Όταν καλωσορίσετε το νεογέννητο μωρό στο σπίτι σας, θα ανακαλύψετε ότι ο τρόπος με τον οποίο κοιμάται είναι πολύ πιο διαφορετικός από τον δικό σας. Τα νεογέννητα κοιμούνται πολύ. Στην πραγματικότητα κοιμούνται περίπου 16-18 ώρες την ημέρα, αλλά ποτέ πάνω από 3-4 ώρες τη φορά. Τους πρώτους μήνες το μωρό σας θα κοιμάται και θα ξυπνάει όλες τις ώρες της ημέρας (και της νύχτας!). Το συχνό ξύπνημα είναι σύνηθες.

Τις πρώτες εβδομάδες πρέπει να αντιδράτε γρήγορα στο νεογέννητο, μεταξύ 30 δευτερολέπτων και ενός λεπτού, γιατί τα περισσότερα νεογέννητα δεν μπορούν να ηρεμήσουν μόνα τους. Αργότερα, όταν το μωράκι σας μεγαλώσει (περίπου 2-4 εβδομάδων), δώστε του την ευκαιρία να βολευτεί μόνο του.

Το νεογέννητο μωράκι μπορεί να ξυπνήσει για πολλούς λόγους, αλλά συνήθως επειδή πεινάει ή χρειάζεται αλλαγή. Καθώς θα μαθαίνετε το μωρό σας, θα καταλαβαίνετε πότε και πόσο γρήγορα θα πρέπει να αντιδράτε. Και θα πρέπει να αντιδράτε άμεσα όταν παρατηρείτε μια ξαφνική αλλαγή στον τρόπο που κοιμάται, καθώς αυτό μπορεί να είναι ένδειξη ασθένειας, πείνας ή πόνος δοντιού.

Κάθε μωράκι είναι διαφορετικό

Μάθετε τα σημάδια του μωρού σας όταν νυστάζει. Πολλά μωρά γκρινιάζουν ή κλαίνε όταν νυστάζουν, ενώ άλλα τρίβουν τα μάτια τους, τραβάνε τα αφτιά τους ή απλά χαζεύουν στο πουθενά. Ξαπλώστε το μωρό σας στο κρεβατάκι του όταν είναι η ώρα για ύπνο και σας δείχνει ότι νυστάζει.

Για ύπνο ανάσκελα

Για να μειώσετε τον κίνδυνο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου του μωρού σας πάντα να βάζετε το μωρό σας ανάσκελα να κοιμηθεί και ποτέ μπρούμυτα. Ένα μωρό πρέπει να κοιμάται σε ένα επίπεδο βρεφικό στρωματάκι χωρίς αρκουδάκια και παιχνιδάκια και μαξιλάρια.

Διαφορά μεταξύ ημέρας και νύχτας

Ακόμα και αν είναι πάρα πολύ δύσκολο να προβλέψετε αυτά που θέλει το μωρό σας τις πρώτες βδομάδες, μπορείτε να το βοηθήσετε να καταλάβει ότι το βράδυ είναι η ώρα για ύπνο και η μέρα είναι για να παίζει. Όταν κοιμάται το μωρό σας κατά τη διάρκεια της ημέρας, μην κλείνετε τα φώτα και μη μειώνετε τον καθημερινό θόρυβο.

Αφού του αλλάξετε την πάνα ή το ταΐσετε, μιλήστε του ζωηρά και με έντονες εκφράσεις, κουνώντας τα πόδια και τα χεράκια του ή δείχνοντάς του παιχνίδια. Το βράδυ, αντιθέτως, κλείστε τα φώτα ή χρησιμοποιήστε κάποιο βραδινό φωτισμό, ταΐστε και αλλάξτε την πάνα του μωρού σας όσο πιο ήσυχα μπορείτε και μην κάνετε πολλές και απότομες κινήσεις, αλλά κρατήστε το απαλά στην αγκαλιά σας. Σύντομα θα παρατηρήσετε ότι το μωρό σας θα κοιμάται πιο πολλές συνεχόμενες ώρες το βράδυ.

Δημιουργήστε μια ρουτίνα ύπνου

Τα παιδιά βολεύονται με τις ρουτίνες. Μπορεί να δημιουργήσετε μια ρουτίνα ύπνου αν το μωρό σας έχει μεγαλώσει λίγο. Για παράδειγμα, προσπαθήστε να κάνετε το μωρό σας ένα ζεστό μπάνιο ή ταΐστε το ή κουνήστε το στην αγκαλιά σας πριν το βάλετε για ύπνο. Ακόμα και ένα απαλό μασάζ μπορεί να βοηθήσει το μωρό σας να χαλαρώσει και να κοιμηθεί πιο εύκολα.

Κοιμηθείτε και εσείς

Και στο τέλος, χρησιμοποιήστε την ώρα που κοιμάται το μωρό σας για να κοιμηθείτε και εσείς λίγο. Αν και θα σας φανεί πολύ χρήσιμο να κάνετε δουλειές την ώρα που το μωρό σας κοιμάται, πιστέψτε μας, θα τα καταφέρετε πολύ πιο καλά αν κοιμηθείτε την ώρα που κοιμάται το μωρό σας.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management