Μέσα σε μόλις 20 χρόνια ο αριθμός των εγκεφαλικών επεισοδίων αυξήθηκε κατά 68% ενώ ο αριθμός των θανάτων από εγκεφαλικά κατά 26%. Κρούσματα, όμως, παρατηρούνται όλο και πιο συχνά και σε νεότερα άτομα. Σε αυτή την ομάδα συγκαταλέγονται άτομα ηλικίας από 20 έως 64 ετών, στην οποία το ποσοστό εγκεφαλικών αυξήθηκε μέσα σε μια 20ετία κατά 25-31%. Σε παγκόσμιο επίπεδο κάθε εικοστό επεισόδιο καταγράφεται σε παιδιά και νέους. Σε βιομηχανικές χώρες αποτελεί την τρίτη κυριότερη αιτία θανάτου και οι τάσεις είναι, δυστυχώς, αυξητικές. Ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα και το άγχος θεωρούνται σημαντικοί παράγοντες κινδύνου. Δεδομένου ότι πρόκειται για ασθένειες που αφορούν τις περισσότερες χώρες του κόσμου, αυτό ερμηνεύει ως ένα βαθμό την θεαματική αύξηση των κρουσμάτων.

Ειδικά στους νέους, τα εγκεφαλικά οφείλονται σε θρόμβους, οι οποίοι αναπτύσσονται εξαιτίας των γνωστών καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου: της παχυσαρκίας, της υπέρτασης, της αυξημένης χοληστερόλης και του καπνίσματος.

Η κατάχρηση αλκοόλ και η χρήση ναρκωτικών ουσιών αποτελούν επίσης συμβάλλοντες παράγοντες. Στις νεαρές γυναίκες η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, ενώ όσοι νέοι είναι επιρρεπείς στις ημικρανίες επίσης διατρέχουν κάπως αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Στις νεαρές ηλικίες ρόλο στα εγκεφαλικά μπορεί να παίξουν και τα επαναλαμβανόμενα χτυπήματα (λ.χ. κατά την συμμετοχή σε ομαδικά αθλήματα), συχνά σε συνδυασμό με μια κληρονομούμενη αδυναμία των αρτηριών, που έχουν ως συνέπεια ρήξη σε μία από τις καρωτίδες αρτηρίες (που τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλο).
Οι γιατροί διακρίνουν δύο είδη εγκεφαλικού. Το μεγαλύτερο ποσοστό όσων έχουν υποστεί εγκεφαλικό ανήκουν στην κατηγορία του ισχαιμικού αγγειακού εγκεφαλικού ή αλλιώς αποφρακτικού επεισοδίου. Είναι η βλάβη που προκαλείται όταν η παροχή του αίματος σε μία περιοχή του εγκεφάλου σταματήσει, οπότε τα κύτταρα δεν παίρνουν οξυγόνο και πεθαίνουν. Η άλλη περίπτωση είναι η εγκεφαλική αιμορραγία ή αλλιώς τα αιμορραγικά επεισόδια, όταν ένα αγγείο εντός ή εκτός του εγκεφάλου διαρρηγνύεται, επιτρέποντας στο αίμα να διαφύγει στο εσωτερικό του εγκεφάλου. Η ανεξέλεγκτη υπέρταση αποτελεί πολύ συχνά το αίτιο αυτής της κατάστασης.

Κάθε εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια σημαντική τομή και η θεραπεία μπορεί να είναι χρονοβόρα. Στις χειρότερες περιπτώσεις, οι ασθενείς εξακολουθούν να είναι παράλυτοι, δεν μπορούν να μιλήσουν και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να φροντίσουν τον εαυτό τους. Για αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό να παρέχεται ένας προσωπικός συνοδός στους ασθενείς. Ένας συνοδός οργανώνει και κανονίζει τα ιατρικά ραντεβού, προσέχει έτσι ώστε ο ασθενής του να πάρει τα φάρμακά του και έχει γενικά μια εποπτεία.

 premium.paratiritis.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κλειστός προϋπολογισμός για τα προϊόντα θεραπευτικής κατηγορίας “Σκευασμάτων χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη”.
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;