Ουσίες και ιχνοστοιχεία που βοηθούν την γυναικεία γονιμότητα είναι η βιταμίνη Ε, η βιταμίνη Α, C, B1, B2, B3, B6, B12, η χολίνη, η ινοσιτόλη, το φυλλικό οξύ, ο ψευδάργυρος, το μαγγάνιο, το ασβέστιο, ο χαλκός, ο σίδηρος, και το σελήνιο. Καμία γυναίκα που σχεδιάζει μία εγκυμοσύνη δεν θα πρέπει να λαμβάνει περισσότερο από 5000 διεθνείς μονάδες βιταμίνης Α σαν συμπλήρωμα, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος γεννητικών δυσμορφιών στο έμβρυο όταν η λήψη της βιταμίνης Α υπερβεί τις μονάδες αυτές. Πιο κάτω παραθέτουμε μία διήγηση κάποιας κοπέλας, σχετικά με την σύλληψη του παιδιού της.
Προσπαθούσαμε για χρόνια να κάνουμε παιδί - σταματήσαμε τις προσπάθειες το 1990. Δεν μπορούσα να μείνω έγκυος και μετά μία λαπαροσκόπηση μου είπαν ότι είχα ελαφριά ενδομητρίωση και μία μήτρα σε οπίσθια κάμψη αλλά αυτό δεν θα έπρεπε να εμποδίσει την σύλληψη του παιδιού μου, και έτσι η διάγνωση ήταν στην πραγματικότητα ανεξήγητη υπογονιμότητα. Πήγα στον γιατρό μου ο οποίος μου έγραψε Clomid για έξι μήνες αλλά δεν συνέβει τίποτα. Δεν ξέρω εάν έκανα ωορρηξία ή όχι, αλλά δεν έμενα έγκυος. Μετά προκαλέσαμε ωορρηξία πολλών ωαρίων, αλλά και αυτή δεν ήταν επιτυχής. Μπήκαμε στην λίστα αναμονής για εξωσωματική γονιμοποίηση και ενώ περιμέναμε στην λίστα αναμονής την σειρά μας, κάναμε μία προσπάθεια σε ιδιωτικό εργαστήριο. Την πρώτη φορά η προσπάθεια εγκαταλείφθηκε επειδή δεν παρήγαγα κατάλληλα ωάρια. Την δεύτερη φορά, με έβαλαν στην υψηλότερη πιθανή δοσολογία φαρμάκων, για να διεγερθεί η παραγωγή των ωαρίων, αλλά παρήγαγα μόνο τέσσερα, και έτσι η προσπάθεια δεν πέτυχε. Ακολούθησαν άλλες τρεις προσπάθειες.

Μετά από αυτά, παρακολουθήσαμε μία ομιλία στο νοσοκομείο που πήγαινα. Την έδινε κάποιος γιατρός που μιλούσε για διάφορες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν. Πιστέψαμε ότι η λήψη διαφόρων συμπληρωμάτων διατροφής δεν μπορούσε να βλάψει, και έτσι πήγαμε και αγοράσαμε ψευδάργυρο και σελήνιο που ήταν τα μόνα που είχαν αναφερθεί. Μετά από 6 μήνες ήμουν έγκυος. Δυστυχώς έχασα το παιδί στις 10 εβδομάδες, αλλά παρόλο που αυτό μου προκάλεσε μεγάλη στεναχώρια, πίστευα επίσης ότι υπήρχαν ελπίδες επειδή είχα τουλάχιστον μείνει έγκυος. Μετά την αποβολή ξανάρχισα πάλι τα συμπληρώματα. Αυτή την φορά επισκέφτηκα επίσης και έναν εναλλακτικό θεραπευτή, ο οποίος συνέστησε να πάρουμε επίσης Β5, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Ε, ασβέστιο και μαγνήσιο, λάδι από νυχτολούλουδο και βιοφλαβονοειδή.
Έμεινα έγκυος ξανά μετά από 6 μήνες. Παρόλο που φοβόμουν να παίρνω βιταμίνες ενώ έμεινα έγκυος, συνέχισα να τις παίρνω. Είχα αρκετό αίμα για το οποίο πήρα προγεστερόνη. Υπάρχουν τόσα εάν και αλλά, ώστε δεν μπορείς ποτέ να είσαι σίγουρη ακριβώς ποιο από όλα δούλεψε, αλλά πιστεύω ότι ήταν ο ψευδάργυρος που έκανε την δουλειά. Συνήθως πάθαινα κρυοπαγήματα, αλλά από τότε που πήρα τον ψευδάργυρο δεν τα έχω πάθει σε τόσο βαριά μορφή. Χρειάστηκαν 14 ml την ημέρα σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης - πράγματι, είχα εμετούς, αλλά όχι σκληρούς, και πίστευα ότι αυτό ήταν καλό σημείο. Το μόνο άλλο πράγμα που έκανα για να βοηθηθώ να μείνω έγκυος, ήτανε να κάνω κολπικές πλύσεις με περίπου μισό κουτάλι του γλυκού διττανθρακική σόδα, παρόλο που δεν υπήρχαν ενδείξεις εχθρικότητας της τραχηλικής βλέννης.

Τελικά κάναμε ένα μικρό αγοράκι, τον Ανδρέα, που χοροπηδούσε πάνω κάτω, ο οποίος τώρα είναι 9 μηνών και τεράστιος. Συνεχίζω να παίρνω τον ψευδάργυρο με την ελπίδα ότι η εγκυμοσύνη θα συμβεί και πάλι. Το άξιζε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια