Μόνο ένας στους πέντε ανθρώπους που έχουν μολυνθεί με τον ιό Ζίκα αρρωσταίνουν. Αυτό είναι ευλογία και κατάρα ταυτόχρονα, ειδικά για τις έγκυες γυναίκες ή αυτές που προγραμματίζουν να μείνουν έγκυες στο εγγύς μέλλον. Θα πρέπει να αναρωτηθούν αν τα σώματά τους θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τον ιό.

Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, για τους υγιείς ενήλικες, ο ιός δεν είναι συνήθως επικίνδυνος. Θα έχουν όμως να αντιμετωπίσουν τον πυρετό, τους πόνους στις αρθρώσεις και εξανθήματα. Τα συμπτώματα που προκαλούνται μπορεί να είναι τόσο ήπια ώστε να περάσουν απαρατήρητα.

Όμως η ενδεχόμενη σχέση του ιού με τα κρούσματα μικροκεφαλίας έχει σημάνει συναγερμό.

Αρκετές χώρες έχουν προειδοποιήσει τις έγκυες γυναίκες να μην ταξιδέψουν προς τις χώρες στις οποίες έχει αναφερθεί ο ιός. Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο ΠΟΥ έχει τονίσει ότι οποιαδήποτε σχέση μεταξύ Ζίκα και της μικροκεφαλίας παραμένει αναπόδεικτη, καθώς το πρόβλημα αυτό μπορεί επίσης να προκληθεί από γενετικές αιτίες, υποσιτισμό ή από φάρμακα. Τα παιδιά που πάσχουν από τη νόσο γεννιούνται με μικρότερα κεφάλια σε σχέση με τα υγιή βρέφη, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική βλάβη.

Αλλά στη Βραζιλία, ο Ζίκα έχει πλέον συνδεθεί με την μικροκεφαλία, μια σοβαρή ανωμαλία που εμφανίζεται στα νεογέννητα. Υπάρχουν μέχρι τώρα περίπου 4.000 ύποπτα κρούσματα μικροκεφαλίας στη Βραζιλία. Οι ειδικοί λένε ότι είναι πολύ πιθανό ο ιός και αυτό το εκ γενετής ελάττωμα να συνδέονται, αλλά η σύνδεση αυτή δεν έχει ακόμη αποδειχθεί. Μέχρι στιγμής, το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας έχει ερευνήσει πάνω από 700 ύποπτα κρούσματα μικροκεφαλίας.

Από την έρευνα προέκυψε ότι τα 270 μωρά είχαν μικροκεφαλία, ενώ 462 δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα. Οι ειδικοί εντόπισαν την λοίμωξη Ζίκα σε λιγότερα από 10 μωρά με μικροκεφαλία.

Δεν υπάρχουν ακόμη μελέτες σχετικά με το πόσο μεγάλη είναι η πιθανότητα από μία μολυσμένη από τον ιό μητέρα να μολυνθεί και το αγέννητο παιδί της. Η αβεβαιότητα αυτή μπορεί να επηρεάσει τις γυναίκες που είναι έγκυες και έχουν κολλήσει τον ιό. Επίσης ευνόητες είναι και οι ανησυχίες των γυναικών που έχουν κολλήσει τον ιό Ζίκα αλλά δεν αρρώστησαν.

Ο κίνδυνος για την υγεία μπορεί να μην είναι μεγάλος αλλά αυτές οι γυναίκες βρίσκονται σε μεγάλη ψυχολογική ένταση, ενώ ταυτόχρονα έχουν και να αντιμετωπίσουν και ηθικούς προβληματισμούς, που σχετίζονται ακόμα και με την παράταση της εγκυμοσύνης αφού κανείς δεν αμφισβητεί κάποιες από αυτές να σκεφτούν ακόμα και το ενδεχόμενο να τερματίσουν την εγκυμοσύνη. Και αυτό συμβαίνει διότι, αν το αγέννητο παιδί της μητέρας μολυνθεί με τον ιό Ζίκα, δεν υπάρχει η δυνατότητα να ελεγχθεί η περίμετρος του κεφαλιού του μωρού, αφού αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε προχωρημένο στάδιο της εγκυμοσύνης. Και όλα αυτά προκαλούν διλλήματα τα οποία καμία γυναίκα δεν είναι εύκολο να διαχειριστεί ...

premium.paratiritis

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θ Ψαλτοπούλου: Αύξηση περιστατικών καρκίνου σε νέες ηλικίες ειδικά στο γαστρεντερικό
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα