Για να γίνει η σωστή διάγνωση και κατά συνέπεια να δοθεί η κατάλληλη θεραπεία, θα πρέπει ο ασθενής να βοηθήσει το γιατρό κάνοντας μια λεπτομερή και σαφή περιγραφή των συμπτωμάτων του. Ο άρρωστος θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο περιγραφικός και να απαντά με ειλικρίνεια σε βασικά ερωτήματα του γιατρού, όπως που εντοπίζεται ο πόνος, τι χαρακτήρα έχει, αν μένει σταθερός στο ίδιο σημείο ή αλλάζει θέση, αν συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα (ναυτία, εμετό κ.λ.π.), πόσο συχνός είναι, τι φάρμακα παίρνει και σε ποια ποσότητα κ.ά.

Από την πλευρά του ο γιατρός, αφού κάνει τη διάγνωση, θα διαβεβαιώσει τον άρρωστο ότι ο πονοκέφαλός του δεν οφείλεται σε όγκο του εγκεφάλου ούτε σε εγκεφαλικό επεισόδιο. Η διαβεβαίωση αυτή απαλλάσσει τον ασθενή από βασανιστικές φοβίες και περιττό άγχος, που και από μόνα τους γίνονται συχνά αιτίες πρόσθετων πονοκεφάλων.

Το σημαντικότερο όμως σημείο της σχέσης γιατρού- αρρώστου είναι η αποδοχή και η πιστή τήρηση όλων όσων ο γιατρός θα υποδείξει. Ο γιατρός θα καθορίσει πόσο συχνά θα πρέπει ο άρρωστος να τον επισκέπτεται και ιδιαίτερα για το ποια φάρμακα θα παίρνει, πως και πότε θα τα παίρνει.

Σε αρκετές περιπτώσεις ο γιατρός θα χρειαστεί να δώσει στον άρρωστο μια Κάρτα Κεφαλαλγίας, πάνω στη οποία θα σημειώνει ο ασθενής ορισμένες πληροφορίες που σχετίζονται με τις κρίσεις ημικρανίας.

Η κάρτα αυτή είναι πολύτιμη, γιατί βοηθά σημαντικά το γιατρό να βγάλει συμπεράσματα τόσο για τον τύπο των πονοκεφάλων που έχει ο ασθενής όσο και για την αποτελεσματικότητα ή ακόμη και τις παρενέργειες της αγωγής που χορηγήθηκε.

Ένα σημαντικό ποσοστό αρρώστων, αν και ταλαιπωρείται σοβαρά από πονοκεφάλους, δεν έχει επισκεφθεί ποτέ γιατρό για να συζητήσει το πρόβλημά του. Άλλα άτομα πάλι επισκέφθηκαν μια φορά το γιατρό τους και έκτοτε δεν είχαν καμία επαφή.

Αυτό είναι πολύ μεγάλο λάθος, γιατί σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές εξελίξεις στη διάγνωση και στην αντιμετώπιση των πονοκεφάλων, σε βαθμό που να μπορεί να αντιμετωπισθεί ικανοποιητικά κάθε μορφή πονοκεφάλου.

Ο αυτοσχεδιασμός στη θεραπεία ή η μοιρολατρική αποδοχή των προβλημάτων που προκαλεί η ημικρανία, αποτελούν λανθασμένες και επικίνδυνες τακτικές, που δεν έχουν θέση στη σύγχρονη αντιμετώπιση των πονοκεφάλων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος μαστού:  Πώς επιδρά στη σωματική και ψυχική ευεξία η σχέση της γυναίκας με τον σύντροφο
Μήπως τρώω πολύ γρήγορα;
Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θήβας