Κατάχρηση φαρμάκων
Η υπερβολική λήψη φαρμάκων οδηγεί πολλές φορές σε μια άλλη μορφή πονοκεφάλου, τον πονοκέφαλο από κατάχρηση φαρμάκων.

Ο πονοκέφαλος από κατάχρηση φαρμάκων είναι μια από τις πιο δύσκολες στη θεραπεία τους μορφή πονοκεφάλου, η οποία συναντάται αρκετά συχνά, ιδιαίτερα σε ασθενείς που πάσχουν από ημικρανία.

Τα φάρμακα που ενοχοποιούνται για αυτή τη μορφή του πονοκεφάλου είναι αρκετά, αλλά τα πιο συχνά είναι τα κοινά παυσίπονα, η εργοταμίνη και τα αγχολυτικά (ηρεμιστικά), μόνα τους ή σε συνδυασμό.
Είναι παράδοξο, αλλά θα πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό ότι φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του πόνου, δηλαδή τα παυσίπονα, όταν χρησιμοποιούνται αλόγιστα σε βαθμό κατάχρησης μπορούν τα ίδια να προκαλέσουν πονοκέφαλο.

Το πρόβλημα αυτό παρουσιάζεται μόνο σε αρρώστους που υποφέρουν από πονοκεφάλους και κάνουν κατάχρηση των παραπάνω φαρμάκων και όχι σε άτομα που κάνουν συχνή χρήση αυτών των φαρμάκων για άλλες χρόνιες παθήσεις (αρθρίτιδες, ρευματισμοί κ.ά.).

Πως δημιουργείται ο πονοκέφαλος από κατάχρηση φαρμάκων ;
Τα άτομα που πάσχουν από συχνούς ή έντονους πονοκεφάλους και ιδιαίτερα από ημικρανία, συνηθίζουν να παίρνουν συχνά κάθε λογής παυσίπονα για να τους αντιμετωπίσουν ή - και το χειρότερο - για να προλάβουν κάποιον πονοκέφαλο που θα χαλάσει την ημέρα τους.

Τα φάρμακα αυτά, ενώ αρχικά μπορεί να είναι αποτελεσματικά στις συνηθισμένες δόσεις, σιγά -σιγά χάνουν την αποτελεσματικότητά τους, με συνέπεια ο άρρωστος να αυξάνει σταδιακά τις δόσεις και να οδηγείται στην κατάχρησή τους.

Η κατάχρηση των φαρμάκων αυτών δημιουργεί μια νέα μορφή πονοκεφάλων, που ονομάζονται πονοκέφαλοι από κατάχρηση φαρμάκων και οι οποίοι προστίθενται στους αρχικούς πονοκεφάλους.

Σιγά - σιγά, χωρίς να το καταλάβει ο άρρωστος, μπαίνει σε ένα φαύλο κύκλο από τον οποίο δεν μπορεί εύκολα να βγει, γιατί μόλις προσπαθήσει να σταματήσει τα φάρμακα ή καθυστερήσει να τα πάρει, εμφανίζονται φοβεροί πονοκέφαλοι που όμοιούς του ο άρρωστος δεν έχει ξαναδοκιμάσει.

Οι πονοκέφαλοι αυτοί ονομάζονται πονοκέφαλοι από στέρηση φαρμάκων και αναγκάζουν τον άρρωστο να ξαναπάρει τα φάρμακα. Έτσι διαιωνίζεται ο φαύλος κύκλος της κατάχρησης φαρμάκων.

Οι πονοκέφαλοι από κατάχρηση ή από στέρηση φαρμάκων είναι φοβεροί σε ένταση, εντοπίζονται συνήθως σε ολόκληρο το κεφάλι και εμφανίζονται σχεδόν κάθε μέρα.

Πως αντιμετωπίζεται ο πονοκέφαλος από κατάχρηση φαρμάκων ;
Οι πονοκέφαλοι από κατάχρηση φαρμάκων αντιμετωπίζονται εξαιρετικά δύσκολα και μόνο με τη φροντίδα του γιατρού, ενώ συχνά η αντιμετώπισή τους απαιτεί και την εισαγωγή του αρρώστου στο νοσοκομείο.


Πιο σημαντικό λοιπόν είναι να προλαμβάνεται η εμφάνιση και εγκατάσταση τέτοιων πονοκεφάλων, κάτι που επιτυγχάνεται με τη λογική χρήση των φαρμάκων που τους προκαλούν, σύμφωνα πάντα με τις υποδείξεις του γιατρού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα