Το HIV / AIDS μπορεί να μην είναι η μάστιγα που ήταν πριν από 20 χρόνια, αλλά περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι πλήττονται κάθε χρόνο. Εδώ θα βρείτε οκτώ χρήσιμες πληροφορίες για την ασθένεια.

  • Πάνω από 35 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι φορείς του ιού HIV - τα δύο τρίτα από αυτούς ζουν στην υποσαχάρια Αφρική. Η Νότια Αφρική είναι η πιο βαριά πληγείσα χώρα
  • Σε ετεροφυλοφιλικές σεξουαλικές σχέσεις, ο HIV μεταδίδεται πιο εύκολα από τους άνδρες στις γυναίκες από ό, τι από γυναίκες στους άνδρες. 
  • HIV και AIDS δεν είναι ιάσιμες ασθένειες αλλά μπορούν να τεθούν υπό έλεγχο. Η αντιρετροϊκή θεραπεία αποτελείται από τρία ή περισσότερα φάρμακα που ο ασθενής πρέπει να λαμβάνει για το υπόλοιπο της ζωής τους. Μια τέτοια αγωγή έχει μειώσει το ποσοστό θανάτων από τον ιό HIV κατά περίπου 80% 
  • Η εξάπλωση του ιού HIV μετά το 1990 επηρέασε το προσδόκιμο ζωής και σε πολλές χώρες το μείωσε δραματικά - κυρίως στην Αφρική. Στη συνέχεια, μιας μεγάλης κλίμακας εισαγωγή της αντιρετροϊκής θεραπείας οδήγησε σε αύξηση του προσδόκιμου ζωής και πάλι: στη Νότια Αφρική, για παράδειγμα, το μέσο προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε από 54 χρόνια το 2005 σε 60 το 2011.
  • Ένας παράγοντας που περιπλέκει την ανάπτυξη ενός εμβολίου είναι πως ο HIV μεταλλάσσεται γρήγορα. Υπάρχει μια συγκλονιστική ποικιλία παθογόνων HIV - αν και δύο από αυτούς είναι οι κύριοι ένοχοι που επιτίθενται στο ανοσοποιητικό σύστημα και προκαλούν την ασθένεια.
  • Τα Προφυλακτικά παραμείνουν ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού HIV μεταξύ των σεξουαλικά ενεργών ατόμων.
  • Χρειάζονται μέχρι και έξι εβδομάδες ώστε ένα μολυσμένο άτομο να αναπτύξει αντισώματα. Τα τεστ HIV είναι αναποτελεσματικά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. 
  • HIV και φυματίωση. Τα οροθετικά άτομα έχουν 20 φορές υψηλότερο κίνδυνο να προσβληθούν από τα βακτήρια που προκαλούν τη φυματίωση. Στην Αφρική, η φυματίωση είναι η κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των μολυσμένων ατόμων.

premiun.paratiritis

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας