Η γρίπη είναι μία νόσος που προκαλείται από ένα πολύ μολυσματικό ιό που μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω βήχα, φταρνίσματος η μολυσμένων με σταγονίδια αντικειμένων. Ο υψηλός πυρετός, o πονοκέφαλος, η ρινική συμφόρηση, ο βήχας, το αίσθημα αδυναμίας, ο πόνος στους μύες είναι συμπτώματα που μας ταλαιπωρούν για αρκετές ημέρες, όταν αρρωσταίνουμε από γρίπη, και οδηγούν πολλές φορές σε άσκοπη χρήση αντιβιοτικών.

Η λοίμωξη από γρίπη μπορεί επίσης να προκαλέσει επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας (κυριότερο αίτιο είναι το μικρόβιο του πνευμονιοκόκκου) και της επιδείνωσης ιατρικών καταστάσεων, όπως η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, το άσθμα και/ή ο σακχαρώδης διαβήτης.

Ως αποτέλεσμα, η γρίπη μπορεί να οδηγήσει σε εισαγωγές στο Νοσοκομείο ή και θανάτους.

Τα παιδιά που πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό και στο σχολείο θεωρείται ότι είναι η κύρια πηγή μετάδοσης της γρίπης στον υπόλοιπο πληθυσμό. Λόγω της ευκολίας μετάδοσής του, ο ιός της γρίπης μολύνει περίπου το 10% του ενήλικου πληθυσμού και το 30% των παιδιών κάθε χρόνο, ενώ βαρύτερα συμπτώματα και επιπλοκές παρουσιάζουν κυρίως άτομα άνω των 60 ετών, παιδιά κάτω των 2 ετών και άτομα κάθε ηλικίας που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως αυτές με χρόνια νοσήματα (άσθμα, πνευμονοπάθεια, καρδιοπάθεια, σακχαρώδη διαβήτη, νεφροπάθεια, αιματολογικά και μεταβολικά νοσήματα, μεταμοσχεύσεις κλπ.).

Παγκοσμίως, 250.000 ως 500.000 θάνατοι συμβαίνουν ετησίως, κυρίως σε ηλικιωμένους, λόγω της εποχικής γρίπης και των επιπλοκών της. Στην Ευρώπη πιο πολλά άτομα πεθαίνουν από γρίπη παρά από αυτοκινητιστικά ατυχήματα. Βλέπουμε το τελευταίο διάστημα και στην Ελλάδα πολλούς θανάτους και εισαγωγές στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας λόγω της γρίπης, η οποία οφείλεται στο γνωστό από πέρσι ιό Η1Ν1.

Οι συνηθισμένες προφυλάξεις για να αποφύγει κανείς τη μόλυνση από τη γρίπη είναι το συχνό πλύσιμο χεριών με σαπούνι, η αποφυγή επαφής των χεριών με τη μύτη και το στόμα, οι αποστάσεις ασφαλείας από αρρώστους και η χρήση μάσκας προσώπου.

Όμως αυτά τα μέτρα δεν είναι πάντα αποτελεσματικά. Ο οργανισμός θωρακίζεται αποτελεσματικότερα έναντι της γρίπης με το εμβόλιο, το οποίο κυκλοφορεί εδώ και 40 χρόνια, είναι ασφαλές και προφυλάσσει από την εποχική γρίπη και τις επιπλοκές της.

Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται σε ετήσια βάση, λόγω της μεταβολής των τύπων του ιού που προκαλούν κάθε χρόνο την γρίπη. Η ανοσία από προηγούμενες λοιμώξεις ή εμβολιασμούς δεν προλαμβάνει τη λοίμωξη από τους διαφορετικούς τύπους του ιού που κυκλοφορούν κάθε χειμώνα και τη σχετιζόμενη νόσο.

Για το λόγο αυτό το εμβόλιο περιέχει ετησίως τους 3 συχνότερους τύπους του ιού της γρίπης που κυκλοφορούν το συγκεκριμένο διάστημα. Για παράδειγμα το φετινό περιέχει, ανάμεσα στους 3, τον ιό Η1Ν1 που ταλαιπωρεί από πέρσι την ανθρωπότητα.

Καθώς η γρίπη είναι σε έξαρση στην Ελλάδα, είναι απαραίτητο όλος ο πληθυσμός της χώρας μας που ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου ή είναι άνω των 60 ετών να εμβολιαστεί άμεσα έναντι της γρίπης. Η επιδημία γρίπης αναμένεται να διαρκέσει ως τον Απρίλιο και η χορήγηση του εμβολίου θα προστατέψει όσους το λάβουν από πιθανή σοβαρή νόσηση από γρίπη το επόμενο διάστημα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά: Συμβουλές για προστασία από την αφρικανική σκόνη
7 σοβαρές στρεβλώσεις που προκάλεσαν τα απογευματινά χειρουργεία
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης