Η μάχη των ανθρώπων κατά των κουνουπιών διαρκεί χιλιάδες χρόνια. Παρά τις κάθε λογής λύσεις που σκέφτηκε ο ανθρώπινος νους για να αντιμετωπίσει τα ενοχλητικά και επικίνδυνα έντομα, η καταπολέμησή τους παραμένει ακόμη ζητούμενο. Αποτέλεσμα; Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι πεθαίνουν παγκοσμίως κάθε χρόνο από ασθένειες που μεταδίδουν τα κουνούπια.

Τα αρσενικά είναι άκακα. Δεν τσιμπάνε. Τα θηλυκά όμως είναι αυτά που κάνουν όλο το κακό. Τσιμπάνε και ρουφάνε αίμα. Με το αίμα αυτό παίρνουν τις πρωτεΐνες που χρειάζονται για τα αυγά τους. Αφού ρουφήξουν το αίμα ζυγίζουν δυο φορές περισσότερο. Δύο με πέντε μιλιγκράμ αίμα ρουφάνε και έτσι μπορούνε να πολλαπλασιάζονται.

Το επικίνδυνο όμως με τα κουνούπια είναι ότι συχνά μπορούν να γίνουν φορείς μετάδοσης ιών και παρασίτων. Μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες όπως την ελονοσία ή τον κίτρινο πυρετό. Οι περισσότεροι από αυτούς τους παθογόνους ιούς βρίσκονται στην Αφρική, στην Ασία και στη Λατινική Αμερική. Εκεί όπου δηλαδή το κλίμα είναι υγρό και ζεστό. Τα κουνούπια χρειάζονται αυτό το κλίμα για να πολλαπλασιαστούν. Κάποιες φορές πάντως, αυτά τα επικίνδυνα κουνούπια έρχονται και στην Ευρώπη μεταφέροντας τροπικές ασθένειες.

Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες απλά γνώριζαν ότι τα κουνούπια προτιμούν ορισμένους ανθρώπους βάση της μυρωδιάς του σώματός τους. Άλλες έρευνες στο παρελθόν είχαν δείξει ότι τα κουνούπια προσελκύονται επίσης από έγκυες γυναίκες και ανθρώπους με υψηλή θερμοκρασία σώματος. Οι επιστήμονες του Λονδίνου υποστηρίζουν τώρα ότι το ποσοστό προσέλκυσης κουνουπιών από τον εκάστοτε άνθρωπο είναι θέμα κληρονομικότητας, όπως είναι και το ύψος ή η ευφυΐα.

Ωστόσο, δεν έχουν ανακαλύψει ακόμα ποια ακριβώς είναι τα χρωμοσώματα που καθορίζουν τη συγκεκριμένη κληρονομικότητα.

premium.paratiritis

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο