Η νόσος του Πάρκινσον δυσκολεύει σημαντικά την ζωή των ασθενών, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν μερικοί εύκολοι τρόποι για να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα και να κάνουμε την ζωή μας καλύτερη. Το σφίξιμο των μυών, η αδυναμία και το τρεμούλιασμα που χαρακτηρίζουν την νόσο καθιστούν μερικές από τις καθημερινές μας ιδιότητες δύσκολες, και – ακόμα χειρότερα – η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να έχει άσχημες παρενέργειες.

Ένας πολύ καλός τρόπος για να διαχειριστείτε τα συμπτώματα είναι η γυμναστική. Η κολύμβηση, η yoga, ο χορός και το περπάτημα μπορούν να κρατήσουν τους μύες σας σε εγρήγορση. Ορισμένοι ειδικοί, μάλιστα, πιστεύουν πως πρέπει να θεωρούμε την γυμναστική εξίσου σημαντική με την φαρμακευτική αγωγή, πως πρέπει να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας του ασθενή.

Υπάρχουν ορισμένες ασκήσεις διατάσεων που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας, ώστε να ανακουφίσετε τους πιασμένους μύες και να βελτιώσετε την ευλυγισία σας.

  • Σταθείτε όρθιοι μπροστά από έναν τοίχο, περίπου 20 εκατοστά μακριά, και σηκώστε τα χέρια. Ακουμπήστε τα χέρια σας στον τοίχο, για ισορροπία, και τεντώστε χέρια και πλάτη.
  • Σταθείτε όρθιοι με την πλάτη στον τοίχο για καλύτερη ισορροπία και περπατήστε επιτόπου με γρήγορο βήμα, σηκώνοντας τα γόνατά σας όσο πιο ψηλά μπορείτε.
  • Καθίστε σε μια καρέκλα με ψηλή, ίσια πλάτη και τεντώστε τα χέρια σας προς τα πίσω, εκτείνοντας και τους αγκώνες όσο περισσότερο μπορείτε. Ενώ τεντώνεστε, σηκώστε το κεφάλι σας προς το ταβάνι.
  • Ενώ κάθεστε σε μια καρέκλα, χτυπήστε τα πόδια σας πάνω και κάτω, ανασηκώνοντας τα χέρια σας εμπρός και πίσω.

Πρωτεΐνες και φαρμακευτική αγωγή

Η διατροφή μας μπορεί να επηρεάσει το πόσο καλά θα δουλέψει η φαρμακευτική μας αγωγή και πόσο ικανοποιητικά θα διαχειριστούμε τα συμπτώματα, όπως το τρεμούλιασμα και την δυσκοιλιότητα. Οι διατροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη, για παράδειγμα, μπορούν να περιορίσουν την απορρόφηση ορισμένων συστατικών των φαρμάκων για την νόσο. Συνεπώς, θα ήταν καλή ιδέα να περιορίσετε τις πρωτεΐνες στην διατροφή σας, αλλά και να παίρνετε τα φάρμακά σας (αφού πρώτα μιλήσετε με τον γιατρό σας) με άδειο στομάχι, πριν το φαγητό, ώστε να τα απορροφήσει καλύτερα ο οργανισμός σας. Ορισμένες τροφές που θα ήταν καλό να αποφεύγετε είναι οι εξής:

  • Αποξηραμένο ή παστό κρέας και ψάρι
  • Παλαιωμένο τυρί (όπως τσένταρ, μπλε τυρί και καμαμπέρ)
  • Τουρσί
  • Προϊόντα σόγιας
  • Κόκκινο κρασί και μπύρα
  • Συμπληρώματα σιδήρου (αν πρέπει να λαμβάνετε, μην τα λαμβάνετε 2 ώρες πριν ή μετά την δόση σας για τα φάρμακα του Πάρκινσον)

Επιπλέον, τα φρούτα και τα λαχανικά προστατεύουν τα κύτταρά μας και ίσως μπορούν να βοηθήσουν στην ελάφρυνση των συμπτωμάτων. Οι φυτικές τους ίνες βοηθούν πολύ στην διαδικασία της πέψης και προλαμβάνουν την δυσκοιλιότητα.

“Εξάσκηση” για το περπάτημα

Οι ασθενείς με Πάρκινσον μπορούν να βελτιώσουν την κατάστασή τους κάνοντας κάτι σαν εξάσκηση στο περπάτημά τους, αλλά και στον τρόπο που στέκονται και στρέφουν το σώμα τους. Για παράδειγμα, προσπαθήστε τα εξής:

  • Κάνετε μεγάλα βήματα όταν περπατάτε σε ευθεία γραμμή
  • Προσπαθήστε το άνοιγμα των ποδιών σας όταν στρίβετε ή περπατάτε να είναι τουλάχιστον 25 εκατοστά, για να ελαττώσετε τον κίνδυνο πτώσης και να δίνετε στον εαυτό σας καλύτερη στήριξη.
  • Αποφύγετε τα παπούτσια με λαστιχένιες σόλες, καθώς μπορεί να κολλήσουν στο πάτωμα και να υπάρχει κίνδυνος πτώσης.
  • Προσπαθήστε να ακολουθείτε έναν σταθερό ρυθμό όταν περπατάτε.

Ασφαλείς και στο σπίτι

Μερικές απλές αλλαγές στον χώρο του σπιτιού μπορούν να κάνουν την ζωή σας πιο εύκολη. Συζητήστε με τον γιατρό σας και με ειδικούς, ώστε να σας κάνουν τις κατάλληλες προτάσεις για την περίπτωσή σας και ποιες περιοχές του σπιτιού θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνες.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις