Εδώ και γενιές, τα αντισυλληπτικά χάπια αποτελούν το δημοφιλέστερο αντισυλληπτικό μέσο. Άλλωστε τα αντισυλληπτικά χάπια είναι ένα ασφαλές μέσο αποτροπής της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

Υπάρχει όμως και η άλλη όψη του νομίσματος: τα αντισυλληπτικά χάπια «δεν είναι προϊόν lifestyle», αλλά ένα φαρμακευτικό σκεύασμα για το οποίο απαιτείται συνταγή γιατρού και αυτό διότι οι παρενέργειές τους είναι προ πολλού γνωστές.

Σημαντικό μειονέκτημα; Η λήψη αντισυλληπτικών είναι πιθανό να προκαλέσει εμβολές και θρομβώσεις. Η συνήθης μορφή αντισυλληπτικού χαπιού περιέχει έναν συνδυασμό οιστρογόνων και γεσταγόνων. Στα παλαιότερου τύπου αντισυλληπτικά οι αυξημένες δόσεις οιστρογόνων οδηγούσαν σε αύξηση βάρους ή σοβαρές μεταπτώσεις της διάθεσης των γυναικών. Επίσης επιδεινώνονταν οι εκδηλώσεις της ακμής στο δέρμα. Ακόμη υπήρχαν περιπτώσεις τριχόπτωσης ή πόνου στο στήθος. Ως εκ τούτου κρίθηκε απαραίτητη η σύνθεση γεσταγόνων που θα βοηθούσαν στον περιορισμό της ποσότητας οιστρογόνων.

Ωστόσο, τα χάπια της λεγόμενης τρίτης γενιάς βρίσκονται στο επίκεντρο της κριτικής. Σύμφωνα με έρευνες, ο κίνδυνος θρομβώσεων από τη χρήση τους αυξάνεται κατά 1,5 έως 2 φορές σε σύγκριση με τα χάπια δεύτερης γενιάς. Εξίσου επικίνδυνα είναι, σύμφωνα με έρευνες, και τα αντισυλληπτικά χάπια τέταρτης γενιάς.

Από το 2014 έρευνες επισημαίνουν ότι ορισμένα από αυτά τα ορμονικά σκευάσματα αντισύλληψης της λεγόμενης τρίτης και της τέταρτης γενιάς είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν θρομβώσεις συγκριτικά με την παλαιότερη γενιά αντίστοιχων φαρμάκων.

Κυρίως για νεαρές γυναίκες που δεν καπνίζουν και δεν είναι υπέρβαρες, δεν υφίστανται με την πρώτη ματιά επιχειρήματα κατά της χρήσης των νέων σκευασμάτων.
Σε κάθε περίπτωση όμως, και ανεξάρτητα από το αν μία γυναίκα κινδυνεύει με παρενέργειες, η γνώμη του γιατρού είναι απαραίτητη.

Ως εκ τούτου, οι γυναικολόγοι καλούνται να ενημερώνουν τις ασθενείς τους σχετικά με τους ενδεχόμενους κινδύνους, αλλά και να εξετάζουν με λεπτομέρεια ιατρικό ιστορικό τους πριν την συνταγογράφηση χαπιών.

premium.paratiritis

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου