Το σώμα μας μεγαλώνει, γερνάει, και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Αυτή ήταν μια σκληρή, μα αληθινή δήλωση, και τώρα που την βγάλαμε από την μέση, ώρα να συνεχίσουμε. Ναι, όσο κι αν περνάει ο χρόνος, αυτό δεν σημαίνει πως εμείς δεν μπορούμε να φροντίσουμε τον οργανισμό μας για να νιώθουμε νεότεροι, πιο δυνατοί και γεμάτοι ενέργεια. Πώς θα κάνουμε λοιπόν την καρδιά μας να αισθάνεται νεότερη;

Τρώμε φρέσκα τρόφιμα και μειώνουμε τα κορεσμένα λιπαρά

Τα κορεσμένα λιπαρά βουλώνουν τις αρτηρίες μας, αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης, και αναγκάζουν την καρδιά μας να δουλεύει πιο έντονα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού. Προτιμάμε υγιεινά λιπαρά, όπως αυτά που βρίσκουμε στο αβοκάντο, στον σολομό και στους ξηρούς καρπούς, κα γεμίζουμε το πιάτο μας με φρέσκα τρόφιμα, όπως φρούτα και λαχανικά.

Κόβουμε το κρέας

Έχει αποδειχθεί ότι μια χορτοφαγική ή vegan διατροφή μπορεί να προστατεύσει σε τεράστιο βαθμό την υγεία της καρδιάς μας. Και, σε ό,τι έχει να κάνει με το πορτοφόλι μας, οι ισχυρισμοί που λένε ότι η χορτοφαγική διατροφή είναι πιο ακριβή δεν είναι αληθείς· αν μη τι άλλο, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι πιο φτηνά. Αν, από την άλλη, δεν σας ενδιαφέρει να βγάλετε το κρέας από την ζωή σας, η καλύτερη συμβουλή είναι να επιλέγετε κατά βάση λευκό κρέας και ψάρι, και να καταναλώνετε κόκκινο κρέας σπανιότερα—και μόνο άπαχο.

Γυμναζόμαστε

Η γυμναστική είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε για την υγεία της καρδιάς μας. Υπάρχουν πάρα πολλές μελέτες που έχουν αποδείξει ότι τα επίπεδα άσκησης συνδέονται άμεσα με την καρδιά μας και την καλή της λειτουργία. Η γυμναστική μειώνει το περιττό βάρος, βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, ρίχνει την LDL χοληστερόλη, και μειώνει τον κίνδυνο πάρα πολλών παθήσεων—μία από αυτές και η καρδιοπάθεια.

Ρίχνουμε το στρες

Οι επιπτώσεις του στρες στην καρδιά μας είναι τραγικές. Αυξάνει τις φλεγμονές στο σώμα, και ειδικά στην καρδιά, και ανεβάζει την αρτηριακή πίεση. Προφανώς, δεν μπορούμε να σβήσουμε εντελώς το στρες από την ζωή μας – για την ακρίβεια, το στρες είναι ένας από τους πιο αναγκαίους αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού – οπότε το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να μάθουμε να το διαχειριζόμαστε. Η γυμναστική, ο διαλογισμός, οι ασκήσεις αναπνοής αλλά και το να μιλάμε με κοντινά μας άτομα για τις ανησυχίες μας είναι όλα εκπληκτικοί τρόποι να νιώσουμε ένα βάρος να σηκώνεται απ’ τους ώμους μας.

Κόβουμε το κάπνισμα

Χρειάζεται να το αναλύσουμε ξανά; Το κάπνισμα μας καταστρέφει σε κάθε πιθανό επίπεδο, και η καρδιά μας δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο. Για την ακρίβεια, το κάπνισμα συνδέεται άμεσα με αυξημένα επίπεδα φλεγμονών στην αορτή, την κύρια αρτηρία του οργανισμού μας, που μεταφέρει το αίμα.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο