Γράφει η Αλεξία Χατζηπαρασίδου, M.Sc., B.Sc., Sr. Clinical Embryologist, Διευθύντρια Εργαστηρίων Embryolab*, [email protected]

Ο Δαρβίνος για πρώτη φορά αναγνώρισε την αναπαραγωγή ως το κύριο μέσο εξέλιξης και επιβίωσης των ειδών στο χρόνο και στις μεταβαλλόμενες περιβαλλοντικές συνθήκες. Από τότε η ανάγκη της αναπαραγωγής αναγνωρίστηκε ως ένα από τα βασικότερα ένστικτα, ισοδύναμο με αυτό της επιβίωσης!

Φαίνεται λοιπόν πως η ανάγκη της μητρότητας έχει πολύ βαθιες ρίζες και δεν έρχεται μόνο για να εκπληρώσει έναν κοινωνικό ρόλο αλλά και για να λυτρώσει από ένα βαθύ βιολογικό ένστικτο. Ίσως έτσι εξηγείται η τεράστια απόγνωση που βιώνει μια γυναίκα όταν νιώθει ότι η προοπτική της μητρότητας για αυτήν απειλείται.

Στις μέρες μας ο αριθμός των γυναικών που έρχονται αντιμέτωπες με την προοπτική της ατεκνίας είναι αυξανόμενος και τα αίτια είναι πολλαπλά:

  • Η σύγχρονη γυναίκα διεκδικεί έναν πιο δυναμικό κοινωνικό ρόλο σε σχέση με το παρελθόν· σπουδάζει, κάνει καριέρα, επιδιώκει οικονομική ανεξαρτησία. Η προτεραιότητα στην επαγγελματική σταδιοδρομία την οδηγεί στο να περιορίσει στο ελάχιστο το χρόνο αναζήτησης συντρόφου και ανάπτυξης μιας ουσιαστικής σχέσης. Επομένως, η δημιουργία οικογένειας μετατίθεται χρονικά!
  • Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έρχονται να καλύψουν τα κενά συντροφικότητας που μοιραία δημιουργούνται από τις πολυάσχολες και σύνθετες ζωές μας, με εκατομμύρια καθημερινούς χρήστες. Πόσο ουσιαστική όμως μπορεί να είναι μια τέτοια επαφή; Πόσο μπορεί να ωριμάσει μια σχέση;
  • Η χρήση αντισύλληψης έχει και αυτή το δικό της μερίδιο ευθύνης... Καλλιεργεί, παρά την καινοτόμα δράση της, μια άλλη ψευδαίσθηση: ότι έχουμε τον απόλυτο έλεγχο της γονιμότητάς μας. Όμως, τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι 1 στα 5 ζευγάρια βιώνουν δυσκολία σύλληψης. Μάλιστα το 40% των περιπτώσεων είναι γυναικείας αιτιολογίας. Εάν σε αυτά τα στατιστικά δεδομένα προσθέσουμε και τον παράγοντα της ηλικίας, τότε οι αριθμοί αυξάνονται ραγδαία, μια και η γυναικεία γονιμότητα είναι εξαιρετικά ευάλωτη στο χρόνο.

Τα νέα αυτά δεδομένα επηρεάζουν έντονα την προοπτική της μητρότητας. Στον αντίποδα, η επιστήμη της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, στην οποία συχνά εναποτίθενται υπέρμετρες προσδοκίες, παραμένει αδύναμη στο να ξεπεράσει αποτελεσματικά τις διαταραχές που προκαλεί ο παράγοντας της ηλικίας στη λειτουργία του ωαρίου. Η αποτελεσματικότητα των κύκλων εξωσωματικής γονιμοποίησης μειώνεται ραγδαία μετά την ηλικία των 40 και σχεδόν μηδενίζεται μετά τα 45 έτη.

Πώς θα μπορέσει όμως, η γυναίκα του σήμερα να συνδυάσει τον νέο κοινωνικό της ρόλο με τον παραδοσιακό, αυτόν της μητρότητας; Στις μέρες μας η πρόληψη φαίνεται να είναι η μόνη λύση. Πρόληψη σημαίνει δημιουργία οικογένειας πριν τα 35 έτη. Στις περιπτώσεις που κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, τότε η κρυοσυντήρηση των ωαρίων σε ηλικίες υψηλής γονιμότητας φαίνεται να προσφέρει μια ασφαλή επιλογή. Από το 2005, η επιστήμη έχει αναπτύξει τη μέθοδο της κρυοσυντήρησης ωαρίων και από τότε έχει αναγνωριστεί και επιβεβαιωθεί ως η μόνη επιλογή που προσφέρεται στη σύγχρονη γυναίκα προκειμένου να προστατεύσει τη γονιμότητά της όταν αυτή απειλείται. Η κρυοσυντήρηση ωαρίων αφορά όλες τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν σημαντικά θέματα υγείας και πρόκειται να υποβληθούν σε τοξικές για τη γονιμότητά τους θεραπείες, καθώς και τις γυναίκες που μεταθέτουν τη δημιουργία οικογένειας στο χρόνο και επιθυμούν να αποδεσμεύσουν τη γονιμότητά τους από την επίδρασή του.

Πολλοί φορείς αναγνωρίζουν διεθνώς ότι τα νέα κοινωνικά δεδομένα δεν ευνοούν τη γυναίκα στην εκπλήρωση του βιολογικού της ρόλου και την έκφραση του ενστίκτου της αναπαραγωγής. Τελικά όμως, πόσες γυναίκες διατίθενται να θυσιάσουν τη μητρότητα για την καριέρα; Η σύγχρονη γυναίκα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται την υποστήριξη τόσο της κοινωνίας όσο και της επιστήμης προκειμένου να συνεχίσει να ενεργεί κοινωνικά αλλά και να ικανοποιήσει την ανάγκη της για αναπαραγωγή και μητρότητα. Από αυτό το σύγχρονο αδιέξοδο θα μπορέσουν να βγουν οι γυναίκες μόνο μέσω της ενημέρωσης και της πρόληψης και στο πλαίσιο της υποστήριξης της κοινωνίας που παρακολουθεί τα μέλη της να γερνούν και τους νέους της να δυσκολεύονται να βρουν το χρόνο και τα μέσα να αποκτήσουν παιδιά.

 

*EMBRYOLAB

ΜΟΝΑΔΑ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Εθνικής Αντιστάσεως 173-175, 55134, Θεσσαλονίκη, Τ. 2310474747,

www.embryolab.eu, e-mail: [email protected] 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αίσθημα συνεχούς κόπωσης: Τι μπορεί να σημαίνει
Αύξηση 10,1% στα τροχαία ατυχήματα τον Ιανουάριο - 49 νεκροί [πίνακας]
Αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας