Ένα μεγάλο ποσοστό ανδρών και γυναικών ροχαλίζουν. Αυτός ο ενοχλητικός θόρυβος που μπορεί να κρατά άυπνο όποιον κοιμάται κοντά σε αυτόν που ροχαλίζει έχει γίνει αιτία για ειρωνείες, πλάκες και έχει προκαλέσει ακόμα και ομηρικούς καβγάδες. Για πολλά χρόνια η αντιμετώπιση του ροχαλητού ήταν μία υπόθεση που αφορούσε την καθημερινότητα των ανθρώπων. Οι ιατροί όμως μετά από έρευνες διαπίστωσαν ότι το συνεχές ροχαλητό μπορεί επίσης να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία αυτού που ροχαλίζει, καθώς επηρεάζει τα πάντα. Για αυτό, εάν γνωρίζετε ότι ροχαλίζετε για αρκετό καιρό θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον ειδικό.

Φυσικά, το ροχαλητό είναι ένα πρόβλημα που συνδέεται με πολλούς παράγοντες. Για παράδειγμα, οι άνδρες ροχαλίζουν περισσότερο από ότι οι γυναίκες, ενώ είναι πιο συνηθισμένο σε άτομα μέσης ηλικίας και η συχνότητά του αυξάνεται στις ηλικίες 50 έως 60 ετών. Η κληρονομικότητα αλλά και η παχυσαρκία αποτελούν αιτίες για την εμφάνισή του. Τα άτομα με υπερβολικό βάρος έχουν ογκώδεις ιστούς στην περιοχή του λαιμού, φαινόμενο που εμποδίζει τη φυσιολογική ροή του αέρα, προκαλεί δονήσεις στο εσωτερικό του στόματος και ευνοεί τον υπερβολικό θόρυβο. Επίσης, το κάπνισμα προκαλεί ή και επιδεινώνει αρκετά την κατάσταση, ενώ ανάλογες επιπτώσεις έχουν το αλκοόλ και τα ηρεμιστικά φάρμακα.

Προβλήματα στη μύτη μπορεί να προκαλέσουν ροχαλητό. Για παράδειγμα, η χρόνια αποφρακτική ρινίτιδα, η οποία προκαλείται από κρυώματα ή αλλεργίες. Αλλά και οι ανωμαλίες στην κατασκευή της μύτης, δεν θα πρέπει να αγνοούνται. Επίσης τα κρυολογήματα, με τα οποία πρήζονται αμυγδαλές και γενικά η περιοχή του στόματος και του λαιμού, μπορεί να προκαλέσουν ροχαλητό. Αλλά και το στραβό ρινικό διάφραγμα είναι μία από τις αιτίες που προκαλούν ροχαλητό.

Ο τρόπος αντιμετώπισής του εξαρτάται από τη σοβαρότητα της κατάστασης. Αρχικά βήματα είναι να χάσετε βάρος, να σταματήσετε το κάπνισμα και να αποφεύγετε το πολύ αλκοόλ. Στις πιο επίμονες περιπτώσεις, η αιτία μπορεί να είναι ανατομική- φλεγμονές ή πρήξιμο του εσωτερικού της μύτης. Τα αντιφλεγμονώδη σπρέι που ανοίγουν τα ρουθούνια είναι συνήθως πολύ αποτελεσματικά. Πολύ αποτελεσματικές είναι οι συσκευές συνεχούς θετικής πίεσης. Φυσικά, θα πρέπει να ζητηθεί η γνώμη ενός γιατρού ο οποίος θα σας υποδείξει τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος.

premium.paratiritis

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Νεανικά ρευματικά νοσήματα: Αιτιολογία, νέες θεραπείες, ο ρόλος του παιδιάτρου