Όλους μας έχει ταράξει τον ύπνο εκείνος ο ενοχλητικός θόρυβος μέσα στα αυτιά μας και όλους μας έχει τσιμπήσει κουνούπι το καλοκαίρι. Υπάρχουν όμως πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε από τα ενοχλητικά αυτά έντομα; Ας ρίξουμε μια ματιά…

Απομακρύνετε τα στάσιμα νερά

Τα κουνούπια αναπαράγονται στο νερό, συνεπώς φροντίστε να μην υπάρχει στάσιμο νερό στο χώρο σας. Μην αφήνετε κουβάδες με νερό στο μπαλκόνι και αν κάποια βρύση σας στάζει, φροντίστε να την επιδιορθώσετε. Αν έχετε κατοικίδια, φροντίστε να αλλάζετε το νερό τους τακτικά.

Εγκαταστήστε σίτες

Οι σίτες στις πόρτες και τα παράθυρα θα σταματήσουν τα κουνούπια – και κάθε είδους έντομο – από το να μπουν στο σπίτι σας. Και προσέξτε μήπως υπάρχουν τρύπες, ώστε να τις καλύψετε.

Μην βγαίνετε έξω τις… “ώρες αιχμής”

Οι ώρες που τα κουνούπια είναι πιο δραστήρια είναι νωρίς το πρωί και το βράδυ. Αν πρέπει να βγείτε από το σπίτι εκείνες τις ώρες, φροντίστε να φορέσετε ρούχα που θα σας προστατεύσουν, αλλά και απωθητικό.

Ρούχα που προστατεύουν

Καπέλα, χαλαρές μπλούζες με μακριά μανίκια και κλειστά παπούτσια αντί για σανδάλια. Αυτά τα ρούχα θα σας προστατεύσουν από τα κουνούπια. Επίσης, τα κουνούπια είναι πιο πιθανό να προσελκυστούν από σκουρόχρωμα ρούχα, οπότε φορέστε ανοιχτά χρώματα.

Όχι στις έντονες μυρωδιές

Οι μυρωδιές από τις κολόνιες, τα μαλακτικά ρούχων, αλλά και ορισμένα σαμπουάν φαίνεται να τραβούν την προσοχή των κουνουπιών. Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε προϊόντα με όσο πιο ουδέτερη οσμή γίνεται.

Χρησιμοποιήστε εντομοαπωθητικό

Κάθε φορά που βγαίνετε έξω, ψεκάστε εντομοαπωθητικό. Για να είστε εντελώς σίγουροι πως θα είναι αποτελεσματικό, αγοράστε το από το φαρμακείο. Φροντίστε να ακολουθήσετε τις οδηγίες του. Μην το απλώνετε σε περιοχές που μπορεί να είναι ερεθισμένες ή να έχουν κάποια πληγή, και αποφύγετε να ακουμπήσετε τα μάτια και το στόμα σας. Αν δείτε ότι παρουσιάζετε κάποια ασυνήθιστη αντίδραση στο εντομοαπωθητικό, σταματήστε αμέσως να το χρησιμοποιείτε και καθαρίστε το δέρμα σας απαλά με σαπούνι και νερό.

Μετά τη χρήση…

Όταν γυρίσετε σπίτι, ξεπλύντε το δέρμα σας με σαπούνι και νερό για να καθαρίσετε το εντομοαπωθητικό, ειδικά αν είναι αρκετά δυνατό, με μεγαλύτερη συγκέντρωση ενεργών συστατικών, ή αν το έχετε ανανεώσει αρκετές φορές μέσα στην ημέρα.

Χρησιμοποιήστε προϊόντα που περιέχουν περμεθρίνη

Η περμεθρίνη είναι μια εγκεκριμένη ουσία που απωθεί και σκοτώνει τα κουνούπια και άλλα έντομα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα ρούχα, στα παπούτσια και σε άλλα αντικείμενα.

Αν σας τσιμπήσουν…

…προσπαθήστε να ανακουφίσετε το φαγούρισμα, αλλά μην ξυθείτε. Το ξύσιμο αυξάνει τον κίνδυνο κάποιας μόλυνσης. Τοποθετήστε στο σημείο πάγο ή κάποια αλοιφή, αρκετές φορές την ημέρα, αν χρειαστεί.

Προσέξτε για άλλα συμπτώματα

Τα κουνούπια μπορεί να μεταφέρουν ασθένειες. Αν σας τσιμπήσει κάποιο κουνούπι και παρατηρήσετε συμπτώματα όπως κάποιο εξάνθημα, πυρετό, πονοκέφαλο ή πόνους στο σώμα, επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
3.120 επισκέπτες και 128 εταιρείες χορηγοί στο Hellas PHARM 2024
Στα Χανιά θα πραγματοποιηθεί το 22ο Πανελλήνιο Ηπατολογικό Συνέδριο και η 31η διημερίδα ‘’Στέφανος Χατζηγιάννης’’
Δύο αδέλφια κακοποιημένα και εγκαταλειμμένα επί 15 μέρες στο νοσοκομείο Ζακύνθου