Οι γόνιμες μέρες που το ωάριο είναι έτυμο για να γονιμοποιηθεί και το ενδομήτριο έτοιμο για την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου, για την κάθε γυναίκα διαφέρουν ακόμη και από κύκλο σε κύκλο μπορεί να διαφέρουν λίγο.

Σε γυναίκα με σταθερό κύκλο ας υποθέσουμε 28 ημερών τότε οι γόνιμες μέρες είναι η 14-15-16 μέρα συν πλην 2 μέρες.

Σε αυτό το χρονικό διάστημα μια γυναίκα που θέλει να αποκτήσει παιδί θα πρέπει να επιδιώκει την σεξουαλική επαφή και αυτές που δεν θέλουν να μείνουν έγκυες να αποφεύγουν τις μέρες αυτές.

Σε περίπτωση που ένα ατύχημα συνέβη κοντά σε αυτές τις μέρες το χάπι της επόμενης μέρας είναι ο ιδανικός τρόπος να αποφύγετε την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, αλλά πάντοτε με την συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού.

Τα προφυλακτικά προστατεύουν από τις ασθένειες που μεταδίδονται με το σεξ και αποτελούν μια πολύ καλή αντισυλληπτική μέθοδο. Εκατομμύρια ανθρώπων παγκοσμίως επιλέγουν να χρησιμοποιούν προφυλακτικά για την προστασία των ιδίων αλλά και των σεξουαλικών τους συντρόφων από επικίνδυνες ασθένειες που απειλούν τη ζωή τους όπως το AIDS.

Προστατεύονται παράλληλα από άλλες σοβαρές σεξουαλικώς μεταδιδόμενες νόσους όπως η σύφιλης, η γονόρροια, τα θηλώματα από τον ιό HPV που είναι η αιτία του καρκίνου του τραχήλου, της μήτρας, τον έρπητα τύπου 2 των γεννητικών οργάνων και τα χλαμύδια που μπορούν να προκαλέσουν στειρότητα.

Το προφυλακτικό για άνδρες είναι θήκη από λεπτό λάτεξ που τοποθετείται στο πέος όταν βρίσκεται σε στύση. Δημιουργεί ένα φυσικό φραγμό που εμποδίζει τη μετάδοση μικροβίων. Επίσης συλλέγει το σπέρμα μετά την εκσπερμάτωση και αποτρέπει τη σύλληψη και εγκυμοσύνη.

Το προφυλακτικό για γυναίκες τοποθετείται στον κόλπο με το κλειστό μέρος να εισάγεται εντός του κόλπου ενώ το ανοικτό του μέρος εφαρμόζεται στο αιδοίο. Μετά από τη συνουσία, το γυναικείο προφυλακτικό αφαιρείται προσεκτικά περιστρέφοντας το ανοικτό του μέρος με τρόπο τέτοιο που να μην χύνεται προς τα έξω σπέρμα.

Το προφυλακτικό για άνδρες, όταν χρησιμοποιείται ορθά, προσφέρει 98% προστασία εναντίον μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Στις γυναίκες η προστασία αυτή ανέρχεται στο 95%.

Τα προφυλακτικά είναι μια φτηνή, απλή και αποτελεσματική λύση για την προστασία από μεταδοτικές ασθένειες λόγω σεξ και για την αντισύλληψη. Όμως εάν δεν χρησιμοποιηθούν σωστά, η προστασία που προσφέρουν μειώνεται δραματικά.

Ερευνητές διαπίστωσαν ότι περίπου το 50% των τακτικών χρηστών των προφυλακτικών είχαν ατυχήματα κατά τη χρήση τους όπως σπάσιμο ή γλίστρημα.

Το συχνότερο πρόβλημα που εντοπίσθηκε ήταν το σπάσιμο του προφυλακτικού. Το δεύτερο συχνότερο ήταν το γλίστρημα από το πέος, του προφυλακτικού. Το τρίτο συχνότερο πρόβλημα ήταν η μη τοποθέτηση του προφυλακτικού πριν από την έναρξη της συνουσίας.

Άλλα προβλήματα ήταν οι διαρροές και η ανάποδη τοποθέτηση του προφυλακτικού

Στους ετερόφυλους άνδρες οι συνέπειες των ατυχημάτων περιλάμβαναν αυξημένο κίνδυνο για γονόρροια, χλαμύδια, ουρηθρίτιδα και μόλυνση του ουροποιητικού τους συστήματος.

Τα δεδομένα αυτά δείχνουν ότι δεν είναι αρκετό να χρησιμοποιούνται προφυλακτικά αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται ορθά. Επίσης τα προφυλακτικά πρέπει να είναι καλής ποιότητας. Να μην εκτίθενται στον ήλιο και να διατηρούνται σε χαμηλές θερμοκρασίες διότι σε ψηλές θερμοκρασίες αλλοιώνονται.

Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται λιπαντικά με βάση ελαίων διότι είναι δυνατόν να αλλοιώσουν το προφυλακτικό. Τα λιπαντικά που είναι καλύτερα για τα προφυλακτικά, είναι αυτά με βάση νερού (KY jelly).

Μετά τη συνουσία οποιασδήποτε μορφής, το προφυλακτικό πρέπει να αφαιρείται προσεκτικά με τρόπο που να μην επιτρέπει στο σπέρμα να χυθεί προς τα έξω.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν