Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σύγχρονη μάστιγα. Η άνοια αποτελεί μια νόσο που επηρεάζει σταδιακά την ανθρώπινη μνήμη με αποτέλεσμα να καθιστά την καθημερινότητα των ασθενών ολοένα και πιο δύσκολη. Κάθε τέσσερα δευτερόλεπτα γίνεται μία νέα διάγνωση άνοιας κάπου στον κόσμο. Από την ασθένεια πάσχουν τουλάχιστον 35 εκατομμύρια άνθρωποι. Ανησυχητικές είναι μάλιστα και οι προβλέψεις για το μέλλον:

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο αριθμός των πασχόντων από άνοια αναμένεται να τριπλασιαστεί παγκοσμίως έως το 2050 και εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 135 εκατομμύρια. Το 70% των κρουσμάτων αναμένεται κατά κύριο στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου οι υποδομές αλλά και το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης υπολείπεται σε σχέση με τις χώρες της Ευρώπης ή της Βορείου Αμερικής.

Από επιστημονική σκοπιά, η αντιμετώπιση της άνοιας είναι μία μάχη με το χρόνο, καθώς η διάγνωση της νόσου γίνεται κατά κανόνα καθυστερημένα. Όταν εμφανίζονται τα προβλήματα μνήμης ενός ασθενή και ο γιατρός κάνει τη σχετική διάγνωση, έχει ήδη καταστραφεί το 20% των εγκεφαλικών κυττάρων. Η σταδιακή αποσύνθεση του εγκεφάλου όμως έχει ξεκινήσει ήδη 15 χρόνια πριν.

Ήδη από την ηλικία των 25 χρόνων, ο αριθμός των νευρώνων του εγκεφάλου αρχίζει να παρουσιάζει σταδιακή μείωση. Όλα τα συστήματα του ανθρώπινου σώματος επηρεάζονται από τη σταδιακή διαδικασία της γήρανσης. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι άνθρωποι μεγαλώνοντας αποκτούν άνοια.

Από την άλλη πλευρά, και η ίδια η άνοια παρουσιάζει διάφορες εκφάνσεις, από τη νόσο του Aλτσχάιμερ μέχρι την πιο κοινή μορφή της αγγειακής άνοιας. Μέχρι σήμερα, πάντως, οι λόγοι που οδηγούν στην άνοια δεν έχουν εντοπιστεί με ακρίβεια από τους επιστήμονες.

Εάν κάποιος από νεαρή ηλικία έχει μια ιδιαίτερα δραστήρια εγκεφαλική λειτουργία, τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου είναι πιο ανθεκτικά. Αντίστοιχα και η πνευματική, κοινωνική και σωματική δραστηριότητα σε μεγάλη ηλικία βοηθούν στην πρόληψη.

Ως παράγοντες εμφάνισης άνοιας θεωρούνται, μεταξύ άλλων, ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η παχυσαρκία, το κάπνισμα και η έλλειψη άσκησης. Η άνοια συχνά συγχέεται με την απλή λήθη. Η σωστή θεραπεία συχνά καθυστερεί, επειδή τα συμπτώματα είναι πολύπλοκα και δυσδιάκριτα.

Σε γενικές γραμμές η διάγνωση δεν είναι εύκολη, δεδομένου ότι η άνοια εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς, ενώ πολλές αλλαγές στην εγκεφαλική λειτουργία μπορεί να συνδέονται και με άλλα προβλήματα υγείας. Η άνοια και κατά συνέπεια το Αλτσχάιμερ είναι ασθένεια μη θεραπεύσιμη. Σε ένα όμως συμφωνούν ερευνητές και γιατροί: όσο πιο έγκαιρα γίνει η διάγνωση, τόσο καλύτερα μπορεί να επηρεαστεί η πορεία και η εξέλιξη της νόσου. Έτσι μπορεί να ξεκινήσει εγκαίρως και η σχετική θεραπεία.

Όπως επισημαίνουν ωστόσο ειδικοί, τα φάρμακα, η θεραπεία και η φροντίδα των ασθενών θα πρέπει να αποτελούν μέρη ενός συνολικού σχεδίου θεραπείας του ασθενούς. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να μπει «φρένο» στην εξέλιξη της νόσου, ενώ οι ασθενείς μπορούν να αντεπεξέλθουν για μεγαλύτερο διάστημα στην καθημερινότητά τους χωρίς τη βοήθεια τρίτων.

premium.paratiritis

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θ Ψαλτοπούλου: Αύξηση περιστατικών καρκίνου σε νέες ηλικίες, ειδικά στο γαστρεντερικό
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα