Γράφει η Θεοδώρα Μάλλη, μαία-σύμβουλος θηλασμού IBCLC.

Σίγουρα και εσείς, όπως κάθε μητέρα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κάνετε σκέψεις σχετικά με το θηλασμό. Οι εμπειρίες που ήδη μπορεί να έχετε, επηρεάζουν την απόφασή σας. Οι εμπειρίες αυτές μπορεί να είναι προσωπικές, εάν ήδη έχετε θηλάσει στο παρελθόν, ή να προέρχονται από το περιβάλλον σας, για παράδειγμα από φίλες ή συγγενείς που έχουν θηλάσει ή θηλάζουν.

Ακόμα και αν δεν είναι πάντα θετικές, μην απογοητεύεστε. Κάθε 'ζευγάρι' μητέρας - παιδιού είναι ξεχωριστό, όπως διαφορετικές είναι και οι καταστάσεις που βιώνετε κάθε φορά και σας επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα. Για παράδειγμα, πολλές μητέρες που δυσκολεύτηκαν να θηλάσουν το πρώτο παιδί, θηλάζουν το δεύτερο χωρίς προβλήματα.

Εκτός από τα παραπάνω, σημαντικό ρόλο στην απόφασή σας παίζουν και οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες τις οποίες βιώνετε. Έτσι, πολλές μητέρες που θηλάζουν, συναντούν δυσκολίες όταν μετά από σύντομο χρονικό διάστημα, πρέπει να επιστρέψουν στη δουλειά τους.

Ακόμα και αν ήδη γνωρίζετε, ότι 2-3 μήνες μετά τον τοκετό πρέπει να ξαναρχίσετε να δουλεύετε, αξίζει τον κόπο να ξεκινήσετε με το θηλασμό. Ακόμα και μια ημέρα θηλασμού, παίζει σημαντικό ρόλο για την υγεία του μωρού σας! Εκτός αυτού, ο θηλασμός είναι ο πιο οικονομικός τρόπος να θρέψετε το μωρό σας.

Εκτός από τα παραπάνω, σημαντικό ρόλο για την απόφασή σας, αλλά και γενικά για την επιτυχία του θηλασμού, παίζει και η στάση του συντρόφου σας. Εάν αυτή είναι θετική, συχνά σας στηρίζει και σας βοηθά στις δύσκολες στιγμές.

Συζητήστε ανοιχτά μαζί του και μάθετε τι σκέψεις κάνει σχετικά με το θέμα.

Η απόφαση για το εάν θα θηλάσετε ή όχι ανήκει αποκλειστικά σε εσάς και το σύντροφό σας. Σκοπός αυτού του άρθρου είναι να σας δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες για μια τέτοια απόφαση και όχι να σας επηρεάσει προς κάποια κατεύθυνση.

Το σημαντικότερο είναι πάντως, η απόφασή σας να είναι συνειδητή και να αισθάνεστε καλά με αυτή!

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας