Απόσπασμα από το Sleeping Through the Night: How Infants, Toddlers, and Their Parents Can Get a Good Night's Sleep (Ύπνος όλη τη νύχτα: Πώς τα νεογέννητα, τα νήπια και οι γονείς τους θα κοιμηθούν καλά τη νύχτα), της Dr. Jodi Mindell.

Μεταξύ τριών και έξι μηνών, το μωρό σας θα αρχίσει να κοιμάται για πιο μεγάλα χρονικά διαστήματα. Είναι τώρα στο στάδιο που το 24ωρο εσωτερικό ρολόι του αρχίζει να καταλαβαίνει τη διαφορά μεταξύ μέρας και νύχτας. Αυτό σας δίνει την ευκαιρία να ξεκινήσετε μια βραδινή ρουτίνα και το μωρό σας να τη καταλάβει. Αν δεν έχετε ξεκινήσει ήδη, ένα σταθερό πρόγραμμα κάθε βράδυ μπορεί να το βοηθήσει να χαλαρώσει και να καταλάβει ότι είναι ώρα για ύπνο.

Πόσο θα κοιμηθεί;

Το μωρό σας θα κοιμάται 13-15 ώρες την ημέρα. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβετε ότι κάθε μωρό είναι διαφορετικό και μερικά μωρά χρειάζονται περισσότερο ύπνο και άλλα λιγότερο. Το παιδί σας επίσης θα κοιμάται δύο με τέσσερις φορές μέσα στην ημέρα. Για να σιγουρευτείτε ότι το μωρό σας κοιμάται όσο χρειάζεται, πρέπει να έχετε συγκεκριμένες ώρες μεσημεριανού και βραδινού ύπνου. Μερικοί πολλοί καλοί τρόποι για να χαλαρώσει το μωρό σας πριν από τον ύπνο είναι να το κάνετε μπάνιο, να είστε σε ένα ήρεμο και σκοτεινό δωμάτιο και να του φορέσετε τις πιτζάμες, να του τραγουδήσετε, να του διαβάσετε ένα παραμύθι και να το πάρετε αγκαλιά.

Μασάζ για να χαλαρώσει το μωρό σας

Το μασάζ είναι μια πολύ καλή δραστηριότητα για αυτή την ηλικία. Λόγω της περιορισμένης κίνησής του, θα το βρει πάρα πολύ χαλαρωτικό. Για να ξεκινήσετε, χρησιμοποιήστε μια ελεγμένη για αλλεργίες λοσιόν, κρέμα ή λαδάκι που είναι απλό και ειδικά φτιαγμένο για μωρά για να περιορίσετε την τριβή. Και το JOHNSON'S® BEDTIME LOTION™ και το JOHNSON’S® Baby Lotion περιέχουν φυσικά ηρεμιστικά συστατικά που μπορούν να σας βοηθήσουν να ηρεμήσετε και να χαλαρώσετε το μωρό σας πριν το πάτε για ύπνο. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το JOHNSON'S® Baby Oil για ένα χαλαρωτικό μασάζ που προσφέρει ταυτόχρονα και ενυδάτωση.

Μπορεί να σας αρέσει επίσης το άρωμα του JOHNSON'S® BEDTIME LOTION™ για τον εαυτό σας! Αφήνει το δέρμα σας φανερά πιο απαλό και μαλακό και είναι κλινικά αποδεδειγμένο ότι ενυδατώνει όλη τη νύχτα.

Για να κάνετε μασάζ στο μωρό σας, ξεκινήστε με ελάχιστη ποσότητα κρέμας, λοσιόν ή λαδιού και απλώστε τη στις παλάμες σας. Με μεγάλες απαλές κινήσεις ξεκινήστε από το κεφαλάκι κατεβαίνοντας στο λαιμό, από το λαιμό στους ώμους, από την πλάτη στη μέση, από τη μέση στα πόδια και μετά από τη μέση σε κάθε πόδι ξεχωριστά και από τον ώμο σε κάθε χέρι ξεχωριστά. Μετά γυρίστε προσεκτικά το μωρό σας και κάντε τις ίδιες κινήσεις από μπροστά.

Το μπάνιο είναι ώρα χαλάρωσης

Μπορείτε επίσης να χαλαρώσετε το μωρό σας πριν από τον ύπνο, συμπεριλαμβάνοντας το μπάνιο στη βραδινή σας ρουτίνα. Το ζεστό νερό και η φροντίδα σας μπορούν να ταξιδέψουν το μωρό σας στον κόσμο της χαλάρωσης. Σιγουρευτείτε ότι χρησιμοποιείτε ένα απαλό σαμπουάν για το μωρό σας. Η βραδινή ρουτίνα που συμπεριλαμβάνει ένα ζεστό μπάνιο με το JOHNSON'S® BEDTIME BATH™ ή το JOHNSON’S® Baby Bath, ένα μασάζ με το JOHNSON'S® BEDTIME LOTION™ και αυτή η ώρα ηρεμίας, είναι κλινικά αποδεδειγμένα ότι βοηθάνε τα μωρά να κοιμηθούν πιο εύκολα και καλύτερα το βράδυ. Και τα δυο προϊόντα μπάνιου είναι με την αποκλειστική φόρμουλα ΟΧΙ ΠΙΑ ΔΑΚΡΥΑ®, οπότε είναι τόσο απαλά για τα μάτια του μωρού σας όπως το σκέτο νεράκι.

Ρουτίνα ύπνου, πρόγραμμα ύπνου

Όταν οργανώνετε τη βραδινή ρουτίνα ύπνου, σιγουρευτείτε ότι δεν θα διαρκέσει πολύ και ότι δεν είναι πολύ δύσκολη, ώστε να μπορείτε να την εφαρμόζετε κάθε βράδυ. Για παράδειγμα, αν κουνάτε το μωρό σας στην αγκαλιά σας για να κοιμηθεί, μπορεί να χρειαστεί να κάνετε το ίδιο αν το μωρό σας ξυπνάει μέσα στη νύχτα. Επίσης, πρέπει να οργανώσετε ένα πρόγραμμα ύπνου όπου το μωρό θα κοιμάται τις ίδιες ώρες το βράδυ και το μεσημέρι και θα ξυπνάει τις ίδιες ώρες. Ένα πρόγραμμα για το τάισμα θα σας βοηθήσει επίσης στην οργάνωση της καθημερινής σας ζωής.

Μισοκοιμισμένο αλλά ξύπνιο

Το σημαντικότερο στο να καταφέρετε το μωρό σας να κοιμηθεί όλη νύχτα είναι να του μάθετε να ξανακοιμάται μόνο του. Βάλτε το μωρό σας στην κούνια του όχι όταν είναι μισοκοιμισμένο αλλά ξύπνιο. Τα μωρά πρέπει οπωσδήποτε να μάθουν να κοιμούνται μόνα τους, γιατί είναι απόλυτα φυσιολογικό να ξυπνάνε μέσα στη νύχτα. Αν το μωρό σας μπορεί να κοιμηθεί μόνο του όταν είναι η ώρα του ύπνου, θα μπορέσει να το κάνει και όταν ξυπνάει για λίγο μέσα στα άγρια χαράματα. Μην το συνηθίσετε δηλαδή να θέλει να το κουνάτε στην αγκαλιά σας ή να το θηλάζεται για να κοιμηθεί, γιατί αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί να το κάνετε για τους επόμενους έξι μήνες ή δύο χρόνια! Σκεφτείτε ότι μπορεί κάποια στιγμή να προσέχει μια νταντά το παιδί σας ή να λείπετε από το σπίτι. Μπορεί να σας βοηθήσει επίσης να βάζετε εναλλάξ με το σύντροφό σας το μωρό σας για ύπνο.

Χαρείτε τις ρουτίνες το βράδυ. Αν συμπεριλάβετε και το μπάνιο και το μασάζ, θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε μια υπέροχη σχέση με το μωρό σας. Όταν το μωρό σας κοιμάται καλά, όλη η οικογένεια θα κοιμηθεί καλά, οπότε ξεκινήστε από τώρα τις καλές συνήθειες ύπνου για να τις διατηρήσετε μια ζωή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα