Πολύ καιρό έψαχνε η επιστημονική κοινότητα, τα κύτταρα, όπου ενδεχομένως λανθάνει γενετικό υλικό του ιού ΗΙV.Το γεγονός ότι μετά από μια ισχυρή αντιική αγωγή (HAART), πολλές φορές παρατηρείται υποτροπή της λοίμωξης προβλημάτιζε την κοινότητα.

Από τη μια πλευρά έπεφταν τα επίπεδα του ιικού φορτίου (αντίγραφα του ιού στο αίμα) κάτω από τα όρια ανίχνευσης μετά την παραπάνω θεραπεία, από την άλλη όμως, δυστυχώς παρατηρούσαμε μια υποτροπή της νόσου.

Στην πρόσφατη έκδοσή του το επιστημονικό περιοδικό ‘Nature Medicine’(2010; doi:10.1038/nm.2109), αναφέρεται σε μια πολύ σοβαρή δημοσίευση της επιστημονικής ομάδας του Kathleen Collins, του Παν/μιου University of Michigan in Ann Arbor, U.S.A.

Η ομάδα αναζήτησε με επιμέλεια αυτά τα κύτταρα και διατύπωσε την υποψία της, ότι αυτά είναι κατά πάσα πιθανότητα τα CD43.

Πρόκειται για προγονικά κύτταρα του αιμοποιητικού μας συστήματος στο μυελό του οστού. Σε αυτά μπορεί και παραμένει αδρανές γενετικό υλικό του ΗΙV και μετά από μια πολύ ισχυρή αντιική αγωγή. Σε μια σειρά μοριακών αναλύσεων, που έγιναν σε ασθενείς του AIDS, διαπιστώθηκαν τα παραπάνω, ενώ είχαν ήδη λάβει τη θεραπεία HAART και τα επίπεδα του ιικού φορτίου του HIV παρέμεναν για έξι και πλέον μήνες κάτω από τα όρια ανίχνευσης.

Το αδρανές γενετικό υλικό στα προγονικά κύτταρα CD43, ενεργοποιείται και πάλι κατά τη διαφοροποίηση, που θα υποστούν τα κύτταρα αυτά (φυσιολογική εξέλιξη των προγονικών κυττάρων).

Η σύσταση που προκύπτει είναι αφενός να παραμένει καθόλη τη διάρκεια της ζωής των ασθενών με AIDS η θεραπεία HAART και από την άλλη κατόπιν μιας φαρμακευτικής διέγερσης των προγονικών κυττάρων να ακολουθείται κυτταροστατική θεραπεία με σκοπό την καταστροφή αυτών των κυττάρων

Μια άλλη εναλλακτική λύση θα ήταν η μεταμόσχευση προγονικών κυττάρων από υγιείς δότες. Όμως οι ασθενείς του AIDS διατρέχουν σε τέτοιες περιπτώσεις περισσότερους κινδύνους ευκαιριακών λοιμώξεων με πολύ δυσάρεστες συνέπειες.

Σίγουρα θα υπάρξουν και πάλι πολλές εξελίξεις στο χώρο του AIDS! Το μεγάλο συνέδριο του AIDS στη Βιέννη τον Ιούλιο του 2010 αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον!

Ειδήσεις υγείας σήμερα
H σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακευτικού Management
24ο Συνέδριο ‘’New Trends in Cardiology 2024’’
Μύθοι και αλήθειες για την επιπεφυκίτιδα