποινα ή το υπηρετικό προσωπικό για τον τρόπο μαγειρέματος των διαφόρων φαγητών και προτιμείστε επιλογές με χαμηλά λιπαρά και ζητήστε να σας βάλουν στην άκρη του πιάτου τις διάφορες σάλτσες.
  6. Κάντε λογικές, έξυπνες επιλογές και πάντοτε ανάλογα με τη γνωστή πυραμίδα υγιεινής διατροφής. Προτιμείστε πιάτα με λαχανικά, ρύζι ζυμαρικά και πολύ μικρές ποσότητες λευκωματούχων ίσα-ίσα για τη γεύση. Αποφύγετε τα λιπαρά και τις κρέμες.

Ακολουθώντας τις πρακτικές αυτές οδηγίες μπορείτε να απολαύσετε το φαγητό και την παρέα έξω και εσείς που πιστεύετε στην πρόληψη και θέλετε να ακολουθείτε ένα υγιεινό τρόπο διατροφής αλλά και εσείς που έχετε υποστεί ένα καρδιακό επεισόδιο. Άλλωστε η ζωή δεν τελειώνει με το πρώτο έμφραγμα αλλά η ζωή αρχίζει μετά το πρώτο έμφραγμα.

Πηγές:
Γράφει ο Χ.Γ. Αντωνακούδης, Καρδιολόγος Ασκληπιείου Βούλας

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καταδικάστηκαν ιδιοκτήτες Γηροκομείου για τον θάνατο 66χρονου τετραπληγικού
Προκαλεί ο ιός των κονδυλωμάτων πρόβλημα στην καρδιά;
Έχετε πρόβλημα με την ακοή σας; Ελέγξτε το σάκχαρό σας