Διάγνωση

Κάθε άτομο που υποφέρει από πονοκεφάλους πρέπει οπωσδήποτε να επισκέπτεται το γιατρό του, γιατί μόνο αυτός μπορεί να διαγνώσει τη μορφή του πονοκεφάλου από την οποία πάσχει και να του χορηγήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.


Για τη διάγνωση της ημικρανίας, όπως και κάθε άλλης μορφής πονοκεφάλου, αρκεί μόνο η απλή λήψη του ιστορικού του αρρώστου και η εξέτασή του από το γιατρό.

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις ο γιατρός θα ζητήσει ορισμένες εξετάσεις, όπως εξετάσεις αίματος, ακτινογραφίες, εγκεφαλογράφημα, αξονική τομογραφία εγκεφάλου κ.ά. Πολλά άτομα, πιστεύοντας ότι έχουν «όγκο» στο κεφάλι ή ότι κινδυνεύουν από κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο, ζητούν επίμονα να κάνουν αξονική τομογραφία ή άλλες εξετάσεις.

Η τακτική αυτή είναι λάθος και οι φόβοι τους τελείως αστήρικτοι, αφού μια τέτοια πιθανότητα είναι εξαιρετικά σπάνια (σε 200.000 ασθενείς με πονοκέφαλο αναλογεί μία περίπτωση όγκου) και ο γιατρός γνωρίζει πότε απαιτείται έλεγχος με ειδικές εξετάσεις.

Θεραπεία

Η ημικρανία είναι μια χρόνια πάθηση που ακολουθεί το άτομο για πολλά χρόνια ή ακόμα και για όλη του τη ζωή. Σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας αρκετά αποτελεσματικά μέσα τόσο για την καταστολή μιας κρίσης που ήδη εκδηλώθηκε όσο και για την πρόληψη επόμενων κρίσεων.

Για την αντιμετώπιση της ημικρανίας συνιστώνται ορισμένα γενικά μέτρα, καθώς και η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής.

Ένας απαράβατος κανόνας στην αντιμετώπιση της ημικρανίας είναι ο άρρωστος να μην αυτοσχεδιάζει την θεραπεία του και να μην παίρνει φάρμακα χωρίς τη συμβουλή του γιατρού του γιατί, εκτός από τον κίνδυνο παρενεργειών των φαρμάκων, υπάρχει και ο κίνδυνος ανάπτυξης πονοκεφάλων από κατάχρηση φαρμάκων (παυσίπονων, ηρεμιστικών κ.ά.).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ