Το κάπνισμα μειώνει την γονιμότητα κατά ένα μικρό ή μεγάλο βαθμό, ανάλογα με το άτομο. Η μείωση αυτή, εξαρτάται απο το ποσό της νικοτίνης που λαμβάνει το άτομο. 'Οσο δηλαδή περισσότερο καπνίζετε, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχετε να συλλάβετε. Το κάπνισμα μειώνει επίσης και τις πιθανότητες διατήρησης μιας εγκυμοσύνης. Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει διάφορα είδη τοξινών που επηρεάζουν επίσης την παραγωγή σπέρματος, την κινητικότητα της σάλπιγγας, τη διαίρεση του εμβρύου, τον σχηματισμό βλαστοκύστης, την ανάπτυξη και την εμφύτεμση του εμβρύου.

Μην ξεχνάμε επίσης ότι το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του πνεύμονα, και να αυξήσει την πιθανότητα καρδιακής νόσου, χρονίας βρογχίτιδας, εμφυσήματος, εγκεφαλικού επεισοδίου , αρτηριοσκλήρωσης, και οστεοπόρωσης. Στην εγκυμοσύνη οι γυναίκες που καπνίζουν έχουν 27% περισσότερες πιθανότητες αποβολής, δύο φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα, αυξημένο ποσοστό εκτόπου εγκυμοσύνης, καθώς και προδρομικού πλακούντα, ή αποκόλλησης του πλακούντα.

Ζευγάρια που προσπαθούν για κάποιο παιδί θα πρέπει να διακόψουν το κάπνισμα. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να βοηθήσει ο βελονισμός και η υπνοθεραπεία.

Παρ' όλα αυτά το πιο σημαντικό είναι η θέληση να σταματήσουμε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Έναρξη λειτουργίας της Συμμαχίας της Ε.Ε. για τα Κρίσιμα Φάρμακα
Χάσμα δικαιωμάτων στη μητρότητα: Άνιση μεταχείριση των αναπληρωτριών εκπαιδευτικών
Το Κοινοβούλιο ενέκρινε τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης