Τα υπερηχογραφήματα βοηθούν στον έλεγχο της θέσης του πλακούντα, του μεγέθους, τη θέση και το βάρος του εμβρύου, τις ποσότητες των «νερών» κλπ. Ελέγχεται επίσης η γήρανση του πλακούντα που είναι αυξημένη στην γυναίκα που καπνίζει.

Υπέρηχοι: Το όπλο της μαιευτικής!

Το μυστήριο που έκλεινε μέχρι τώρα η έγκυος στην κοιλιά της έχει ξεσκεπασθεί με τη χρησιμοποίηση των υπερήχων και τη «φωτογράφηση» του μωρού. Σε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη κάνουμε τρία υπερηχογραφήματα, ενώ αν υπάρχουν κάποια προβλήματα περισσότερα:
α) Στην αρχή της εγκυμοσύνης οι υπέρηχοι χρησιμεύουν για να δούμε αν το έμβρυο είναι ενδομήτριο.

Συγχρόνως, όμως, βλέπουμε και την καρδιακή λειτουργία. Βλέπουμε, επίσης, μήπως υπάρχει blighted ovum (κύηση χωρίς εμβρυακά στοιχεία) ή μύλη κύηση, οπότε και θα πρέπει να γίνει απόξεση.
β) Το δεύτερο υπερηχογράφημα το κάνουμε στις 20 εβδομάδες για να δούμε κατά πόσον το έμβρυο έχει μεγαλώσει κανονικά.

Βλέπουμε, επίσης, την προβολή του εμβρύου, αν δηλαδή έρχεται με το κεφάλι ή τα πόδια και κάνουμε μετρήσεις του κεφαλιού και του μηριαίου οστού.
γ) Στο τρίτο υπερηχογράφημα βλέπουμε ό,τι και στα προηγούμενα και επί πλέον αν η γυναίκα έχει επαρκή ποσότητα αμνιακού υγρού, κατά πόσον το παιδί έρχεται με το κεφάλι ή τα πόδια και κάνουμε τις μετρήσεις.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Περίπου 1.000 παιδιά στην Ελλάδα κάτω των 16 ετών πάσχουν από Νεανικό Ρευματικό Νόσημα