Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα παρατηρήσετε πολλές αλλαγές να συμβαίνουν στο σώμα σας, αλλά και στην ψυχική σας υγεία. Οι ορμονικές ανισορροπίες ευθύνονται για αυτό. Και ενώ έχουμε μιλήσει ξανά για συμπτώματα που θα πρέπει να σας ανησυχούν, δεν έχουμε αναφερθεί στις αλλαγές που μπορεί να συμβούν κατά την εγκυμοσύνη, που φαίνονται περίεργες αλλά είναι εντελώς φυσιολογικές…

Η μυρωδιά

Η αίσθηση της μυρωδιάς σας μπορεί να γίνει ιδιαίτερα έντονη.  Συμβαίνει σε πάρα πολλές γυναίκες, και εξαφανίζεται μετά το πρώτο τρίμηνο. Εξελικτικά, πιστεύεται πως αυτό συμβαίνει για να βοηθήσει τις γυναίκες να καταλαβαίνουν πιο εύκολα αν υπάρχουν τοξίνες σε κάποιον χώρο.

Μπούκωμα στη μύτη

Όχι, δεν είναι ξαφνικό κρύωμα. Καθώς ο οργανισμός σας αναγκάζεται να έχει περισσότερα υγρά, κάποια από αυτά τα υγρά είναι βλέννες, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται αυτό το σύμπτωμα.

Ματωμένα ούλα

Είναι πιθανό να δείτε αιμορραγία στα ούλα όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας. Αυτό, ξανά, συμβαίνει επειδή υπάρχει μεγαλύτερη ποσότητα αίματος στον οργανισμό, άρα αυξάνεται ο κίνδυνος για αιμορραγία. Και πάλι, όμως, αν παρατηρήσετε αυτό το σύμπτωμα, είναι καλό να το αναφέρετε στον γιατρό σας.

Αυξημένη λίμπιντο

Είναι πάρα πολύ συνηθισμένο. Οι αλλαγές στις ορμόνες (ειδικά αν περιμένετε αγόρι) πρακτικά μιμούνται την επίδραση που έχει το Viagra στους άνδρες.

Καούρα

Από τις αρνητικές παρενέργειες της προγεστερόνης. Η ορμόνη αυτή καθυστερεί την διαδικασία της πέψης, προκαλώντας αέρια, δυσκοιλιότητα και καούρα. Βάλτε περισσότερα πράσινα λαχανικά στη διατροφή σας, ώστε να είστε σίγουρες πως λαμβάνετε αρκετές φυτικές ίνες.

Μια καινούρια ελιά

Αν παρατηρήσετε μια καινούρια ελιά, μην αρχίσετε αμέσως να υποθέτετε τα χειρότερα. Συμβαίνουν συχνά αλλαγές στο δέρμα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, και έχουν να κάνουν με τα επίπεδα οιστρογόνων. Βέβαια, οποιαδήποτε δερματική αλλαγή χρειάζεται μια εξέταση από γιατρό, έστω και προληπτικά.

Περισσότερες τρίχες

Τα μαλλιά σας μπορεί να είναι πιο πυκνά και λαμπερά κατά την εγκυμοσύνη. Επίσης, μπορεί να φυτρώσουν τρίχες και σε άλλες περιοχές—για παράδειγμα, στο πρόσωπο ή στις θηλές. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Προβλήματα με τη μνήμη

Μπορεί μερικές φορές να νιώθετε ότι ξεχνάτε πράγματα, όπως πού ξεχάσατε τα κλειδιά σας. Αυτό λογικά έχει να κάνει με το ότι η εγκυμοσύνη σας κάνει να μην κοιμάστε τόσο καλά. Κόψτε την καφεΐνη μετά το απόγευμα και προσπαθήστε να χαλαρώνετε πριν πέσετε για ύπνο.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν