Όποτε ακούμε για πόνο στο στήθος, το μυαλό μας θα πάει αμέσως στην καρδιακή προσβολή. Και, σίγουρα, είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πάντα ότι βρισκόμαστε σε άμεσο και τεράστιο κίνδυνο. Υπάρχουν και άλλες παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν αυτό το σύμπτωμα. Κάποιες από αυτές είναι λιγότερο σοβαρές, άλλες όμως μπορεί να είναι εξίσου—ή και περισσότερο.

Σε κάθε περίπτωση, αν αισθανθείτε πόνο στο στήθος και δεν είστε απόλυτα σίγουροι ότι είναι καρδιακή προσβολή, τηλεφωνήστε αμέσως στο νοσοκομείο.

Καούρα

Ναι, η καούρα μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο, καθώς τα υγρά του στομάχου είναι όξινα. Αν συμβαίνει σποραδικά, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αν όμως συμβαίνει δύο φορές την εβδομάδα ή και περισσότερο, πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας, καθώς μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές αν δεν αντιμετωπιστεί.

Πιασμένοι μύες

Αν δεν γυμνάζεστε τακτικά και αρχίσετε ξαφνικά ένα έντονο πρόγραμμα γυμναστικής, υπάρχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες να τραυματίσετε τους μύες στο στήθος σας. Ένας έξυπνος τρόπος για να ξεχωρίσετε αυτούς τους δύο πόνους είναι να ακουμπήσετε το τοίχωμα του στήθους σας και να πιέσετε ελαφρά—αν ο πόνος πολλαπλασιάζετε, το πρόβλημα πιθανότατα είναι μυοσκελετικό, και όχι καρδιακό.

Έρπης ζωστήρας

Αυτή η ασθένεια προκαλείται από τον ίδιο ιό που προκαλεί την ανεμοβλογιά—για την ακρίβεια, ο ιός μπορεί να παραμείνει στο σώμα για χρόνια και να δραστηριοποιηθεί ξανά, συνήθως μετά την ηλικία των 50. Τα πρώτα συμπτώματα είναι φαγούρα και πόνος, σαν κάψιμο. Αν επηρεάσει την περιοχή του στήθος, μπορεί να σας μπερδέψει. Μιλήστε αμέσως με τον γιατρό σας, ώστε να προλάβετε να αντιμετωπίσετε την ασθένεια έγκαιρα με αντιβιοτικά.

Περικαρδίτιδα

Αν υποφέρατε από κάποια ιογενή λοίμωξη και μια μέρα αισθανθείτε έντονο πόνο στο στήθος, μπορεί να πάσχετε από περικαρδίτιδα, μια φλεγμονή των ιστών που περικλείουν την καρδιά. Άλλες παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν περικαρδίτιδα είναι αυτοάνοσες ασθένειες όπως ο λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η περικαρδίτιδα είναι συνήθως καλοήθης, αλλά μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το επίπεδο ζωής σας. Ο γιατρός σας θα βγάλει διάγνωση συνήθως μέσω ακτινογραφίας, και λογικά η περικαρδίτιδα θα υποχωρήσει μέσα σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες, με ξεκούραση και χρήση μη συνταγογραφούμενων παυσιπόνων.

Κρίση πανικού

Μία κρίση πανικού μπορεί να έχει την αίσθηση καρδιακής προσβολής. Άλλα συμπτώματα είναι ο ιδρώτας, το τρέμουλο, η ζάλη και η αίσθηση ότι δεν μπορείτε να αναπνεύσετε. Οι κρίσεις πανικού, δεν πρέπει να ξεχνάτε ποτέ, δεν μπορούν να σας προκαλέσουν κακό, αλλά είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας για να βρείτε την ρίζα του προβλήματος.

Παγκρεατίτιδα

Η ξαφνική φλεγμονή στο πάγκρεας μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, και προκαλεί έντονο πόνο στο στήθος. Επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό σας, και αν διαγνωστείτε με παγκρεατίτιδα, θα πρέπει να περάσετε λίγες μέρες στο νοσοκομείο.

Στεφανιαία νόσος

Η στεφανιαία νόσος είναι μια μορφή καρδιοπάθειας, που προκαλείται από την συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες που μεταφέρουν το αίμα προς την καρδιά. Η ροή του αίματος εμποδίζεται, και προκαλείται πόνος στο στήθος. Η στεφανιαία νόσος μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή, αλλά είναι επίσης παράγοντας κινδύνου για καρδιακή ανεπάρκεια και αρρυθμία. Αν αισθανθείτε έντονο πόνο, μιλήστε αμέσως με τον γιατρό σας. Μην αγνοήσετε αυτό το σύμπτωμα, ακόμα κι αν αποδειχθεί πως εν τέλει δεν ήταν κάτι τόσο σοβαρό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο