Αν περιμένετε μωρό – ή αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε δική σας οικογένεια – θα είστε λογικά περίεργοι για το πώς αναπτύσσεται το μωρό σας αυτούς τους εννιά μήνες. Ας ρίξουμε, λοιπόν, μια ματιά μέσα στην μήτρα.

Σύλληψη

Όταν το τυχερό σπερματοζωάριο καταφέρει να διαπεράσει το ωάριο και να το γονιμοποιήσει, το γενετικό υλικό είναι ήδη έτοιμο, και έχει επίσης καθοριστεί το φύλο του εμβρύου. Τρεις μέρες περίπου μετά, το γονιμοποιημένο ωάριο αρχίζει να διαιρείται σε πολλά κύτταρα. Περνάει από την σάλπιγγα στη μήτρα, όπου προσκολλάται στο τοίχωμα. Ο πλακούντας, που θα τρέφει το έμβρυο, αρχίζει να σχηματίζεται.

Στις 4 εβδομάδες

Σε αυτό το σημείο, αρχίζουν να δημιουργούνται οι δομές που αργότερα θα αποτελέσουν το πρόσωπο και τον λαιμό του μωρού. Τα αιμοφόρα αγγεία και τα αγγεία της καρδιάς εξακολουθούν να αναπτύσσονται, όπως και οι πνεύμονες, το στομάχι και το συκώτι. Είναι, επίσης, η περίοδος που θα αρχίσετε να βιώνετε τα πρώτα συμπτώματα εγκυμοσύνης.

Στις 8 εβδομάδες

Με μέγεθος μικρότερο από 2 εκατοστά, το έμβρυο αρχίζει να σχηματίζει βλέφαρα και αυτιά, και η άκρη της μύτης γίνεται ορατή. Έχουν ήδη σχηματιστεί χέρια και πόδια, και τα δάχτυλα αρχίζουν να μεγαλώνουν.

Στις 12 εβδομάδες

Το μέγεθος του εμβρύου έχει φτάσει περίπου τα 5 εκατοστά, και αρχίζει να κινείται. Ο ήχος της καρδιάς μπορεί να ακροαστεί με ειδικά όργανα από τον γυναικολόγο σας. Επίσης, αρχίζει να γίνεται ξεκάθαρο το φύλο του.

Στις 16 εβδομάδες

Το έμβρυο πλέον είναι γύρω στα 10 εκατοστά, και ζυγίζει 100 γραμμάρια. Θα μπορείτε να νιώθετε πλέον την κορυφή της μήτρας σας λίγο πιο κάτω από τον αφαλό. Τα μάτια του εμβρύου ανοιγοκλείνουν, και τα αγγεία της καρδιάς και του αίματος είναι πλέον σχηματισμένα. Έχουν ήδη σχηματιστεί τα δακτυλικά αποτυπώματα.

Στις 20 εβδομάδες

Το έμβρυο πλέον ζυγίζει γύρω στα 280 γραμμάρια, και είναι κάτι παραπάνω από 15 εκατοστά. Η μήτρα έχει πλέον ανέβει στο επίπεδο του αφαλού. Το έμβρυο μπορεί να πιπιλίζει τον αντίχειρά του, να χασμουριέται, να τεντώνεται και έχει αποκτήσει διάφορες εκφράσεις προσώπου. Σύντομα, αν δεν έχει ήδη ξεκινήσει, θα το αισθάνεστε όποτε κινείται. Γύρω στις 20 εβδομάδες, έρχεται η ώρα για υπέρηχο. Ο γιατρός θα ελέγξει αν ο πλακούντας είναι υγιής και στη σωστή θέση και αν το μωρό σας αναπτύσσεται φυσιολογικά. Πλέον, μπορείτε με σιγουριά να ανακαλύψετε το φύλο του μωρού.

Στις 24 εβδομάδες

Το έμβρυο ζυγίζει πλέον 600 γραμμάρια και αντιδρά σε ηχητικά ερεθίσματα, είτε κάνοντας κινήσεις, είτε αυξάνοντας τον παλμό της καρδιάς του. Μπορεί να παρατηρήσετε μικρές κινήσεις αν έχει λόξιγκα. Καθώς το εσωτερικό του αυτιού είναι πλήρως σχηματισμένο, το μωρό μπορεί να καταλάβει αν βρίσκεται ανάποδα στη μήτρα.

Στις 28 εβδομάδες

Το μωρό ζυγίζει πλέον κάτι παραπάνω από ένα κιλό, και αλλάζει συχνά θέση. Αν ήταν αναγκαίο να το γεννήσετε πρόωρα, υπάρχουν αρκετά μεγάλες πιθανότητες να επιβιώσει. Ρωτήστε τον γιατρό σας ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι θα χρειαστεί πρόωρη γέννα. Επίσης, είναι αρκετά καλή στιγμή για να παρακολουθήσετε σεμινάρια τοκετού, που θα σας προετοιμάσουν για πολλές σημαντικές στιγμές, όπως τη γέννα και τη φροντίδα του νεογέννητου.

Στις 32 εβδομάδες

Το μωρό ζυγίζει σχεδόν 2 κιλά και κινείται πολύ συχνά. Το δέρμα του έχει λιγότερες ρυτίδες, καθώς έχει αρχίσει να δημιουργείται ένα στρώμα υποδόριου λίπους. Από αυτή την στιγμή μέχρι και τον τοκετό, το μωρό σας θα πάρει το μισό βάρος που θα έχει μόλις γεννηθεί. Ζητήστε από τον γιατρό να καταγράφει τις κινήσεις του. ίσως παρατηρήσετε ένα κιτρινωπό υγρό να στάζει από το στήθος σας. Αυτό ονομάζεται πρωτόγαλα, και ετοιμάζει το στήθος για την παραγωγή του μητρικού γάλακτος. Οι περισσότερες γυναίκες επισκέπτονται τον γιατρό τους κάθε δυο εβδομάδες σε αυτό το στάδιο.

Στις 36 εβδομάδες

Το μέγεθος των μωρών διαφέρει ανάλογα με το φύλο και τη σωματική μάζα των γονιών. Κατά μέσο όρο, το μωρό θα έχει ύψος 46 εκατοστά και θα ζυγίζει περίπου 3 κιλά. Ο εγκέφαλός του αναπτύσσεται γοργά, και οι πνεύμονες είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου σχηματισμένοι. Το κεφάλι βρίσκεται χαμηλά στη λεκάνη σε αυτό το στάδιο. Το μωρό σύντομα θα είναι έτοιμο να γεννηθεί. Θα θεωρείται ελαφρώς πρόωρο αν γεννηθεί στις 37-39 εβδομάδες, αλλά υπάρχει και η πιθανότητα να γεννηθεί αργότερα, στις 41-42 εβδομάδες.

Τοκετός

Η μεγάλη στιγμή φτάνει όταν η μητέρα κλείνει την 40η εβδομάδα εγκυμοσύνης. Ο χρόνος υπολογίζεται από την αρχή του τελευταίου κύκλου της μητέρας, αλλά δεν είναι σπάνιο οι υπολογισμοί να μην είναι ακριβείς. Πολλές φορές, ο τοκετός συμβαίνει στις 42 εβδομάδες για λόγους ασφαλείας. Μπορεί να είναι αναγκαίο ο γιατρός να προκαλέσει τον τοκετό.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης