Είναι πολλοί που ακόμα ρωτούν τι πράγματι συνέβη με τη γρίπη που πέρασε. Είναι άλλοι που απορούν γιατί ξοδεύτηκαν τόσα πολλά σε μία περίοδο οικονομικής δυσπραγίας και άλλοι που διερωτώνται ότι, καλά, θα γίνουν τα ίδια και με την επόμενη επιδημία γρίπης αφού κανείς δεν θέλει να κάνει μία στοιχειώδη αυτοκριτική.

Είναι πράγματι αλήθεια ότι αντιδράσαμε σαν κράτος υπερβολικά.

Είναι πράγματι σωστό ότι ξοδεύτηκαν πολύ περισσότερα απ’ ότι ξόδεψε όλος ο άλλος κόσμος και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επαναληφθούν τα ίδια λάθη με την επόμενη επιδημία γρίπης αφού όλοι οι εμπλεκόμενοι για διάφορους λόγους ο καθένας επιθυμούν όλη αυτή η ιστορία να ξεχασθεί.

Όμως την κύρια ευθύνη φέρουν αυτοί που έκαναν τον βασικό αρχικό σχεδιασμό, οι οποίοι συνέστησαν επιτροπές Εθνικές, Πανελλήνιες κ.τ.λ. για την αντιμετώπιση της γρίπης με υποπαραρτήματα σε κάθε περιφέρεια και σε κάθε νομαρχία.

Αντί δηλαδή να εφαρμόσουν τις ολιγόλογες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας άνοιξαν τους ασκούς του Αιόλου, δηλαδή τα μέσα ενημέρωσης, με αποτέλεσμα τους γελοίους διαπληκτισμούς για το ανύπαρκτο πραγματικά θέμα της γρίπης που επικάλυπτε τα πραγματικά προβλήματα του τόπου.

Θυμηθείτε την προμήθεια και αγορά ειδικών καμερών στα αεροδρόμια με στόχο να συλλάβουν τους γριπωμένους ταξιδιώτες για να αποτραπεί η είσοδος του ιού στη χώρα!

Θυμηθείτε πόσα χρήματα δαπανήθηκαν για το ειδικό προσωπικό των καμερών και τις Πανελλήνιες συσκέψεις για να αντιμετωπισθεί η γρίπη, θυμηθείτε την τρομολαγνία των μέσων ενημέρωσης με τους δημοσιογράφους να φορούν μάσκες στα δελτία ειδήσεων και τους ειδικούς να προαναγγέλλουν μεταλλάξεις του ιού και τα αλλεπάλληλα κύματά του, που θα εξολόθρευαν όλους τους Έλληνες!

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να παραγγείλει ο τότε Υπουργός Υγείας διπλάσιες δόσεις εμβολίων από τον συνολικό πληθυσμό της χώρας όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διακήρυττε ότι αρκεί μόνο το 1/3 του πληθυσμού να εμβολισθεί για να δημιουργηθεί ασπίδα ανοσίας για όλο τον πληθυσμό.

Αναλογικά η Αμερική θα έπρεπε να προμηθευτεί 600 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου για να καλύψει όλο τον πληθυσμό της!

Άγνοια, αφέλεια, συμφέροντα οργανωμένα; Ο καθένας ας κρίνει.

Όμως θα πρέπει να δοθεί και μία επιστημονική απάντηση από πλευράς των σοβαρών επιστημόνων της χώρας που τότε συνιστούσαν ψυχραιμία και ότι οι εμβολιασμοί θα πρέπει να περιορισθούν στο επίπεδο εμβολιασμού μιας κοινής γρίπης.

Το επιχείρημα ότι ο ιός θα μεταλλαχθεί και θα γίνει επιθετικότερος ήταν έωλολο, γιατί όλα τα επιστημονικά περιοδικά παράθεταν την εξέλιξη του ιού Η1Ν1 από το 1917 που προκάλεσε τη θανατηφόρα Ισπανική γρίπη μέχρι σήμερα ο ιός αυτός προκάλεσε μικρές ή μεγάλες επιδημίες που όμως όλες ήταν ηπιότερες της αρχικής γρίπης.

Γιατί λοιπόν ο ιός να μεταλλαγεί επί το χειρότερο τώρα;

Όταν διατυπωνόταν το επιχείρημα ότι ο καλός καιρός της Ελλάδος μας προφυλάσσει, την ίδια εποχή όλη η δυτική Ευρώπη ζούσε με πολικές θερμοκρασίες χωρίς πουθενά να παρατηρηθεί έξαρση της γρίπης. Γιατί λοιπόν να συνέβαινε κάτι διαφορετικό στην Ελλάδα;

Τέλος, όταν στο διεθνή επιστημονικό τύπο δημοσιεύονταν ότι η εξέλιξη της επιδημίας στην Αυστραλία χωρίς να εμβολιασθεί ο πληθυσμός της είχε θνητότητα και επιπλοκές λιγότερες από την κοινή γρίπη, αντίστοιχα στην Ελλάδα τα μέσα ενημέρωσης ανακοίνωναν καθημερινά θανάτους από τη γρίπη και ότι έκλειναν τα σχολεία με τους μαθητές να πηγαίνουν κανονικά στα φροντιστήρια και στις καφετέριες!

Τι είχε συμβεί; Στην πλειονότητα των θανάτων από γρίπη υπήρχε άλλο βασικό νόσημα π.χ. καρδιακή ανεπάρκεια, καρκίνος, νοσήματα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα κλπ. Οι άνθρωποι αυτοί ούτως ή άλλως χάνονται από λοιμώξεις.

Την ίδια εποχή που κάποιοι από αυτούς χάνονται από γρίπη δεκαπλάσιος αριθμός αρρώστων χάνονται από τα άλλα μικρόβια. Αυτό δεν το ανακοίνωσε κανένας.

Έτσι λοιπόν χτίσθηκε ο μύθος της θανατηφόρας γρίπης που έπληξε τη χώρα…

Του χρόνου ο ιός αυτός αδρανοποιημένος θα περιέχεται μέσα στο κοινό εμβόλιο της γρίπης και θα το κάνουν αυτοί που το κάνουν κάθε χρόνο, δηλαδή τα άτομα υψηλού κινδύνου.

Άραγε το πάθημα αυτής της γρίπης θα γίνει μάθημα για την επόμενη;

Παρόλα αυτά, ευτυχώς ο κόσμος αντέδρασε θετικά και μόνο 350.000 από τα 11 εκατομμύρια Έλληνες εμβολιάσθηκαν κατά του ιού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα