Με την έναρξη του φθινοπώρου ξεκίνησαν τα πρώτα κρούσματα γρίπης.

Το εμβόλιο κατά της γρίπης είναι η βασική γραμμή άμυνας, καθώς η πρόταση για τη σύνθεση των εμβολίων ανακοινώνεται κάθε χρόνο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) αρκετά πριν την έναρξη της κρίσιμης περιόδου έξαρσης της γρίπης. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι έτσι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ο ιός να μεταλλαχτεί στο μεταξύ, με αποτέλεσμα ο ανθρώπινος οργανισμός να δυσκολεύεται να τον αντιμετωπίσει.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αρκετοί ειδικοί να διατηρούν τις επιφυλάξεις τους όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Το εμβόλιο κατά της γρίπης περιέχει αντιγόνα τριών τύπων της γρίπης.

Κάποιοι γιατροί θεωρούν ότι αυτό δεν αρκεί και προτείνουν εμβόλιο με αντιγόνα τεσσάρων τύπων γρίπης. Το εν λόγω εμβόλιο δεν χρησιμοποιείται τόσο συχνά στη Γερμανία και αυτή την περίοδο δεν είναι καν διαθέσιμο. Υπάρχει όμως και η αντίθετη άποψη :"Οι εκτιμήσεις του ΠΟΥ συνήθως επιβεβαιώνονται. Το να μην ταιριάζει απόλυτα, όπως συνέβη πέρσι, αποτελεί εξαίρεση. Δεν χρειάζεται να αμφιβάλλουμε αμέσως για το εμβόλιο, σε καμία περίπτωση" επισημαίνουν κάποιοι ειδικοί στις λοιμώξεις.

Μάλιστα κατά καιρούς τα εμβόλια κατά της γρίπης έχουν βρεθεί στο επίκεντρο λόγω του προβληματισμού που έχει διατυπωθεί όχι μόνο για την αποτελεσματικότητά τους όσο και για τυχόν παρενέργειες που μπορεί να έχουν σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού.

Το σίγουρο είναι ότι παρά τις διαφορετικές απόψεις των ειδικών, η γρίπη είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που ταλαιπωρεί την συγκεκριμένη χρονική περίοδο εκατομμύρια ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους είτε λόγω αμφιβολίας είτε λόγω αμφισβήτησης δεν κάνουν εμβόλιο.

Και αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Για παράδειγμα, στην πειθαρχημένη Γερμανία, μόλις το 50% των ανθρώπων ηλικίας άνω των 60 εμβολιάζεται, ενώ στους νεότερους μόλις ένας στους τέσσερεις. Σύμφωνα με τις απόψεις Γερμανών ειδικών, οι κύριοι λόγοι για αυτήν την στάση είναι : η δυσπιστία όσον αφορά τα εμβόλια και η άποψη ότι η γρίπη δεν είναι επικίνδυνη ασθένεια.

Πάντως οι ίδιοι ειδικοί επιμένουν ότι : «Οι άνθρωποι ηλικίας άνω των 60, χρόνια ασθενείς, έγκυες και ιατρικό προσωπικό θα έπρεπε να εμβολιάζονται" και υπενθυμίζουν ότι "η καλύτερη περίοδος για να εμβολιαστεί κάποιος είναι οι μήνες του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου. Μετά από δύο εβδομάδες περίπου η δραστική ουσία προστατεύει τον οργανισμό από τους ιούς".

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα με το πώς αντιμετωπίζουν τη γρίπη οι άνθρωποι το σίγουρο είναι ότι η παγκόσμια ιστορία έχει καταγράψει πολλά δεινά εξαιτίας επιδημιών γρίπης και αν αυτό αφορά το παρελθόν η πραγματικότητα είναι ότι ακόμα και σήμερα οι επιπλοκές που μπορεί να προκληθούν από μία απλή γρίπη μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρές και κάποιοι άτυχοι δεν μπορούν να τις αντιμετωπίσουν.

premium.paratiritis

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο