Μέσω του θηλασμού, η μητέρα προσφέρει στο μωρό της θρεπτικά συστατικά που το βοηθούν να αναπτυχθεί και να είναι υγιές. Ποιοι είναι όμως οι κανόνες της διατροφής της μητέρας κατά τον θηλασμό;

Χρειάζεται να καταναλώνω περισσότερες θερμίδες;

Ναι, λογικά θα χρειαστείτε περισσότερες θερμίδες—περίπου 400 με 500 καθημερινά, συγκεκριμένα. Προσοχή, όμως: Αυτές οι έξτρα θερμίδες δεν σημαίνει πως πρέπει να προέρχονται από ανθυγιεινά φαγητά. Πολύ καλές επιλογές είναι μια φέτα ψωμί ολικής με φιστικοβούτυρο, γιαούρτι και περισσότερα φρούτα.

Τι τροφές πρέπει να καταναλώνω όσο θηλάζω;

Κάντε υγιεινές επιλογές, για να μπορείτε να παράγετε περισσότερο γάλα. Χρειάζεστε τροφές που να είναι πηγές πρωτεΐνης, όπως άλιπο κρέας, αυγά, γαλακτοκομικά και όσπρια. Τα θαλασσινά, φροντίστε να μην περιέχουν μεγάλες ποσότητες υδραργύρου. Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι, προφανώς, σημαντικά κομμάτια της διατροφής. Επιπλέον, όσο πιο διαφορετικές είναι οι τροφές που τρώτε, παρομοίως αλλάζει και η γεύση του γάλακτός σας, βοηθώντας το μωρό σας να είναι πιο δεκτικό σε διαφορετικές γεύσεις όταν αρχίσει να τρώει κανονικές τροφές.

Πόσα υγρά χρειάζομαι όσο θηλάζω;

Πρέπει να πίνετε τακτικά νερό, ακόμα και πριν νιώσετε δίψα. Όταν θηλάζετε, είναι καλό να έχετε ένα ποτήρι νερό κοντά σας. Προσέξτε τους χυμούς και τα ζαχαρώδη ποτά, όμως, καθώς θα δυσκολέψουν την προσπάθειά σας να χάσετε τα κιλά της εγκυμοσύνης. Η καφεΐνη, επίσης, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε μεγάλες δόσεις, άρα μην πίνετε περισσότερες από δύο με τρεις κούπες καφέ την ημέρα. Η καφεΐνη στο μητρικό γάλα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον ύπνο του μωρού και να το στρεσάρει.

Τι να κάνω αν είμαι χορτοφάγος;

Επιλέξτε τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο, πρωτεΐνη και ασβέστιο. Τα όσπρια, ορισμένα ενισχυμένα δημητριακά, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα αποξηραμένα φρούτα είναι όλα καλές πηγές. Για πρωτεΐνη, επιλέξτε γαλακτοκομικά και αυγά. Αν δεν τρώτε κανένα ζωικό προϊόν, τότε τα προϊόντα σόγιας και το τόφου, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί είναι καλές επιλογές.
Ίσως χρειαστείτε συμπληρώματα. Είναι πολύ πιθανό ο γιατρός σας να προτείνει ένα συμπλήρωμα βιταμίνης Β-12, που βρίσκεται σχεδόν αποκλειστικά σε ζωικά προϊόντα, και είναι αναγκαία για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού σας. Επίσης, μπορεί να χρειαστείτε συμπλήρωμα βιταμίνης D.

Ποιες τροφές θα ήταν καλό να αποφεύγω ενώ θηλάζω;

Πρέπει να προσέχετε (και, πολλές φορές, να αποφεύγετε εντελώς) τις παρακάτω τροφές:

  • Αλκοόλ: Ακόμα και σε πολύ μικρές ποσότητες, το αλκοόλ είναι επικίνδυνο για το μωρό σας. Αν πιείτε αλκοόλ, αποφύγετε να θηλάσετε μέχρι να έχει φύγει από το γάλα σας. Ενδεικτικά, ο χρόνος που χρειάζεται είναι γύρω στις 3 ώρες για μία μπύρα, 5 ώρες για ένα ποτήρι κρασί. Το να αντλήσετε το γάλα σας επιτόπου και να το πετάξετε δεν απομακρύνει το αλκοόλ από το αίμα σας.
  • Καφεΐνη: Όπως είπαμε, μην πίνετε περισσότερες από δύο με τρεις κούπες καφέ ή ποτά που περιέχουν καφεΐνη.
  • Ψάρια: Τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι καλές πηγές πρωτεΐνης και λιπαρών ωμέγα-3, αλλά περιέχουν υδράργυρο. Προσπαθήστε να μην τρώτε περισσότερα από 170 γραμμάρια την εβδομάδα, και πάλι πρέπει να προσέχετε πολύ.

Μπορεί η διατροφή να κάνει το μωρό ανήσυχο ή να προκαλέσει κάποια αλλεργική αντίδραση;

Ορισμένες τροφές και ποτά μπορεί να κάνουν το μωρό σας να είναι ανήσυχο, ή να του προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση, με τους συνήθεις ύποπτους να είναι το γάλα αγελάδας, τα φιστίκια, η σόγια, τα αυγά ή το καλαμπόκι. Αν το μωρό σας βγάλει κάποιο εξάνθημα ή αν έχει διάρροια, μιλήστε αμέσως με τον γιατρό σας. Για να καταλάβετε καλύτερα πώς επηρεάζει η διατροφή σας την συμπεριφορά του μωρού, κρατήστε ένα ημερολόγιο διατροφής, στο οποίο θα καταγράφετε ό,τι τρώτε.

Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι πως δεν είναι ανάγκη να ακολουθήσετε κάποια συγκεκριμένη διατροφή ενώ θηλάζετε, αλλά είναι σημαντικό οι επιλογές σας να είναι υγιεινές και θρεπτικές.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας