Η διατροφή παίζει σπουδαίο ρόλο στην πιθανότητα σύλληψης, γι’ αυτό αν επιθυμείτε μια κύηση στο άμεσο μέλλον, σας παρουσιάζουμε μερικές διατροφικές συμβουλές που θα ενισχύσουν την προσπάθειά σας.

  • Περιορίστε την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών και χημικών συστατικών των τροφών. Χαρακτηριστικά αποφύγετε τη χρήση αλκοόλ, τα γλυκαντικά, τα χρώματα τροφών, τις ωμές τροφές (όπως για παράδειγμα το σούσι), το τζίντζερ και την υπερβολική κατανάλωση ανθρακικού.
  • Αποφύγετε τη λήψη παυσίπονων όπως η ασπιρίνη και η ιμπουπροφένη, τα οποία παρεμποδίζουν την ομαλή ορμονική λειτουργία της γυναίκας κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας.
  • Η υπερκατανάλωση καφέ (περισσότερα από 3 φλιτζάνια την ημέρα) μειώνει την πυκνότητα του σπέρματος αλλά και την ικανότητα σύλληψης της γυναίκας.
  • Η λήψη περισσότερων από 2 μονάδων αλκοόλης την εβδομάδα, μειώνει την ικανότητα κίνησης του σπέρματος αλλά και οδηγεί σε μείωση της συγκέντρωσης αντιοξειδωτικών βιταμινών όπως η C και η Ε.
  • Φροντίστε μέσα από την εφαρμογή ενός ισορροπημένου διατροφικού πλάνου να διατηρείτε ένα υγιές και φυσιολογικό βάρος. Η παχυσαρκία, όπως και η μειωμένη παρουσία λίπους προκαλούν ορμονικές διαταραχές και διαταραχές στον κύκλο, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα σύλληψης.
  • Για την ενίσχυση των πιθανοτήτων σύλληψης χρειάζεται επαρκής πρόσληψη βιταμίνης E (από το μπρόκολο, τη σόγια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τους ξηρούς καρπούς), Α (από το μπρόκολο, το λάχανο και το καλαμπόκι), βιταμίνης C (από το πορτοκάλι, τις φράουλες, την πιπεριά), βιταμίνης D (από γαλακτοκομικά και σολωμό), ασβεστίου (από γαλακτοκομικά και πράσινα φυλλώδη λαχανικά), και σιδήρου (από ζωική πρωτείνη, σπανάκι και φακές).
  • Έμφαση πρέπει να δοθεί στην επαρκή πρόσληψη φυλλικού οξέος από τις γυναίκες που πρέπει να φτάνει τα 800mcg ημερησίως μέσα από τροφές όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι καρποί και τα κιτρώδη φρούτα. Λόγω ανεπαρκούς πρόσληψης φυλλικού οξέος από τη διατροφή χρειάζεται η χρήση συμπληρώματος για τη μείωση της πιθανότητας ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα.
  • Η καλή φυσική κατάσταση που μπορεί να εξασφαλιστεί μέσα από ήπια αερόβια άσκηση 3-5 φορές στην εβδομάδα θα σας χαρίσει ευλιγισία, σωματική δύναμη και αντοχή, που θα χρειαστείτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Απαραίτητη είναι η λήψη τουλάχιστον 10 ποτηριών υγρών ημερισίως για την καλύτερη ενυδάτωση και αποτοξίνωση του οργανισμού και την ελλάτωση της πιθανότητας ουρολοίμωξης κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς σας για σύλληψη.
  • Κλείνοντας, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε κάτι βασικό που όλοι γνωρίζετε. Περιορίστε ή ακόμη καλύτερα διακόψτε το κάπνισμα, ακόμα και πριν την περίοδο της κύησης. Ο καπνός υποβαθμίζει την ποιότητα του σπέρματος αλλά ταυτόχρονα επιβαρύνει την παραγωγή υγιών ωαρίων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το ποντάρισμα των traders στην ψυχεδελική αναγέννηση
Β. Παπαευαγγέλου: Παράλληλη αύξηση κρουσμάτων κοκκύτη και ιλαράς - Ο ρόλος του εμβολιασμού
CoViD: 4 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα - 1 από γρίπη