Οι καρδιοπάθειες παραμένουν η πιο συχνή αιτία θανάτου. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι, σήμερα μπορούμε να διαγνώσουμε καλύτερα τις καρδιολογικές ασθένειες και να τις αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά με τα κατάλληλα φάρμακα. Παρόλα αυτά, κάθε χρόνο, χιλιάδες άνθρωποι «προδίδονται» από την καρδιά τους. Ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα υψηλός στις μεγαλύτερες ηλικίες. Σε γενικές γραμμές, οι καρδιοπάθειες δεν καταπολεμώνται εντελώς, αλλά μετριάζεται και βελτιώνεται συνεχώς η επίδρασή τους στον οργανισμό.

Με άλλα λόγια, η επιδίωξη των ιατρών είναι να παραταθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η ζωή του ασθενούς, ει δυνατόν και μέχρι την ηλικία του θανάτου από φυσιολογικά αίτια.

Σύμφωνα με έρευνες, οι γιατροί δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τα εμφράγματα, αλλά και τις αρρυθμίες. Το κάπνισμα, η λανθασμένη διατροφή και η ακινησία παραμένουν οι μεγαλύτεροι παράγοντες κινδύνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε συγκεκριμένες παθήσεις, όπως η χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, τα θανατηφόρα κρούσματα στις γυναίκες είναι περισσότερα από ότι στους άνδρες.

Ο λόγος είναι ότι μέχρι την εμμηνόπαυση οι γυναίκες διαθέτουν, λόγω των οιστρογόνων, σχετικά καλή προστασία απέναντι στην αρτηριοσκλήρυνση ή ένα πιθανό έμφραγμα, η οποία όμως εκλείπει στη συνέχεια. Επιπλέον, υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα ως προς τις πιθανές παρενέργειες ορισμένων φαρμάκων, ενώ παίζουν ρόλο και ψυχολογικοί παράγοντες.

Η υγιεινή διατροφή αλλά και η άσκηση φαίνεται ότι όχι μόνο προλαμβάνουν τα καρδιαγγειακά επεισόδια αλλά βοηθούν και στην αποκατάσταση μετά από οξύ ισχαιμικό επεισόδιο.
Όπως λένε οι ειδικοί υπάρχουν επτά "πρέπει" προκειμένου να αποφύγει κάποιος προβλήματα με την καρδιά.

Τα επτά ‘’πρέπει’’ είναι: η συστηματική φυσική δραστηριότητα, η διατήρηση υγιούς του σωματικού βάρους, η υιοθέτηση υγιεινής διατροφής, η διατήρηση υγιών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, η διατήρηση χαμηλής αρτηριακής πίεσης, η ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου και η αποφυγή του καπνίσματος. Επίσης, το αλάτι πρέπει να περιορίζεται όσο το δυνατόν περισσότερο. Όταν μάλιστα, η μείωση της πρόσληψης άλατος που οδηγεί σε μείωση της αρτηριακής πίεσης συνδυάζεται με τη μείωση του βάρους, τότε το κέρδος είναι διπλό. Η άσκηση, είναι επίσης…καρδιακός φίλος του οργανισμού. Και όπως υπογραμμίζουν οι καρδιολόγοι, μόλις μισή ώρα άσκηση την ημέρα είναι αρκετή για να μειώσει τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου και αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καταγγελία Καλλιάνου για το σύστημα Υγείας - Η απάντηση Γεωργιάδη στον βουλευτή της ΝΔ
C. Rodseth: ‘’Κλειδί η συμμετοχή της βιομηχανίας στη διαδικασία της Κοινής Κλινικής αξιολόγησης για την επιτυχή εφαρμογή του νέου πλαισίου HTA’’
Σωματικά προβλήματα εμφανίζουν συχνά άνθρωποι με σχιζοφρένεια ή διπολική διαταραχή