Το σπιράλ (ενδομήτριο σπείραμα IUD) είναι μια μικρή πλαστική συσκευή συνήθως με χαλκό. Τοποθετείται στο εσωτερικό της μήτρας από γυναικολόγο. Ένα ή δύο μαλακά νήματα, που κρέμονται από το ένα άκρο του, βγαίνουν έξω από τον τράχηλο μέσα στον κόλπο.

Έτσι μπορείτε να ελέγξετε αν βρίσκεται ακόμα στη θέση του. Το σπιράλ είναι αποτελεσματικό περίπου 99%. Αυτό σημαίνει ότι σε 100 γυναίκες που θα χρησιμοποιήσουν αυτή τη μέθοδο για ένα χρόνο μόνο μία από αυτές θα μείνει έγκυος.

Λειτουργεί αδρανοποιώντας το σπέρμα να φτάσει στο ωάριο καθώς επίσης και το γονιμοποιημένο ωάριο να εμφυτευτεί στη μήτρα.

Πλεονεκτήματα

  • Είναι πολύ αποτελεσματικό
  • Δεν επιδρά στη σεξουαλική επαφή. Ούτε ψυχολογικά ούτε οργανικά
  • Λειτουργεί αμέσως μόλις τοποθετηθεί και για δύο έως πέντε χρόνια, ανάλογα με τον τύπο που χρησιμοποιείται
  • Δεν έχετε να σκεφτείτε για αντισύλληψη όσο βρίσκεται τοποθετημένο στη θέση του
  • Η γονιμότητα επανέρχεται αμέσως μόλις αφαιρεθεί
  • Αν αλλάξετε γνώμη μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί.

Μειονεκτήματα

  • Η περίοδος μπορεί να είναι βαρύτερη ή μεγαλύτερης διάρκειας
  • Δεν συστήνεται σε γυναίκες με μεγαλύτερες πιθανότητες μετάδοσης σεξουαλικών νοσημάτων ή γυναίκες με πολλαπλούς συντρόφους
  • Υπάρχει μικρή πιθανότητα μόλυνσης μετά την τοποθέτησή του
  • Το Σπιράλ (ενδομήτριο σπείραμα) μπορεί να βγει, μπορεί να μετακινηθεί, και σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εισχωρήσει στη μήτρα ή τον τράχηλο.

Αν μια γυναίκα χρησιμοποιώντας το σπιράλ μείνει έγκυος, συνήθως η εγκυμοσύνη είναι εκτός μήτρας. Γι' αυτό θα πρέπει η γυναίκα με σπιράλ να βλέπει κάθε μήνα περίοδο και σε περίπτωση που δεν δει θα πρέπει να το ελέγξει. Έχει τις ίδιες πιθανότητες να κάνει εξωμήτριο (κύηση εκτός μήτρας) με το σπιράλ και χωρίς αυτό.

Όμως η διαφορά είναι ότι έχοντας το σπιράλ μερικές φορές πιστεύει ότι δεν μένει καθόλου έγκυος.

Μπορούν όλες οι γυναίκες να το χρησιμοποιήσουν;

Το σπιράλ δεν μπορεί να τοποθετηθεί σε όλες τις γυναίκες.

Αν υπάρχει προγραμματισμός για εγκυμοσύνη, τότε δεν πρέπει να τοποθετηθεί. Επίσης αν υπάρχει μόλυνση. Σε γυναίκες με πολλαπλούς συντρόφους μπορεί ευκολότερα να μεταδοθεί μια μόλυνση με το σπιράλ.
Αν μια γυναίκα είχε στο παρελθόν βαριές, επώδυνες περιόδους, ανεξήγητη αιμορραγία από τον κόλπο, προβλήματα με την μήτρα ή τον τράχηλο,τότε δεν πρέπει να το το χρησιμοποιήσει.



Γενικά σχόλια

Είναι απαραίτητος ένας έλεγχος τέσσερις έως έξι εβδομάδες μετά την τοποθετησή του. Θα χρειαστεί να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας αν παρουσιαστεί οποιοδήποτε πρόβλημα. Θα πρέπει να μάθετε να βρίσκετε τα νήματα που βρίσκονται μέσα στον κόλπo και να τα ελέγχετε συχνά.

Στην αρχή υπάρχει περίπτωση κατά τον πρώτο κύκλο να δείτε κάποιες σταγόνες αίμα. Αυτό μπορεί να συνεχιστεί με μειωμένη ένταση το πρώτο τρίμηνο. Αν όμως δείτε πολύ αίμα το οποίο συνεχίζει για αρκετό καιρό, ίσως χρειαστεί να αφαιρέσετε το σπιράλ και να το αντικαταστήσετε με κάποιο διαφορετικού τύπου ή να καταφύγετε σε κάποια άλλη μέθοδο αντισύλληψης.




















Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο