Ο αριθμός των πασχόντων από άνοια αναμένεται να τριπλασιαστεί παγκοσμίως έως το 2050. Το 70% των κρουσμάτων αναμένεται κατά κύριο στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου οι υποδομές αλλά και το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης υπολείπονται σε σχέση με τις χώρες της Ευρώπης ή της Βορείου Αμερικής.

Η άνοια αποτελεί μια νόσο που επηρεάζει σταδιακά την ανθρώπινη μνήμη με αποτέλεσμα να καθιστά την καθημερινότητα των ασθενών ολοένα και πιο δύσκολη.

Ήδη από την ηλικία των 25 χρόνων, ο αριθμός των νευρώνων του εγκεφάλου αρχίζει να παρουσιάζει σταδιακή μείωση. Όλα τα συστήματα του ανθρώπινου σώματος επηρεάζονται από τη σταδιακή διαδικασία της γήρανσης. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι άνθρωποι μεγαλώνοντας αποκτούν άνοια. Από την άλλη πλευρά, και η ίδια η άνοια παρουσιάζει διάφορες εκφάνσεις, από τη νόσο του Alzheimer μέχρι την πιο κοινή μορφή της αγγειακής άνοιας.

Ως παράγοντες εμφάνισης άνοιας θεωρούνται, μεταξύ άλλων, ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η παχυσαρκία, το κάπνισμα και η έλλειψη άσκησης. Η άνοια συχνά, όμως, συγχέεται με την απλή λήθη. Η σωστή θεραπεία συχνά καθυστερεί επειδή τα συμπτώματα είναι πολύπλοκα και δυσδιάκριτα. Σε γενικές γραμμές, η διάγνωση δεν είναι εύκολη, δεδομένου ότι η άνοια εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς, ενώ πολλές αλλαγές στην εγκεφαλική λειτουργία μπορεί να συνδέονται και με άλλα προβλήματα υγείας. Στις αναπτυσσόμενες χώρες η εμφάνιση γεροντικής άνοιας προς το παρόν εξακολουθεί να μην είναι ιδιαίτερα έντονη, κυρίως επειδή η θνησιμότητα εντοπίζεται κατά μέσο όρο σε ηλικίες κάτω των 75 ετών. Αυτή είναι και η ηλικία κατά την οποία παρουσιάζονται συνήθως τα πρώτα συμπτώματα.

Η γεροντική άνοια τα τελευταία χρόνια έχει λάβει μια ευρύτερη κοινωνικοπολιτική διάσταση στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Το φαινόμενο της μαζικής αστικοποίησης ωθεί πολλούς να μετακινηθούν από τις αγροτικές περιοχές στα αστικά κέντρα, επιφέροντας αλλαγές στις οικογενειακές σχέσεις. Κάτι αντίστοιχο είχε παρατηρηθεί και στις πλούσιες χώρες πριν από δεκαετίες, όταν το μοντέλο της παραδοσιακής οικογένειας άρχισε να διαρρηγνύεται.

Πολλοί ηλικιωμένοι που έπασχαν από άνοια δεν είχαν πια τη δυνατότητα να διαγνώσουν άμεσα και να αντιμετωπίσουν την ασθένεια, με αποτέλεσμα να υπομένουν μόνοι μια δυσβάσταχτη καθημερινότητα.

premium.paratiritis

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή